Bratislava 7. septembra (TASR) - Podniky poľnohospodárskej prvovýroby rok 2004 ukončili so ziskom 1,57 miliardy Sk. Vymanili sa tak zo straty v roku 2003, ktorej výška bola 2,376 miliardy Sk.
Uvádza to Správa o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR 2005, ktorú dnes schválila vláda SR.
Podľa správy sa zlepšilo hospodárenie právnických osôb (PO) aj fyzických osôb (FO), keď zisk vykázalo 83 % podnikov (PO) hospodáriacich na 73,64-% výmere pôdy SR a 85,9 % samostatne hospodáriacich roľníkov (FO), ktorí obhospodarovali 8,08 % pôdy SR. Údaje vyplynuli zo vzorky 2 456 hodnotených podnikov, z nich bolo 573 družstiev 573, 710 obchodných spoločností, 3 štátne majetky, 1 286 PO a 1 170 FO. Malých a stredných podnikov bolo najviac, 98,9 %.
Charakter podnikov potravinárskeho priemyslu v SR sa odvíjal zo vzorky 278 subjektov. V roku 2004 podniky dosiahli zisk 1,52 miliardy Sk, čo bol síce medziročne rast o 21 %, ale výška zisku nepresiahla dlhodobo najvyššiu úroveň z roku 2000. Spomedzi podnikov najvyšší zisk vygenerovali cukrovary, konzervárne, škrobárne a liehovary (víno, pivo, slad). Stratovosť potvrdili mliekarne, hydinárne, výrobcovia nealkonápojov a podniky priemyslu mäsového, pekárensko-cukrárenského a mraziarenského.
Celková výroba výrobkov v tomto odvetví bola vyčíslená na 88,51 miliardy Sk (medziročne rast o 0,2 %) a tržby za vlastné výrobky a služby 84,6 miliardy Sk (rast o 0,5 %).
V rámci živočíšnych komodít sa ceny v roku 2004 zvýšili nepatrne o 0,1 %. Do polovice roka sa ceny hovädzieho dobytka pohybovali pod úrovňou roka 2003, potom mierne stúpli s výnimkou cien jalovíc, ktoré boli nižšie v roku 2004 ako v roku 2003. Od mája ceny ošípaných prechodne vzrástli o 10 %, od septembra zasa klesli v dôsledku nedostatku ponuky na trhu vyvolanom očakávaniami a špekuláciami výrobcov po vstupe do EÚ. Po 1. máji sa zvýšila cena ovčieho mlieka, kravské mlieko sa však predávalo za ceny porovnateľné s cenami v roku 2003. Klesajúci trend cien hydiny pokračoval aj v roku 2004, ale ceny kurčiat zaznamenali dočasne mierny rast a od októbra už boli nižšie ako rok predtým.
Vlani pokračoval pokles produkcie potravín, nápojov a tabakových výrobkov, ale pomalšou dynamikou ako v roku 2003. V naturálnom vyjadrení sa najvýraznejšie zvýšila produkcia zeleninových výrobkov a rafinovaného cukru, menej výrazne u piva, sladu a pšeničnej múke.
Napriek domnelej dodávateľskej sile bola pozícia slovenských potravinárov aj v roku 2004 tlmená pretrvávajúcou dominantnosťou obchodných reťazcov, konštatuje správa. V predchádzajúcich rokoch zavedené praktiky reťazcov, ako aj nutnosť výrobcu udržať si na trhu podiel a stabilizovanú klientelu spotrebiteľov, dáva výhodu reťazcom. Argumenty hypermarketov víťazia aj v tom, že v prípade nesúhlasu výrobcu s obchodnými podmienkami, obchodník zásobovanie ľahko vykryje ponukou porovnateľného sortimentu z dovozu.