Banská Bystrica 15. mája (TASR) - Aj na lazoch sa dá rozvíjať tradičné ovčiarstvo s modernou technológiou spĺňajúcou prísne hygienické normy EÚ. Dokazuje to chovateľ Ján Selecký Čajdes z Hrochote pri Banskej Bystrici. Ročne predá približne 8 ton (t) syra a asi 5 t jahňaciny. Jeho priemerný ročný obrat sa pohybuje okolo 3 miliónov Sk.
Chutný ovčí hrudkový syr dodáva vychýrenej bryndziarni vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen. Približne 350 jahniatok putuje každoročne na veľkonočné stoly k talianskym gurmánom. Vlnu z oviec Selecký taktiež predáva. Lahodný osviežujúci nápoj žinčicu vyrába len pre seba.
"Po vstupe SR do EÚ sa podniká v chove oviec za trochu lepších podmienok. Zlepšila sa dotačná politika, zvýšili sa dotácie na hektár poľnohospodárskej pôdy. Sú primerané na naše podmienky. Veľmi sa síce venovať ovčiarstvu ani neoplatí, ale niekto to robiť musí. Poľnohospodárska pôda nemôže ostať ležať ľadom," tvrdí majiteľ usadlosti 58-ročný Selecký. Poznamenal, že jeho firma nie je stratová, prosperuje a každoročne vykazuje mierny zisk.
Selecký začal podnikať v ovčiarstve v roku 1992 bez akýchkoľvek skúseností, nikdy predtým nerobil v poľnohospodárstve. Rodák z Hrochote začínal s 300 ovcami. Klasickú drevenú kolibu na výrobu typických produktov z ovčieho mlieka nahradil murovaným objektom moderne vybaveným s nerezovými nádobami, ktoré sa ľahko udržiavajú v čistote, chladiarenským boxom a termostatom podľa európskych noriem. Dnes sa na hrochotskú usadlosť chodia učiť chovatelia, ako má vyzerať ovčiarstvo, z rôznych slovenských regiónov.
V usadlosti v doline v hrochotskom chotári s rozlohou 250 hektárov chová jej majiteľ so synom vyše 600 oviec slovenského cigajského plemena. Zamestnávajú 5 ľudí. Jedna ovca "dá" ročne 16 až 20 kilogramov syra.