Nižšia úroda zabráni nadprodukcii troch najväčších európskych producentov vína - Francúzska, Talianska a Španielska. Tieto krajiny sa podieľajú približne 50 % na celosvetovej produkcii vína.
Mnoho vinárov z týchto troch krajín vážne postihol klesajúci predaj zapríčinený posilnením eura, väčšou konkurenciou producentov z tzv. nového sveta a znížením domácej spotreby. V dôsledku toho sa museli milióny litrov vysokokvalitného vína premeniť na etanol.
Európska únia vyčlenila na riešenie krízy 450 miliónov EUR, v prepočte 17,5 miliardy SKK. Subvencie majú pomôcť vinárom reštrukturalizovať vinice a adaptovať ich na požiadavky trhu.
Očakáva sa, že tohoročná produkcia vína v známej francúzskej vinárskej oblasti Bordeaux bude 6 miliónov hektolitrov, oproti minuloročným 6,6 milióna hektolitrov.
Produkcia v celom Taliansku dosiahne okolo 47,5 milióna hektolitrov, čo je o 11 % menej ako 53,3 milióna hektolitrov za minulý rok. Úroveň kvality by mala byť v tomto roku omnoho lepšia ako v rokoch 2002 a 2003 a na úrovni roku 2004. V závislosti od toho, z ktorej zo 14 vinárskych oblastí víno pochádza, sa bude pohybovať v rozmedzí od dobrá po veľmi dobrá.
Predpokladá sa, že produkcia vína v Španielsku klesne zo 49 miliónov ha minulom roku na 40 miliónov ha. Na príčine je najväčšie sucho za uplynulých 60 rokov. Chuť vína bude napriek tomu dobrá. Sucho môže dokonca zlepšiť jeho kvalitu, pretože bobule hrozna sú menšie a stupňuje sa tým vzťah medzi šupkou a dužinou.
Sucho zapríčinilo, že Nemecko vyprodukuje toho roku len 10 miliónov hektolistrov, o štvrtinu menej ako v roku 2004.
Maďarské vinice zas postihli cez august lejaky, čo sa výrazne podpísalo pod kvantitu a sčasti aj kvalitu hrozna. Skoré odrody majú nižší obsah cukru ako po uplynulé roky. Maďarsko preto očakáva medziročne o 35 až 40 % nižšiu produkciu.
Hoci Gréci rozšírili v Antike kultúru vína po Stredomorí, dnes je jeho produkcia v krajine obmedzená a pri pokrytí domácej spotreby sa spoliehajú prevažne na dovoz. "Gréci nevstúpili na svetový trh s vínom ako ich európski partneri a až dodnes zostali prevažne izolovaní," skonštatoval vínny expert Thanos Fakorellis.
Informovala o tom agentúra DPA.