Bratislava 26. septembra (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) avizuje rast spotrebiteľských cien potravín, ktorý je dôsledkom zvyšovania cien vstupných surovín používaných vo výrobných procesoch potravinárskeho priemyslu. Riaditeľka PKS Jarmila Halgašová preto upozorňuje na výrazný vplyv zvyšovania cien surovín pre potravinársky priemysel a zmenu cenovej politiky obchodných organizácií.
Vzhľadom na tento vývoj PKS žiada zainteresované subjekty o zodpovedný prístup k tvorbe cien bez ich neodôvodneného zvyšovania. "Tvorbu spotrebiteľských cien potravín podmieňuje zodpovedný prístup všetkých článkov v systéme, prvovýrobcov aj obchodných subjektov," uvádza PKS vo svojom stanovisku.
Na svetovom trhu sa rast cien surovín už prejavil zvyšovaním cien potravín. K dôvodom zvyšovania komoditných cien patrí aj zrážkový deficit, rekordne nízke zásoby obilia, štrukturálne zmeny v ponuke a dopyte, rast dopytu na ázijskom trhu a produkciu biopalív. "Rast cien potravín nie je dočasný jav. Je spôsobený svetovým vývojom na trhu poľnohospodárskych komodít. Zvyšovanie cien potravín sa dotýka členov EÚ a nevyhne sa mu ani Slovensko," uviedla PKS. Domáci cenový vývoj v SR bude teda ovplyvnený vývojom na vnútornom trhu EÚ.
Potravinárske spoločnosti, združené v PKS, pristupujú k tvorbe spotrebiteľských cien potravín zodpovedne. Už vlani sa prejavil mierny pokles cien potravín dodávaných predajcom. "Takýto trend je však pre potravinárske firmy neudržateľný. Rast cien pohonných látok, energie a spotrebného tovaru bude ovplyvňovať aj cenu potravín, čomu doteraz, až na málo výnimiek, tak nebolo," predvída PKS.
Komora považuje preto za nevyhnutné, aby rovnako zodpovedne pristupovali k cenotvorbe aj podnikatelia v agrosektore. "Zvyšovanie cien vstupných agrosurovín neodzrkadľuje reálne zvýšenie nákladov na ich dopestovanie," tvrdí PKS. Rozdiel medzi príjmami zo zvýšených dotácií do poľnohospodárstva a vstupnými nákladmi prvovýroby sa medziročne zväčšil. Nenaplnili sa však očakávania potravinárov, že by sa mohli vyššie dotácie pre farmárov premietnuť do zníženia predajných cien surovín určených pre potravinárstvo. Potravinári sa stretávajú s opačnou situáciou, pestovatelia agroplodín žiadajú vyššie ceny od odberateľov pri zvýšených dotáciách.
Už teraz výrobcovia potravín podľa PKS evidujú zmenu cenovej politiky obchodov. Tie neodôvodnene a neprimerane zvýšili ceny niektorých potravín rádovo o desiatky percent. To nezodpovedá nezmeneným prípadne nepomerne nižšie upraveným nákupným cenám potravín, z čoho profituje obchod na úkor svojich zákazníkov. Napriek tomu bolo zvýšenie cien u obchodných organizácií odôvodňované práve zvýšením nákupnej ceny, vysvetľuje prax Halgašová.
V budúcnosti sa má dosiahnuť stabilnejší rozvoj potravinárstva v záujme výroby kvalitných a zákazníkovi dostupných potravín. K tomu môže prispieť aj vláda SR "vyváženejším rozdelením peňazí medzi potravinársky priemysel a poľnohospodárstvo a vhodne nastavenými legislatívnymi opatreniami", navrhuje PKS, ktorá je otvorená diskusii za účelom hľadania optimálnych riešení.