Berlín/Hamburg 12. augusta (TASR) - Čokoláda bude už na Vianoce drahšia. "Santa Clausov to postretne ako prvých," vyhlásil šéf najväčšieho producenta čokolády na svete, švajčiarskeho giganta Barry Callebaut, Andreas Jacobs, pre najnovšie vydanie nemeckého magazínu Der Spiegel. Zvýšenie cien je dôsledkom rastúcich cien surovín. Podstatne zdraželo kakao, arašidy, hroznový cukor, pšenica a nedávno i mlieko.
Na svetových trhoch boli za rastom cien kakaa údajne špekulanti. Nedávno však ceny opäť výrazne klesli. Koncom uplynulého týždňa stálo kakao na londýnskej surovinovej burze najmenej za ostatné 3 mesiace. Odborníci nevylučujú aj ďalší pokles ceny. Obchodníci odhadujú, že predovšetkým vďaka silným dažďom v najväčšej pestovateľskej krajine, Pobreží Slonoviny, možno očakávať dobrú úrodu, v dôsledku čoho možno počítať s dobrou ponukou.
Pri rokovaniach s obchodom o cenách na 1. polrok 2008, ktoré sa majú onedlho začať, chcú výrobcovia čokolády presadiť podstatné zvýšenie cien, avizoval Jacobs.
Téglik margarínu bude v Nemecku drahší o 2O centov. Surovina naň, repkový olej, totiž veľmi zdražie, pretože sa v čoraz väčšej miere používa ako bionafta, uviedol Herbertus Rau, výkonný riaditeľ výrobcu margarínu a oleja Walter Rau pre nemecký denník Tagesspiegel am Sonntag. Spotreba repkového oleja enormne stúpla, dodal pre denník Karl-Josef Groá zo združenia nemeckých olejných mlynov. Okrem toho tohtoročná úroda repky bude mierne podpriemerná. Rozdiel sa však vyrovná dovozom z východnej Európy, Francúzska a Dánska. V potravinárskom priemysle sa používa približne 21 % objemu repkového oleja, dodal Groá.
Nedávno sa o rozruch postaral rast cien mlieka a mliečnych výrobkov, ako je napr. maslo. Dôvodom bol rastúci export a mliečne kvóty Európskej únie (EÚ).
Drahšie bude aj pivo. Okrem vyšších nákladov na energie, balenie a personál poukazujú pivovarníci na podstatné zdraženie jačmeňa a sladu, čo je dôsledok ich väčšieho využívania na bio pohonné látky.
Ekonomickí experti zdôrazňujú, že potraviny tvoria iba malú časť životných nákladov. Zvýšenia cien jednotlivých potravín by mali mať iba malý vplyv na infláciu, uvádza sa v nedávno zverejnenej štúdii Nemeckého inštitútu pre hospodársky výskum (DIW). Okrem toho sotva možno počítať s tým, že zdražovanie sa bude môcť presadiť na trhu len tak. Brániť tomu bude ostrá konkurencia v maloobchode, ktorá sa rozšírením EÚ ešte posilnila, dodáva DIW.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.