BRATISLAVA 14. júna (SITA) - Za posledné tri mesiace sa členom Slovenského mäsiarskeho zväzu (SMZ) viackrát stalo, že kontrolný veterinárny orgán odobral vzorku, ktorá nevyhovovala v požadovanom parametri obsahu bielkovín. Ako ďalej uviedol na utorkovej tlačovej konferencii konateľ firmy Peter Fabuš - Fabuš Mäsopriemysel Myjava Anton Fabuš, stalo sa to aj ich firme. "Kvôli tomu sme výrobok jednej akosti rozdelili a dali na fyzikálno-chemické vyšetrenie do štyroch akreditovaných laboratórií. Ich výsledky sa natoľko rozchádzali, že niektoré vzorky boli vyhodnotené ako vyhovujúce a iné ako nevyhovujúce, hoci išlo o produkt jednej šarže - jednej kvality," zdôraznil Fabuš.
Ako uviedla predsedníčka predstavenstva a riaditeľka SMZ Edita Ohrablová, laboratóriá, ktoré sú akreditované Slovenským akreditačným orgánom, schvaľuje Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS). Týchto laboratórií, ktoré vykonávajú analýzy produktov živočíšneho pôvodu, je 17 a prevádzkovateľ sa môže rozhodnúť, kde si dá v rámci vlastných kontrol vzorky vyšetriť. ŠVPS podľa Ohrablovej zatiaľ nereagovala, hoci už asi 10 dní majú podklady.
Ako uviedla hygienička a kvalitárka vo firme Fabuš Mäsopriemysel Myjava Jana Mikolášová, fyzikálno-chemické vyšetrovania nie sú lacná záležitosť, jeden rozbor stojí od 1 500 do 2 000 Sk. "Pri našej produkcii tak ročné náklady na analýzy predstavujú až státisíce korún," zdôraznila Mikolášová. Ako ďalej dodala, ak kontrolný orgán odoberie vzorku, ktorá nedosahuje požadovaných 14 % bielkovín pri šunke, firma je povinná uhradiť rozbor kontrolnému orgánu, prijať nápravné opatrenia, upraviť technológiu výroby, čo podľa nej znamená pridávať do výrobku ďalšiu bielkovinu a opakovane na vlastné náklady odoberať vzorky.
Ako ďalej konštatoval Fabuš, šunka s vyšším podielom bielkovín stráca svoju chuť. V súčasnosti musí mať šunka na Slovensku 14 a viacpercentný podiel bielkovín. "V ČR musí výrobca splniť limit aspoň 10 %, ale čistej svalovej bielkoviny, čím dosiahnu nielen lepšiu kvalitu, ale aj chuť a cenu mäsa," podotkol Fabuš. Vo firme Fabuš dosahuje svalová bielkovina z mäsa 11 %, šunka ale musí byť doplnená na zákonom stanovených 14 %, čo predraží cenu šunky podľa neho aj o 7 Sk na kilogram. "Notifikácia nového potravinového kódexu, ktorý by mali schváliť orgány únie, by mal stanoviť v SR podiel bielkoviny v šunke, a to iba čistej svalovej bielkoviny na približne 10 až 11 %," dodala Ohrablová. Nový kódex by mal platiť pravdepodobne od októbra tohto roka.
SMZ, ktorý vznikol vo februári tohto roku, je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, ktoré obhajuje záujmy nízkokapacitných a priemyselných producentov mäsových výrobkov. V súčasnosti má 36 členov.