Bratislava 26.marca (TASR) - Predvstupová príprava slovenského potravinárskeho sektora na členstvo v Európskej únii a dosiahnutie členstva v európskej organizácii potravinárov CIAA boli hlavnými témami dnešného rokovania predsedov slovenskej Únie podnikateľov a zamestnávateľov v potravinárskom priemysle a Rakúskej potravinárskej asociácie v Bratislave.
Členstvo SR v CIAA, ktorej činnosť sa zameriava hlavne na potravinársku legislatívu, spoločnú poľnohospodársku politiku, životné prostredie a zahraničné vzťahy, je o to dôležitejšie, že okolité krajiny z Visegrádskej štvorky sú v nej už začlenené a aktívne využívajú aj súvisiacu širokú paletu podnikateľských podporných projektov. Podľa rakúskych predstaviteľov v potravinárskom priestore krajín strednej a východnej Európy dochádza k významným "pohybom" a SR by preto vo vlastnom záujme mala dobehnúť zameškané.
Témou rozhovorov, ako TASR ďalej informovala členka výkonnej rady únie Elena Jablonická, bola aj príprava aktivít slovenských potravinárov pre začlenenie do predvstupového programu podpory podnikania - Business Support Programme. Ten sa zameriava na zosúlaďovanie legislatívy kandidátskych krajín s právom EÚ a na budovanie inštitúcií potravinárskych sektorov s cieľom ich neskoršieho bezproblémového napojenia na obdobné štruktúry v únii. Potravinárske združenia z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Slovinska a Bulharska tento program už využívajú.
Domáci potravinári pri týchto snahách môžu počítať aj s pomocou z rakúskej strany, pretože ich asociácia, ktorá už teraz spolupracuje s 8 ďalšími partnerskými združeniami z iných krajín, rada rozšíri svoje aktivity aj na Slovensko.