SME
Sobota, 4. december, 2021 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Potraviny zdražejú o desať až dvadsať percent, oznámili potravinári

Ďalšie zdražovanie by mohla zmierniť lepšia dotačná politika štátu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: FOTO SME - MARKO ERD)

BRATISLAVA. Slovenskí potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore (SPPK) sú pre rastúce ceny vstupov nútení zvýšiť ceny svojich produktov o desať až dvadsať percent.

Hoci sa Slovensko rastu cien potravín nevyhne, v dlhodobom horizonte by mohla ďalšie zdražovanie zmierniť lepšia dotačná politika štátu a tiež zníženie marží obchodných reťazcov, uviedli na piatkovej tlačovej konferencii zástupcovia SPPK.

„Žijeme dobu, keď zdražuje v podstate všetko, a je nemysliteľné, aby dlhodobo slovenský potravinársky priemysel na trhu nevedel zvýšiť svoje odbytové ceny. Chceme vyslať jasný signál, že v rámci celého potravinárskeho sektora z dlhodobého hľadiska je zvýšenie našich odbytových cien vo výške desať až 20 percent nevyhnutnosťou,“ povedal predseda SPPK Emil Macho.

Skryť Vypnúť reklamu

Problémy so zvýšením cien vstupov

Podpredseda SPPK Marián Šolty zdôraznil, že zvýšenie odbytových cien potravinárskych podnikov je nevyhnutné na prežitie týchto firiem.

„Keď nebudeme mať náš, slovenský priemysel, nebudeme mať alebo žiadne, alebo budeme mať tie potraviny, ktoré zostanú ostatným, a budeme živení len tým, čo budeme musieť prijať za cenu, o ktorej nebudeme rozhodovať,“ zdôraznil Šolty.

Potravinári pripomenuli, že spoločnosť oveľa ľahšie akceptuje zvýšenie napríklad cien pohonných látok či energií ako potravín. V minulosti sa pritom podľa SPPK výdavky domácností na potraviny pohybovali vo výške 40 - 50 percent, pričom v súčasnosti je to iba 17 - 18 percent.

Zásadné zvýšenie cien vstupov ohlásili napríklad hydinári, cukrovarníci, pekárenský priemysel, mliekarenský sektor či výrobcovia vín. Tí upozorňujú na rast cien energií potrebných na chladenie najmä bielych a šumivých vín o 30 - 60 percent a tiež na rast ceny práce a ďalších vstupov. Ceny vína preto porastú o päť až 15 percent.

Skryť Vypnúť reklamu

Problémy s rastom cien vstupov má tiež mlynský priemysel, výrobcovia olejov či konzervárne.

Najviac zarábajú zahraničné reťazce

Macho podotkol, že vo vzťahu k obchodným reťazcom potravinári dlhodobo ťahajú za kratší koniec, a pripomenul, že dva veľké obchodné reťazce, ktoré ovláda rovnaký nemecký majiteľ, zarobili za posledných päť rokov na Slovensku približne miliardu eur. Celý potravinársky komplex na Slovensku má pritom ročný zisk okolo 50 - 70 miliónov eur.

Macho dodal, že vláda má iba obmedzené možnosti, ako znížiť ceny potravín. Z dlhodobého hľadiska je jedinou možnosťou nastavenie trvalo udržateľnej poľnohospodárskej a potravinárskej politiky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 138
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 12 114
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 798
  4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 462
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 813
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 5 624
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 3 994
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 3 763
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 248
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 925
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič predstavuje svoj návrh dávať 500-eurové poukazy ľuďom nad 60 rokov za to, že sa dajú zaočkovať proti ochoreniu Covid-19.

Ekonómovia odhadujú, že poukážka priláka len asi stotisíc ľudí.


9 h
Peter Schutz.

Zo slovenských verejných peňazí robí bankomat samotná žaba na prameni.


10 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


4 h
Obchod Pepco v Bratislave. (ilustračné foto)

Milan Drahoš o nejednoznačnosti lockdownu i útokoch na zamestnancov.


13 h

Neprehliadnite tiež

Logo podcastu Dobré ráno.

V čom sa líšia kávy z malých plantáží a ako začať objavovať chute v káve.


a 1 ďalší 4 h
Christina Lagardeová, šéfka Európskej centrálnej banky.

Šéfka banky Lagardeová očakáva, že inflácia v budúcom roku poľaví.


SITA 6 h
Ilustračná fotografia.

Za zrušenie jedno a dvojcentových mincí sa vyslovilo 65 percent opýtaných Európanov.


SITA 9 h

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  2. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  3. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  4. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  5. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  6. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  7. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  8. Martin Ondráš: Stratili sme potravinovú sebestačnosť. Stratíme aj bezpečnosť potravín?
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 929
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 979
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 789
  4. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 778
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 615
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 583
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 244
  8. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 400
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Zatvoriť reklamu