BRATISLAVA. Väčšina ekonómov očakáva, že ceny potravín budú stúpať aj v budúcom období, pretože tento trend má medzinárodný rozmer. Ako ďalej vyplýva zo správy Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, zahraničné prognózy sa však rozchádzajú v tom, aká bude dynamika a časové rozloženie cenového vývoja potravinárskeho tovaru. „Slovenskí analytici počítajú v budúcom roku približne so 4- až 7-percentným rastom cien potravín, ktorý by však nemal ohroziť vstup Slovenska do eurozóny v roku 2009,“ uvádza sa ďalej v správe komory. Podľa zverejnených údajov Štatistického úradu inflácia v novembri klesla medziročne na 3,1 percenta z októbrových 3,3 percenta. Napriek tomu prekonala predpovede analytikov. „Čiastočne sú za tým rastúce ceny potravín, aj keď rast ich cien nebol až taký prudký ako v Českej republike,“ povedal Hagar.
Slovensko by podľa neho nemalo mať problém splniť nominálne maastrichtské inflačné kritérium. Národná banka však pravdepodobne ponechá úrokové sadzby nezmenené aspoň do konca prvého polroka 2008.
Medzi dôležité cenotvorné činitele podľa správy potravinárskej komory patrí zmena štruktúry dopytu na svetových trhoch, vyvolaná najmä zvýšenými dovozmi z veľkých ázijských krajín. Nezanedbateľnú úlohu však podľa komory zohráva aj rozvoj výroby biopalív, vývoj kúpyschopnosti obyvateľstva a obchodná politika veľkých distribučných sietí.
Podľa správy objektívne posúdenie vplyvu vyšších cien na predaj potravín si vyžaduje dlhší čas. Tvrdí, že na zdražovanie tovaru spotrebitelia väčšinou reagujú prechodným poklesom dopytu a obmedzovaním nákupov. V závislosti od nakupovaného tovaru sa po troch až šiestich mesiacoch zvyčajne vracia spotreba na predchádzajúcu úroveň. „Ak sa spotrebitelia nepriklonia k iným, cenovo výhodnejším tovarom,“ tvrdí správa komory.
Potraviny majú v tomto smere podľa komory špecifické postavenie, aj keď vzájomná výmena určitých skupín je aj medzi nimi možná. „U nás vyrábajúci producenti potravín sa snažia ponúkať spotrebiteľovi kvalitu,“ povedal podpredseda komory pre potravinárstvo a obchod Dušan Janíček. Podľa neho cenový tlak obchodu však spôsobil, že sa do lacnejších druhov potravín dávajú aj lacnejšie suroviny, čo si spotrebiteľ musí uvedomiť.
Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblasti daní, sa v novembri oproti októbru zvýšila o 0,2 percentuálneho bodu na 3,8 percenta. Dominantný rast zaznamenali ceny potravín, ktoré boli v novembri medziročne vyššie o 7,4 percenta, informoval Štatistický úrad.
Autor: du a sita