Česko chce, aby Karlovarské oblátky boli výlučne z Karlovych Varov. FOTO - ČTK |
Českí europoslanci lobujú na bruselskom fóre za exkluzivitu pre svetoznáme Karlovarské oblátky. Reagujú tak na útok bavorského kolegu proti snahe českých výrobcov získať ochranné označenie oblátok uznané Európskou úniou. Zatiaľ čo v hre sú predovšetkým obchodné záujmy českých a nemeckých producentov, hlavní aktéri roztržky sa v politickej rétorike dostali až k Benešovým dekrétom.
Podľa europoslanca Bernda Posselta vyrábali populárne oblátky pred druhou svetovou vojnou mnohí nemeckí podnikatelia z oblasti v okolí Karlových Varov. Po ich povojnovom vyhostení niektorí z nich obnovili výrobu oblátok v Bavorsku a Rakúsku. Posselt preto argumentuje, že ako majitelia tradičných receptúr, majú tamojší producenti právo označovať oblátky ich slávnym názvom. Svoj názor nedávno tlmočil Európskej komisii, ktorá o českej žiadosti rozhoduje. Odvolal sa pritom aj na historické a politické pozadie prípadu.
Naopak, českí výrobcovia tvrdia, že voda z karlovarských kúpeľov, ktorú používajú pri výrobe oblátok, im dodáva špecifický charakter. A preto žiadajú, aby Brusel uznal, že právo používať názov Karlovarské oblátky majú len dve firmy zo združenia, ktoré požiadalo o uznanie exkluzivity.
Europoslanec Jan Březina tvrdí, že Komisia by mala rozhodnúť na základe technologických, nie politických argumentov.
"Ak nám naozaj ide o pokojné spolužitie dvoch národov, nemali by sme donekonečna vyťahovať politicky senzitívne reminiscencie spred vyše päťdesiatich rokov," hovorí.
Do Bruselu ročne smerujú stovky prihlášok o uznanie exkluzívnych názvov rôznych potravín či poľnohospodárskych produktov z členských štátov Európskej únie.
Podľa odborníkov ich najviac prichádza z Talianska, ktoré si aj súdnou cestou poistilo výlučné právo na niektoré z nich, napríklad na označenie "parmská šunka".
Exkluzivita sa pritom môže viazať k originálnej výrobe či k zemepisnému pôvodu produktov. Podľa nedávneho rozhodnutia Európskeho súdneho dvora je napríklad syr feta "pravý", iba ak pochádza z Grécka.
Slovensko momentálne čaká na rozhodnutie Európskej komisie o uznanie názvov troch tradičných výrobkov - slovenská bryndza, slovenská parenica a skalický trdelník. Podľa našich diplomatov v Bruseli úradníci z komisie po ich preštudovaní požiadali o dodatočné údaje a celý proces zrejme bude trvať dlhšie, ako by si slovenskí producenti želali.
"Niekedy sa postupuje pomaly aj preto, že domáci výrobcovia sú nejednotní a nevedia sa dohodnúť, ktorý názov zaregistrovať," povedal nemenovaný diplomat.
LUCIA KUBOŠOVÁ, Brusel