Vyplýva to z výročnej správy Systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF), ktorú dnes zverejnila Európska komisia.
Najviac prípadov sa týkalo výrobkov z mäsa, hydiny a rýb, ovocia, zeleniny a korenín, pričom najčastejším problémom bola prítomnosť mykotoxínov, mikroorganizmov vrátane salmonely, či iných nedovolených prvkov.
V porovnaní s rokom 2004 ide o nárast o 22 percent. Jedným z dôvodom tohto nárastu je podľa komisie aj intenzívnejší monitoring zo strany členských štátov a zvýšenie dovozu potravín súvisiace s rozšírením únie, čo prinieslo viac kontrol na hraniciach.
V prípade Slovenska správa uvádza 13 oznámení a 23 varovaní súvisiacich s nevyhovujúcimi potravinami. Varovanie sa pritom vydáva v prípade, ak je riziková potrava alebo krmivo už na trhu a treba okamžite zasiahnuť. Oznámenie sa vydáva pri identifikácii rizikovej potravy, ktorá sa však zatiaľ nedostala na trh daných štátov a nie je teda potrebný okamžitý zákrok.
Najväčší počet varovaní a oznámení sa zaregistrovalo v Taliansku, Nemecku, Španielsku a Veľkej Británii. Najčastejšou krajinou pôvodu rizikových potravín bol Irán (474), Čína (249), Turecko (199), India (138), Španielsko (126). Slovensko sa ako krajina pôvodu rizikových potravín spomína v 14 prípadoch.
(spravodajkyňa TASR Monika Poláková) np