Bratislava 20.marca (TASR) - Vplyvom zvyšovania regulovaných cien plynu, tepelnej a elektrickej energie z februára tohto roku by sa spotrebiteľské ceny potravín mali zvýšiť o zhruba 1,5 až 1,6 %. Je to výsledok kvantifikácií Ministerstva pôdohospodárstva SR, podľa ktorých sa tieto opatrenia premietajú do zvyšovania nákladovosti poľnohospodárskej výroby o 0,98 % a pri potravinárskom priemysle tento nárast dosahuje 1,31 %.
Tento výhľad zdražovania potravín však nezohľadňuje ďalšie dôležité vplyvy, akými sú napríklad nárast cien obilnín po vynútených dovozoch zo zahraničia, vyvolaných vlaňajším suchom, či vplyv krízy okolo choroby šialených kráv na domáci trh s mäsom. Samotné energie sa však na obhajobu výraznejšieho zvyšovania cien potravín využiť nemôžu.
V poľnohospodárstve je dopad zvýšenia cien energii vyčíslený na 553 miliónov Sk (0,98 %), z čoho 294 miliónov Sk pokrýva zvyšovanie nákladovosti cez priamu spotrebu agropodnikateľov a ostatok predstavuje nepriamy dopad cez vstupy poľnovýroby z iných odvetví. V potravinárskom priemysle tento nárast nákladov predstavuje celkovo 1,248 miliardy Sk (1,31 %). Z toho 755 miliónov Sk predstavuje priama spotreba, 216 miliónov Sk nepriamy dopad cez nakupované agrokomodity a zostávajúcich 314 miliónov pokrýva nepriamy dopad cez vstupy z ostatných hospodárskych oblastí. V jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu je však dopad zdražovania energií dosť rozdielny, a to od 0,38 % pri výrobe a spracovaní mäsa až po 1,1 % pri výrobe mlynsko-pekárenských a škrobových výrobkov.