Brusel 4. júla (TASR) - Európska komisia (EK) dnes predložila návrh rozsiahlej reformy európskeho trhu s vínom, ktorej cieľom je zvýšenie konkurencieschopnosti producentov vína, posilnenie dobrého mena európskych vín, dosiahnutie rovnováhy medzi ponukou a dopytom na trhu a zjednodušenie doterajších pravidiel. Návrh predkladá EK po vyše ročnej diskusii začatej po tom, ako Brusel v júni minulého roka prezentoval svoje zámery.
Podstatou reformy je lepšie využívanie rozpočtu pre vinárstvo, ktorého objem - 1,3 miliardy EUR, v prepočte asi 43,654 miliardy SKK - zostáva uchovaný. Odo dňa vstupu reformy do platnosti by sa okamžite upustilo od všetkých neefektívnych opatrení na podporu trhu, vrátane rozmanitých foriem pomoci pre destiláciu. Zakázané by bolo tiež pridávanie cukru do vína. Tzv. krízová destilácia, ktorou sa spracúva nadbytočné víno na lieh, by sa nahradila dvoma opatreniami krízového manažmentu financovanými z národných rozpočtov. Oveľa väčšie prostriedky by išli na propagáciu vína, a to najmä na trhoch tretích krajín.
EK navrhuje zavedenie 5-ročného prechodného obdobia, počas ktorého by platili obmedzenia pre výsadbu a vinárom, ktorí nie sú schopní konkurovať, by sa umožnilo opustiť trh, pričom by za to dostali zaujímavé odškodné. EK v minuloročných plánoch navrhovala dobrovoľnú likvidáciu 400 000 hektárov (ha) viníc (z celkovej plochy 3,4 milióna hektárov), no po vlne nesúhlasu znížila plochu, ktorá by sa vyklčovala, na polovicu. Výška odškodného by sa počas tohto 5-ročného obdobia postupne znižovala - zatiaľ čo v prvom roku by to bolo v priemere 7 174 EUR/ha na 2 938 EUR/ha. Jednotlivé členské krajiny by pritom mohli nariadiť obmedzenie klčovania v určitých oblastiach, alebo ho úplne zastaviť, ak by vyklčovaná plocha dosiahla 10 % celkového územia vinohradov v danom štáte. Od roku 2014 by sa zrušili obmedzenia na výsadbu, aby sa tak dala možnosť konkurencieschopným producentom rozšíriť svoje vinohrady, ak o to budú mať záujem.
Reformou by sa tiež zjednodušil systém označovania a v EÚ by sa uznali niektoré vinárske praktiky akceptované všetkými producentskými krajinami, ktoré sú členmi Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno.
"Míňame veľa peňazí na to, aby sme sa zbavili nadbytkov vína namiesto zlepšovanie konkurencieschopnosti a propagovania našich vín. Verím, že môj návrh oživí európsky vinársky sektor," uviedla komisárka pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Mariann Fischerová Boelová.
Európska únia (EÚ) je najväčším producentom, vývozcom i spotrebiteľom vína na svete, keď sa podieľa 60 % na svetovej produkcii a rovnakým podielom na svetovej konzumácii. V poslednom období je však únia vystavené dovozu lacnejšieho vína z USA, Chile, Austrálie či Nového Zélandu. V priebehu uplynulých 10 rokov sa dovoz zvýšil o 10 % ročne, zatiaľ čo export narastá len pomaly. Priemerná produkcia vína predstavovala v rámci EÚ počas uplynulých 5 rokov 178 miliónov hektolitrov s hodnotou 16,1 miliardy EUR. Približne pol miliardy EUR sa v EÚ dáva na likvidáciu nadbytkov vína, ktoré nemá odbyt.