Bratislava 21. októbra (TASR) - Ministerstvo pôdohospodárstva (MP) SR navrhuje v novele zákona o potravinách pokuty do 50 miliónov Sk, do 30 miliónov Sk alebo do 1 milióna Sk. Orgány úradnej kontroly potravín ich budú môcť uložiť prevádzkovateľovi potravinárskeho podniku, ak ohrozí alebo poškodí zdravie ľudí, ak vyrába alebo umiestňuje na trh potraviny, ktoré nie sú bezpečné, sú zdraviu škodlivé a nevhodné na ľudskú spotrebu alebo sú skazené.
Pojem "prevádzkovateľ potravinárskeho podniku" sa zavádza v súlade s pojmami používanými v nariadeniach Európskeho parlamentu a Rady a nahrádza doteraz používané pojmy "podnikateľ alebo výrobca".
Pokutu do 50 miliónov Sk môže podľa návrhu dostať aj ten prevádzkovateľ, ktorý používa na výrobu potravín zložky po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti, umiestňuje na trh potraviny a tabakové výrobky neznámeho pôvodu, alebo ich vyrába zo zložiek neznámeho pôvodu, prípadne vyrába, alebo umiestňuje na trh potraviny bez označenia ich alergénových zložiek, ak ich obsahujú. Ten prevádzkovateľ, ktorý bude sťažovať alebo mariť výkon úradnej kontroly potravín, bude môcť dostať pokutu do 50 miliónov Sk. Konkrétne za to, že kontrolórom bude brániť v ich činnosti, v určenej lehote nevykoná nimi uložené opatrenia, nestiahne z obehu potraviny, ktoré nespĺňajú požiadavky tohto zákona, potravinového kódexu a osobitných predpisov.
Pokutu do 30 miliónov Sk budú môcť kontrolóri uložiť prevádzkovateľovi vtedy, ak nezabezpečí registráciu prevádzkarne, ak používa technológie, ktoré nezodpovedajú hygienickým a zdravotným požiadavkám na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich umiestňovanie na trh. Do 30 miliónov Sk hrozí pokuta aj prevádzkovateľovi, ktorý používa do potravín nepovolené alebo zakázané prídavné látky, arómy a technologické pomocné látky, vyrába, alebo umiestňuje na trh geneticky modifikované potraviny neoznačené podľa osobitných predpisov, porušuje zákaz klamlivého označenia potravín alebo ich klamlivej reklamy, prípadne používa označenie pôvodu alebo zemepisné označenie alebo označenie zaručenej tradičnej špeciality.
Do 1 milióna Sk môže dostať pokutu prevádzkovateľ, ktorý porušuje zásady, povinnosti a požiadavky na hygienu výroby potravín, manipulácie s nimi a pri ich umiestňovaní na trh. Takáto pokuta hrozí aj tomu, kto nezabezpečuje školenie zamestnancov vo veciach hygieny potravín a tiež tomu, kto používa na výrobu potravín a tabakových výrobkov zložky, ktoré nespĺňajú kvalitatívne požiadavky, vyrába alebo umiestňuje na trh potraviny a tabakové výrobky, na výrobu ktorých boli použité nepovolené zložky alebo zakázané zložky okrem prídavných látok, aróm a technologických pomocných látok. Ak prevádzkovateľ nevedie záznamy o dodávateľoch a odberateľoch v záujme vysledovateľnosti potravín, vyrába, alebo umiestňuje na trh potraviny alebo tabakové výrobky nesprávne označené alebo neoznačené, kontrolóri mu môžu vyrubiť pokutu tiež do 1 milióna Sk. Rovnako ako tomu, kto umiestňuje na trh potraviny, ktorým sa pripisujú iné vlastnosti, ako potravina má, vyrába, alebo umiestňuje na trh potraviny klamlivo označené, alebo ich ponúka na spotrebu klamlivým spôsobom, umiestňuje na trh potraviny po uplynutí dátumu spotreby alebo dátumu minimálnej trvanlivosti, atď.