ZHR podporuje otvorenie pracovného trhu pre cudzincov, najmä z Ukrajiny

Bratislava 1. novembra (TASR) Otvorenie slovenského trhu práce pre zahraničných pracovníkov, predovšetkým z Ukrajiny, vítajú členovia Zväzu hotelov reštaurácií ...

Bratislava 1. novembra (TASR) Otvorenie slovenského trhu práce pre zahraničných pracovníkov, predovšetkým z Ukrajiny, vítajú členovia Zväzu hotelov reštaurácií (ZHR) SR, čím v tomto smere pozitívne reagujú na najnovšie výzvy Zväzu podnikateľov Slovenska (ZPS). "Súhlasíme a apelujeme na otvorenie pracovného trhu zahraničným záujemcov, predovšetkým pracovníkom z Ukrajiny," uviedla prezidentka ZHR SR Zuzana Šedivá.

Z portfólia profesií v hotelových zariadeniach za nedostatkové menovala najmä profesie kuchár, cukrár, čašník, chyžná, údržbár, pričom podľa jej názoru sa ich nedostatok z roka na rok prehlbuje. V súčasnosti, podotkla, sa Slovensko vyznačuje vysokou dynamikou výstavby ubytovacích a stravovacích objektov, zvlášť však v regiónoch s dobrými predpokladmi na rozvoj cestovného ruchu. Tento stav v segmente služieb cestovného ruchu vyvolá vyšší dopyt po pracovnej sile v hotelovom priemysle. "Z tohto dôvodu považujeme za nevyhnutné otvorenie pracovného trhu s Ukrajinou, nakoľko z nových členských štátov EÚ - pobaltských krajín, Bulharska a Rumunsko sme prílev pracovných síl nezaznamenali," konštatovala Šedivá.

V kontexte úrovne pracovných síl, ktoré sa uchádzajú o zamestnanie v zariadeniach turizmu, ZHR SR zastáva názor, že absolventi hotelových a učňovských škôl nie sú dostatočne pripravení na prax. Tieto školy sú zamerané skôr na výučbu, študijné plány sú nastavené na priveľa teórie, a to na úkor získania zručností v odbore a osvojenia širokej škály skúseností voči ukončenej špecializácii absolventa.

Šedivá zdôrazňuje, že základnou požiadavkou majiteľov a prevádzkovateľov ubytovacích a stravovacích zariadení na absolventov hotelových a stredných odborných škôl je, aby sa okamžite dokázali začleniť do praktického života. Tento názor zastávajú všetci členovia ZHR SR. Hotelieri, majitelia aj prevádzkovatelia reštauračných zariadení potvrdzujú, že po príchode absolventov na ich pracoviská je evidentné, že školy ešte stále preferujú teoretickú prípravu pred praktickou. "Podnikateľská sféra z brandže však potrebuje absolventov dostatočne vybavených konkrétnymi profesionálnymi vedomosťami a zároveň praktickými zručnosťami a návykmi, ktoré si vyžadujú súčasné trendy v oblasti cestovného ruchu," zdôraznila Šedivá.

Preto sa ZHR SR dožaduje väčšieho prepojenia škôl s podnikateľskou sférou a orientáciou celej prípravy odborných kapacít na duálnu formu vzdelávania, vrátane zvýšených nárokov na ich jazykovú prípravu. "Vo väzbe na odborné predmety je v praxi žiaduce, aby si absolventi už počas štúdia osvojili vhodné spôsoby spoločenského správania a vystupovania, marketingového a profesijného prístupu k zákazníkovi," uviedla šéfka ZHR SR. Zo skúseností z kontaktu s absolventmi po ich nástupe do reálnej praxe vie, že po teoretickej stránke sú dobre pripravení, ale často absentujú kompetencie samostatného a iniciatívneho plnenia profesijných úloh, ovládanie komunikačných zručností v komunikácii s hosťom a schopnosť samostatného riešenia rôznych situácií na pracovisku.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 457
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 385
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 383
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 7 010
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 917
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 088
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 991
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 519
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 907
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 545

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Kmotrík sa posilňuje v susednom Česku. Kúpil tretiu najväčšiu sieť trafík

Za väčšinový podiel v tarfikovej sieti Valmont zaplatil približne 22 miliónov eur. V súťaži sa stretol so štyrmi uchádzačmi

Fico chce potraviny, aké majú v Rakúsku, navrhuje summit V4

Pri testovaní najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky.

Chaos okolo cien elektriny pokračuje. Koľko vlastne zaplatíte po novom?

Začiatkom roka v niektorých prípadoch stúpli ceny za elektrinu neúmerne. Po politickom tlaku preto z postu šéfa regulátora odstúpil Jozef Holjenčík.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop