ZHR podporuje otvorenie pracovného trhu pre cudzincov, najmä z Ukrajiny

Bratislava 1. novembra (TASR) Otvorenie slovenského trhu práce pre zahraničných pracovníkov, predovšetkým z Ukrajiny, vítajú členovia Zväzu hotelov reštaurácií ...

Bratislava 1. novembra (TASR) Otvorenie slovenského trhu práce pre zahraničných pracovníkov, predovšetkým z Ukrajiny, vítajú členovia Zväzu hotelov reštaurácií (ZHR) SR, čím v tomto smere pozitívne reagujú na najnovšie výzvy Zväzu podnikateľov Slovenska (ZPS). "Súhlasíme a apelujeme na otvorenie pracovného trhu zahraničným záujemcov, predovšetkým pracovníkom z Ukrajiny," uviedla prezidentka ZHR SR Zuzana Šedivá.

Z portfólia profesií v hotelových zariadeniach za nedostatkové menovala najmä profesie kuchár, cukrár, čašník, chyžná, údržbár, pričom podľa jej názoru sa ich nedostatok z roka na rok prehlbuje. V súčasnosti, podotkla, sa Slovensko vyznačuje vysokou dynamikou výstavby ubytovacích a stravovacích objektov, zvlášť však v regiónoch s dobrými predpokladmi na rozvoj cestovného ruchu. Tento stav v segmente služieb cestovného ruchu vyvolá vyšší dopyt po pracovnej sile v hotelovom priemysle. "Z tohto dôvodu považujeme za nevyhnutné otvorenie pracovného trhu s Ukrajinou, nakoľko z nových členských štátov EÚ - pobaltských krajín, Bulharska a Rumunsko sme prílev pracovných síl nezaznamenali," konštatovala Šedivá.

V kontexte úrovne pracovných síl, ktoré sa uchádzajú o zamestnanie v zariadeniach turizmu, ZHR SR zastáva názor, že absolventi hotelových a učňovských škôl nie sú dostatočne pripravení na prax. Tieto školy sú zamerané skôr na výučbu, študijné plány sú nastavené na priveľa teórie, a to na úkor získania zručností v odbore a osvojenia širokej škály skúseností voči ukončenej špecializácii absolventa.

Šedivá zdôrazňuje, že základnou požiadavkou majiteľov a prevádzkovateľov ubytovacích a stravovacích zariadení na absolventov hotelových a stredných odborných škôl je, aby sa okamžite dokázali začleniť do praktického života. Tento názor zastávajú všetci členovia ZHR SR. Hotelieri, majitelia aj prevádzkovatelia reštauračných zariadení potvrdzujú, že po príchode absolventov na ich pracoviská je evidentné, že školy ešte stále preferujú teoretickú prípravu pred praktickou. "Podnikateľská sféra z brandže však potrebuje absolventov dostatočne vybavených konkrétnymi profesionálnymi vedomosťami a zároveň praktickými zručnosťami a návykmi, ktoré si vyžadujú súčasné trendy v oblasti cestovného ruchu," zdôraznila Šedivá.

Preto sa ZHR SR dožaduje väčšieho prepojenia škôl s podnikateľskou sférou a orientáciou celej prípravy odborných kapacít na duálnu formu vzdelávania, vrátane zvýšených nárokov na ich jazykovú prípravu. "Vo väzbe na odborné predmety je v praxi žiaduce, aby si absolventi už počas štúdia osvojili vhodné spôsoby spoločenského správania a vystupovania, marketingového a profesijného prístupu k zákazníkovi," uviedla šéfka ZHR SR. Zo skúseností z kontaktu s absolventmi po ich nástupe do reálnej praxe vie, že po teoretickej stránke sú dobre pripravení, ale často absentujú kompetencie samostatného a iniciatívneho plnenia profesijných úloh, ovládanie komunikačných zručností v komunikácii s hosťom a schopnosť samostatného riešenia rôznych situácií na pracovisku.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  4. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  8. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 12 065
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 566
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 603
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 226
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 898
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 696
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 360
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 314
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 608
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 174

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Jeden za všetkých, všetci za jedného. Čo má Kaliňák s tromi mušketiermi

Dom, v ktorom býva minister vnútra Robert Kaliňák, je pomenovaný podľa Aramisa z Troch mušketierov. Susedmi sú Athos a Porthos.

PRIMÁR

S vekom lekára môže stúpať aj počet úmrtí pacientov

Lekárom nad šesťdesiat úmrtnosť pacientov stúpla.

Neprehliadnite tiež

Zelenina z Lidla pohorela v amatérskom teste. Dá sa veriť domácim meračom?

Internetom sa šíri video, v ktorom neznámy muž meria dusičnany v zelenine a ovocí.

Vláda chce rodinám zaplatiť sťahovanie sa za prácou

Niekoľkotisícový príspevok by mal ľudí motivovať, aby opustili svoje domovy a za prácou sa presťahovali tam, kde je.

Francúzsky miliardár dostal zelenú na prevzatie značky Christian Dior

LVMH je najväčším výrobcom luxusného tovaru na svete.

Vyhlásili tender na obnovu Gabčíkova

Celý projekt obnovy si vyžiada celkovo vyše 144 miliónov eur.