SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Pred letnou sezónou chýba v gastre a ubytovaní až 40 tisíc ľudí

Situáciu by podľa Asociácie hotelov a reštaurácií pomohlo zlepšiť zníženie sadzby DPH.

Marek Harbuľák.Marek Harbuľák. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Pred letnou sezónou chýba v sektore gastra a ubytovania 40-tisíc ľudí. Reštaurácie a hotely pre výrazný pokles tržieb nedokážu pri reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce.

Jedným z dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce.

Ako ďalej upozornil generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák, to spôsobuje, že o prácu v tomto segmente nie je záujem. V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby pritom k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy.

Ako pripomína Marek Harbuľák, situácia sa v minulom roku dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia, a to od polovice marca 2020 zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené.

Skryť Vypnúť reklamu

Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojov pomoci zo strany štátu nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu.

Podľa údajov Štatistického úradu od vypuknutia pandémie prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. Predstavuje to pokles o viac ako 36 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou. S poklesom zamestnanosti sa znižovala podľa AHRS aj priemerná mzda.

Podľa AHRS pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa najmä do gastro prevádzok nevráti pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade tretej vlny pandémie. Až 60 percent ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore ak by boli vyššie platy.

„Netreba pritom zabúdať ani na ďalšie významné prínosy gastronómie a hotelierstva pre ekonomiku a spoločnosť. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60 percent všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy. A 20 percent všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. Takmer 90 percent všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním," dodal Marek Harbuľák.

Podľa AHRS jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, je zníženie sadzby DPH. Nižšia DPH umožní podľa Mareka Harbuľáka zamestnávateľom zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta. Potvrdzujú to podľa neho aj skúsenosti z iných európskych krajín.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov," zdôraznil Marek Harbuľák.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  5. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  2. Keď ekológia spája
  3. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  4. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 817
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 746
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 927
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 336
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 252
  6. Od Česka až po Jadran 3 970
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 149
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 101
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 849
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 202
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do kaviarne Towers nevidno.

Inšpekcia má odposluchy aj videozáznamy.


3 h
Zuzana Rehák Štefečeková na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu.


Sportnet 34m
Logo podcastu Dobré ráno.

Za kyberšikanu hrozí až šesť rokov.


a 1 ďalší 2 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Financie z grantov podporia uvedenie nízkouhlíkových technológií na trh.


SITA 6 h
Kontajnerovo v čínskom meste Čching-tao.

Fond zlepšil výhľad bohatým krajinám.


SITA 6 h
Ilustračné foto.

Výrobcovia sa často zameriavajú práve na deti tisíckami lákavých chutí.


TASR 6 h
Ilustračná fotografia.

Úrad pre verejné obstarávanie uložil spoločnosti pokutu.


TASR 9 h