Skalica chce pre svoj trdelník ochrannú značku EÚ

Skalica 20. júla (TASR) - Prvým pôvodným slovenským potravinárskym výrobkom, ktorý by mohol dostať ochrannú značku Európskej únie (EÚ), je sladký Skalický ...

Skalica 20. júla (TASR) - Prvým pôvodným slovenským potravinárskym výrobkom, ktorý by mohol dostať ochrannú značku Európskej únie (EÚ), je sladký Skalický trdelník. Mesto Skalica sa snaží o získanie chráneného zemepisného označenia pre svoj typický výrobok od apríla tohto roka. Po polročnej lehote, určenej na pripomienkové konanie, by Skalický trdelník ako výrobok zo Slovenska mohol byť zverejnený vo Vestníku Európskej komisie (EK).

Pre Skalicu je trdelník jedným z jeho turistických lákadiel. Mesto po rokoch obnovilo dvestoročnú tradíciu pečenia jemného kysnutého koláča pred 3 rokmi. V priestoroch Františkánskeho kláštora zriadila samospráva výrobňu, kde si môžu sladkosť, upečenú podľa tradičnej receptúry v peci, kúpiť domáci i návštevníci mesta. Na "počesť" koláča sa odvtedy koná aj napoly recesistický ale Skaličanmi obľúbený spoločensko-kultúrny festival Trdlofest. Na ňom sa vždy pokúšajú upiecť rekordný maxitrdelník, v máji tohto roka meral 110 centimetrov. Maxitrdelníku však postavená pec v kláštore nestačí, preto ho špeciálne zaučení pekári pečú v záhradách priamo nad ohňom pred zrakmi zabávajúcich sa Skaličanov.

Trdelník na bežnú konzumáciu je dlhý okolo 20 až 30 centimetrov. Skaličania z "lásky k svojmu koláču" začali usilovať o certifikát EÚ. Podľa smernice sa originálny trdelník pečie iba "vo vymedzenom území Slovenskej republiky ohraničenom zo severu štátnou hranicou s Českou republikou, západnú hranicu vymedzenej oblasti tvorí rieka Morava, južnú hranicu rieka Myjava a východnú hranicu od mesta Senica po štátne hranice s Českou republikou tvorí rieka Teplica".

Skalický trdelník je jemné pečivo tvaru dutého valca s vnútorným priemerom 3 5 cm a vonkajším priemerom 6 10 cm. Vyrába sa tradičným spôsobom namotaním vykysnutého jemného cesta na drevený valec trdlo. Namotané cesto sa potrie rozšľahanými bielkami a posype sekanými vlašskými orechmi, mandľami, marhuľovými jadrami alebo ich zmesou. Následne sa upečie sálavým teplom do zlatista a po upečení sa posype mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Trdlovanie Skalického trdelníka sa datuje od začiatku 19. storočia. Výroba vo väčšom rozsahu sa začala až v polovici 20. storočia, odkedy pochádza aj väčšina písomných dokumentov. V ústnom podaní sa uvádza, že výrobný recept na trdelníky vlastnil kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadániho, ktorý žil v Skalici v období rokov 1783 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyula Juhásza, ktorý pôsobil na Skalickom gymnáziu ako profesor. Písomné zmienky o Skalickom trdelníku sa nachádzajú aj v knihe Ferdinanda Dúbravského Slobodné mesto so zriadeným magistrátom Uhorská Skalica 1921 a v regionálnom časopise Jídelníček z roku 1977.

Najčítanejšie na SME Ekonomika


Inzercia - Tlačové správy


  1. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  2. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Stretnutie po rokoch alebo predaj z papiera
  2. Trend zánovných luxusov dorazil i na Slovensko
  3. Real-time technológie: nový byt z papiera uvidíte na vlastné oči
  4. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  5. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  6. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  7. Hitparáda štiav
  8. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  10. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 11 516
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 7 382
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 283
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 4 603
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 4 600
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 4 370
  7. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 3 594
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 2 478
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 1 919
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 1 816

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zomrel bývalý šéf BMG Invest Vladimír Fruni

Vladimírovi Frunimu operovali vo Veľkej Británii žlčník, zomrel doma po návrate z nemocnice.

EKONOMIKA

Môžu vám zvýšiť cenu uprostred viazanosti, ako to urobilo UPC?

Aj keď človek podpíše viazanosť, nemá istotu, že ju aj dokončí.

KOMENTÁRE

Skutok sa stal. Únos sa vracia sa do kín aj do parlamentu

Mantru „skutok sa nestal“ verejnosť často vníma presne naopak.

SVET

Američania sú blízko k ozajstnému Iron Manovi. Testy začnú o rok

Oblek TALOS dokáže vojakov ochrániť pred strelami.

Neprehliadnite tiež

Máte šancu na vyšší plat? Boj o ľudí naberá grády, mzdy rástli najviac za posledné roky

Spoločnosti si uvedomili, že ak nechcú, aby im ich zamestnancov ukradla iná firma, musia ich vyššie oceniť.

Podnikatelia sú rozčarovaní z Fica. Zvýšil im ceny elektriny

Cena pre veľké podniky mala podľa pôvodného rozhodnutia klesnúť takmer o 16,5 percenta.

Trnavská automobilka zvýši platy, dohodla sa s odborármi

Základné mzdy zamestnancov v automobilke PSA Groupe Slovakia porastú v priemere o 6,3 percenta.

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu februára schodok 407,7 miliónov eur

Daňové príjmy medziročne vzrástli o 232,9 milióna eur, teda o 16,3 percenta.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop