BRATISLAVA. Bez rýchleho zásahu štátu znížením DPH sa gastro prevádzky nedokážu dostať z problémov, ktoré im spôsobila pandémia. Konštatovala to v piatok platforma #StáleMámeChuť.
Zároveň dodala, že počas dvoch vĺn pandémie prišli tieto podniky o výraznú časť svojich tržieb a mnohé si na splatenie nájmov, energií či platov pre zamestnancov museli požičať.
Štát za vlaňajšok na daniach neprišiel o dve miliardy, len o 42 miliónov eur ČítajteNavyše Slovensko je krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro v EÚ. Záchranu gastra už nie je podľa platformy možné odkladať.
Gastro sektor poskytuje prácu viac ako 40-tisíc ľuďom vo všetkých regiónoch krajiny. Lockdowny tržby gastro prevádzok vlani znížili až o tretinu. Ešte kritickejší je hospodársky výsledok odvetvia, keďže kumulatívna strata v gastro sektore sa v roku 2020 až zdvojnásobila.
Pre ekonomiku gastro prevádzok je to natoľko likvidačné, že až 9 percent prevádzok po druhej vlne pandémie nedokázalo znovuotvoriť svoje prevádzky. Vyplýva to z aktuálnej štúdie iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú pripravila v spolupráci s Finstatom.
Slovensko je dnes v rámci EÚ krajinou s treťou najvyššou sadzbou DPH pre gastro sektor po Dánsku (25%) a Lotyšsku a Litve (21%). Aj v rámci regiónu V4 sme podľa platformy unikát s jednoznačne najvyššou DPH pre gastro, keďže v susedných krajinách sa pohybuje na úrovni 5 až 10 percent.
„Ak sa pozrieme na okolité krajiny, zníženie DPH nie je vôbec prehnaná alebo nereálna požiadavka. Napríklad v ČR je DPH v gastre na úrovni 10 %, v Poľsku 10 %, v Rakúsku a Maďarsku majú 5 %. Práve zníženie dane je najúčinnejší a najefektívnejší spôsob ako ochrániť gastro sektor na Slovensku, udržať v ňom zamestnancov a zároveň udržať kvalitu služieb,“ povedal prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie Viliam Pavlovský.
Viaceré krajiny pritom podľa platformy gastru pomohli počas pandémie práve dočasným znížením DPH.