"Výskyt BSE bol potvrdený u kravy, ktorá bola odporazená na bitúnku v Maďarsku 11. septembra. Následné testy podozrenie potvrdili. V družstve, ktoré sa orientuje na chov hovädzieho dobytka a oviec, boli vykonané príslušné veterinárne opatrenia," uviedol pre TASR riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Poprade Štefan Kohút.
Dodal, že v regióne naposledy zaznamenali výskyt BSE v roku 2004 v súkromnej firme v Hozelci - Úsvite. Vtedy išlo o zviera dovezené zo stredného Slovenska. Tentoraz zistili BSE u kravy, ktorá sa narodila v roku 2001 priamo na družstve v Šuňave.
Prvý raz v histórii sa v SR vyskytlo BSE 27. septembra 2001 u 73-mesačnej kravy z farmy v Hornej Ždáni. Posledný výskyt BSE pred tým, ktorý sa potvrdil dnes, zaznamenali 18. novembra 2005 na farme Šeregakol v okrese Komárno u 64-mesačnej kravy.
BSE (Bovinná spongiformná encephalopatia) je mozgové ochorenie, ktoré sa prvýkrát objavilo v roku 1986 vo Veľkej Británii. Hovädzí dobytok sa vtedy nakazil mäsokostnou múčkou vyrobenou z oviec trpiacich klusavkou. Podľa väčšiny vedcov spôsobujú túto chorobu infekčné bielkoviny - škodlivé prióny, ktoré, v prípade, ak sa dostanú z vonkajšieho prostredia do organizmu, v ňom spôsobia zmeny. Tie vedú k vzniku ochorenia, ktoré sa prejavuje porušením pamäti a schopnosti koordinácie.
Ako uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR, za špecifikovaný rizikový materiál (ŠRM) sú považované nasledovné tkanivá zvierat: lebka, vrátane mozgu a očí, mandle, chrbtica - okrem chvostových stavcov a priečnych výbežkov bedrových stavcov ale vrátane ganglií dorzálnych koreňov a miechy hovädzieho dobytka staršieho ako 12 mesiacov, črevá od dvanástnika po konečník hovädzieho dobytka akéhokoľvek veku.
Podľa ŠVPS sa na Slovensku tento ŠRM pri jatočnom opracovaní tiel hovädzieho dobytka na bitúnkoch oddeľuje do špeciálnych nádob, kontajnerov a následne uskladňuje oddelene vo veterinárnom asanačnom ústave.
"Konzumácia mlieka a mäsa je bezpečná, nakoľko u mlieka a svaloviny sa pôvodca BSE nenachádza. Od 1. júla 2001 sa na Slovensku vykonáva celoplošné testovanie hovädzieho dobytka staršieho ako 30 mesiacov veku na BSE. Do obchodnej siete sa tak dostáva iba mäso testované na BSE s negatívnym výsledkom," ubezpečuje spotrebiteľov ŠVPS.