Klub 500: Programové vyhlásenie vlády SR vnímame pozitívne

Bratislava 1. augusta (TASR) - Podľa Klubu 500, ktorý združuje slovenských vlastníkov podnikov s viac ako 500 zamestnancami, je Programové vyhlásenie vlády SR pozitívne, rešpektuje zavedenie eura v plánovanom termíne, prihliada na potreby trhovej ekonomiky, vytvára priestor na zlepšenie kvality života občanov a trvalo udržateľný ekonomický rast. Informoval o tom predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

"Medzi pozitíva zaraďujeme podporu takej hospodárskej a menovej politiky, ktorá má za cieľ zavedenie eura k 1. januáru 2009. Vítame tiež zrovnoprávnenie domácich a zahraničných investorov, posilnenie vedomostne orientovanej ekonomiky a ofenzívnu proexportnú politiku. Prehodnotenie rozdeľovania fondov EÚ a odstránenie diskriminácie domácich podnikateľov v prístupe k ich čerpaniu považujeme za ďalšie pozitívum. Kladne vnímame prioritu vlády v oblasti inovácií a aplikovaného výskumu, ktoré prinášajú okamžité výsledky v praxi a sú motorom na zvyšovanie tvorby HDP a zamestnanosti," konštatoval Soták.

Klub 500 schvaľuje aj zvýšenie platieb poistného za skupiny obyvateľov, kde je platiteľom štát a zrušenie súčasnej podoby ročného zúčtovania zdravotného poistného. Oceňuje podporu vzdelávania, vedecko-výskumných, informačných a inovačných aktivít škôl s prepojením na prax. Soták privítal presun výberu odvodov a daní na daňovú správu, centralizáciu verejného obstarávania a zriadenie štátnej realitnej agentúry, čo by malo zabezpečiť znižovanie výdavkov štátneho rozpočtu a zefektívnenie činnosti štátu. "Podnikateľov by však potešila deklarácia vlády na zníženie daňového a odvodového zaťaženia," doplnil predseda klubu.

Podnikatelia oceňujú deklaráciu vlády na zmenu štatútu Rady hospodárskeho a sociálneho partnerstva, kde zamestnávatelia boli v poslednom období len štatistami. "Pozitívne vnímame stratégiu energetickej bezpečnosti SR, ktorá by mala riešiť dobudovanie kapacít cezhraničných prenosových sústav, dostatok elektriny a optimálne ceny energií. Preto očakávame liberalizáciu trhu elektriny a plynu a zabezpečenie pôvodnej úlohy Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Cestovný ruch sa v budúcnosti stane jedným z kľúčových zdrojov na napĺňanie štátneho rozpočtu a preto vítame aj jeho podporu," konštatoval Soták.

Kontroverzne však vnímajú podnikatelia snahy o zmeny zákonníka práce, posilnenie úlohy odborov a zavedenie takzvanej milionárskej dane. Ďalším rizikom, ktoré považujú za potrebné spomenúť, je aj záväzok čiastočne odškodniť klientov skrachovaných nebankových subjektov. Negatívne vnímajú garantované postavenie odborových organizácii, ktoré neposkytujú zamestnanie, ani nevytvárajú pracovné miesta.

Soták doplnil, že Klub 500 je pripravený pomáhať pri napĺňaní programového vyhlásenia svojimi analýzami, odborným potenciálom vychádzajúcim z praxe a vyjadril presvedčenie, že nová vláda bude ďaleko viac prejavovať záujem o spoluprácu so zamestnávateľmi združenými v klube.

1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 884
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 444
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 144
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 665
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 843
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 294
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 226
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 017
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 995
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 522

ŠPORT

Saganovi pomocníci čelili sizyfovskej úlohe. Čakali sme od seba viac, tvrdia

Pre trojicu slovenských cyklistov to bola náročná úloha.

Nečakané zrušenie nájmu hlavnej stanice v Bratislave je správne

Nájomné sa počíta v stovkách tisíc eur, developer bol preto povinný odkryť vlastnícku štruktúru. Neurobil to.

Tesco bojuje proti plytvaniu s jedlom, do roku 2030 zníži potravinový odpad o polovicu

Vo Veľkej Británii Tesco zverejňuje údaje o potravinovom odpade každé štyri roky, najnovšie ich bude zverejňovať aj na Slovensku či v Česku.

Londýnčania sú proti zrušeniu Uberu, petíciu podpísalo vyše pol milióna ľudí

Uber v Londýne dlhodobo čelí útokom tradičných taxikárov, podľa ktorých nerešpektuje bezpečnostné pravidlá, čím ohrozuje cestujúcich.