Bratislava 13. marca (TASR) - Španielsko má približne 1,2 milióna hektárov viníc, čo je najviac na svete. S 35 miliónmi hektolitrov za rok je tretí najväčší svetový výrobca vína, odznelo na dnešnom seminári o španielskych vinárskych regiónoch a ich vínach, ktorý sa konal v Bratislave.
"V mojej rezidencii popri španielskych červených vínach ponúkam aj biele slovenské," uviedol v úvode podujatia veľvyslanec Španielskeho kráľovstva v SR Miguel Aguirre de Cárceres. Pripomenul tiež, že rád spoznáva slovenské vína a minulý týždeň bol na ich ochutnávke v Pezinskom zámku.
Podľa enologičky Edity Ďurčovej z Asociácie someliérov Slovenska, ktorá sa vyše 10 rokov špecializuje na španielske vinohradníctvo, je táto krajina jedna z najstarších v pestovaní viniča. V regiónoch Cava, La Mancha, Navarra, Jerez, Rioja, Penedés, Ribera del Duero, Priorat, Rías Baixas a iných pestujú vinohradníci rôzne druhy hrozna. Medzi hlavné odrody patria Moscatel, Airen, Verdejo, Pedro Ximenez, Godello, Albariňo, Macabeo, Palomino, Bobal, Garnacha, Tempranillo, Carinena, Mencia, Graciano či Monastrell.
Na celodennom seminári sa hovorilo aj o španielskej legislatíve, klimatických, pôdnych a iných podmienkach pestovania hrozna. Nechýbala degustácia 20 vzoriek tradičných španielskych vín. Okrem Asociácie someliérov Slovenska podujatie organizovala spoločnosť Wine Wave.