Výpadok sa prejavil na cenách. V minulom roku ovocinári predávali jablká v špičkovej kvalite za 7 až 8 Sk za kilogram.
V súčasnosti sa na tejto úrovni pohybujú ceny padaných jabĺk, uviedol Samuel Michálek z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho vo Veľkých Ripňanoch. Kvalitné jablká predávajú pestovatelia za 15 až 18 Sk, v obchodnej sieti sa ich cena priblížila k 40 Sk za kilogram.
Vysoké ceny negatívne vplývajú na spotrebu jabĺk, ktorá je dlhodobo veľmi nízka. Podľa Micháleka je odporúčaná spotreba 100 až 105 kilogramov jabĺk ročne na osobu, reálna spotreba sa už roky pohybuje na polovičnej úrovni.
Producentov jabĺk, ktorí dosahujú úrody porovnateľné s ovocinármi vo vyspelých európskych krajinách, je na Slovensku veľmi málo. Michálek tvrdí, že len jeden subjekt dosahuje dlhodobo priemerné výnosy 45 ton z hektára. Ďalší traja štyria pestovatelia vykazujú priemerné ročné úrody nad 35 ton z hektára, väčšina producentov sa však pohybuje na úrovni 15 až 25 ton.
"Hektárové úrody v západnej Európe neklesajú pod 50 ton," uviedol Michálek. Slovenskí producenti pritom produkujú 1,2 až 1,4 milióna kusov stromčekov ročne. Väčšina veľmi kvalitného biologického materiálu sa vyváža do zahraničia, najmä do Belgicka, Holandska, Talianska, Českej republiky a Poľska.
Celková čistá výmera jabloňových sadov na Slovensku je v súčasnosti 4 826 hektárov. Z nich 44 % predstavujú extenzívne sady, z ktorých je len veľmi malá časť produktívna. Výmera intenzívnych, produkčných sadov dosahuje 2 709 hektárov. Z celkovej výmery jabloňových sadov je až 2 290 hektárov starších ako 25 rokov. "Tieto sady sú už po zenite, ich odrodová skladba nemôže konkurovať súčasných trendom," konštatuje Michálek. Na Slovensku sa pestuje približne 60 odrôd jabĺk, veľkoproducenti sa zameriavajú na 8 až 10 hlavných odrôd.
Najväčšie zastúpenie majú odrody Golden Delicius a Idared, v starších sadoch prevažuje Jonatan. K najmodernejším odrodám patria v súčasnosti okrem odrody Golden Delicius aj Fuji, Gala, Braeburn, Jonagold, Jonagored a ich farebné mutácie. Podľa slov Micháleka je v zahraničí zvykom meniť odrodovú skladbu už 10 rokov po výsadbe. "Odrody prestanú zodpovedať módnym trendom, konzumenti si žiadajú nové. Pritom tie pôvodné sú stále kvalitné," uviedol.