SME
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Pred letnou sezónou chýba v gastre a ubytovaní až 40 tisíc ľudí

Situáciu by podľa Asociácie hotelov a reštaurácií pomohlo zlepšiť zníženie sadzby DPH.

Marek Harbuľák.Marek Harbuľák. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Pred letnou sezónou chýba v sektore gastra a ubytovania 40-tisíc ľudí. Reštaurácie a hotely pre výrazný pokles tržieb nedokážu pri reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce.

Jedným z dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce.

Ako ďalej upozornil generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák, to spôsobuje, že o prácu v tomto segmente nie je záujem. V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby pritom k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy.

Ako pripomína Marek Harbuľák, situácia sa v minulom roku dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia, a to od polovice marca 2020 zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené.

Skryť Vypnúť reklamu

Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojov pomoci zo strany štátu nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu.

Podľa údajov Štatistického úradu od vypuknutia pandémie prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. Predstavuje to pokles o viac ako 36 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou. S poklesom zamestnanosti sa znižovala podľa AHRS aj priemerná mzda.

Podľa AHRS pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa najmä do gastro prevádzok nevráti pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade tretej vlny pandémie. Až 60 percent ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore ak by boli vyššie platy.

„Netreba pritom zabúdať ani na ďalšie významné prínosy gastronómie a hotelierstva pre ekonomiku a spoločnosť. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60 percent všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy. A 20 percent všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. Takmer 90 percent všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním," dodal Marek Harbuľák.

Podľa AHRS jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, je zníženie sadzby DPH. Nižšia DPH umožní podľa Mareka Harbuľáka zamestnávateľom zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta. Potvrdzujú to podľa neho aj skúsenosti z iných európskych krajín.

Skryť Vypnúť reklamu

„Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov," zdôraznil Marek Harbuľák.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  7. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  2. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  5. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  6. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  1. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 5 842
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 789
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 5 021
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 792
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 3 929
  6. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 738
  7. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 271
  8. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 165
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 991
  10. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca 2 706
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Na štátnej linke pracuje 40 odborníkov.


3. aug
Branislav Benčat

Hľadáme úspešné inovatívne malé a stredné firmy.


15 h
Dvojkajak Adam Botek a Samuel Baláž na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu v Tokiu.


Sportnet a 1 ďalší 7 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Ročne sa má usporiť 1,5 milióna eur.


15 h
Mlynské nivy.

Projekt NIVI je pokračovaním výstavby v zóne Mlynské nivy vo východnej časti ulice Mlynské nivy.


SITA 15 h
Minister Sulík a zástupca spoločnosti Ziegler Group Andreas Sandner.

Investícia by mala mať niekoľko stupňov.


SITA 15 h
V dolnokubínskej nemocnici používajú vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech.

Vláda má v rukách aj lacnejšie riešenia.


17 h