SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Krajniakovi vyčítajú schválenie kurzarbeitu bez stanoviska tripartity

Minister podľa Konfederácie odborových zväzov pokračuje v likvidácii sociálneho dialógu.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak podľa Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ) pokračuje v likvidácii sociálneho dialógu.

Odborári mu vyčítajú to, že vláda v stredu schválila koncepciu tzv. kurzarbeitu bez prerokovania v tripartite. Podľa KOZ tým minister práce opätovne porušil zákon o tripartite.

Krajniak má obchádzať štandardy

Minister práce a sociálnych vecí Krajniak na štvrtkové popoludnie ako predseda Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR zvolal rokovanie predsedníctva HSR.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Vláda schválila koncepciu zavedenia kurzarbeitu na Slovensku Čítajte

"KOZ SR zostala nemilo prekvapená, že jedným z bodov programu rokovania plenárneho zasadnutia HSR, plánovaného na 2. novembra tohto roka, je aj Koncepcia zavedenia režimu skrátenej práce „Kurzarbeit“ do slovenského právneho poriadku, ktorú včera na svojom rokovaní schválila vláda SR," uviedli odborári v tlačovej správe.

Šéf rezortu práce tak podľa odborárov opäť raz obišiel štandardný legislatívny proces.

Predstavitelia ministerstva práce pritom podľa KOZ deklarovali, že koncepcia so zapracovanými pripomienkami bude predmetom rokovania Riadiaceho výboru pre reformu dôchodkového zabezpečenia, sociálneho poistenia a zavedenia skráteného pracovného času.

"Toto rokovanie sa však neuskutočnilo, nedostali sme ani záverečnú verziu koncepcie. Schválením koncepcie na vláde sa opätovne obchádza rokovanie tripartity a likviduje sa sociálny dialóg, keďže akýkoľvek záver, ktorý by Hospodárska a sociálna rada SR prijala, vláda naň už nebude prihliadať," upozorňujú odborári.

Skryť Vypnúť reklamu

Krajniak sa vraj snaží blokovať odbory

Z troch partnerov, ktorí majú byť konzultačným a dohadovacím orgánom vlády, sa tak podľa odborárov stáva rozhodovanie jednej osoby, ministra.

"S takýmto konaním Konfederácia odborových zväzov SR nemôže súhlasiť, preto sa najbližšieho zvolaného rokovania Predsedníctva HSR SR nezúčastníme," uviedli v tlačovej správe.

Krajniak podľa odborárov robí všetko preto, aby odbory blokoval.

"Preto sa nezúčastníme najbližšieho zvolaného rokovania tripartity a budeme pokračovať v protestných a nátlakových akciách s cieľom navrátiť sociálny dialóg,“ zdôraznil prezident KOZ Marián Magdoško. KOZ pritom samotný kurzarbeit podporuje.

Odborári kritizujú ministra Krajniaka aj za to, že sa zatiaľ nemali možnosť oboznámiť ani s vládnym programom Prvá pomoc plus. Opatrenia prijaté na zamedzenie šírenia choroby, ktoré významne zasahujú do podnikania a výrazne zvyšujú sociálne a ekonomické dopady pandémie, musia byť podľa nich primerane kompenzované.

Skryť Vypnúť reklamu

"Očakávame, že nová schéma odstráni všetky nedostatky opatrení z prvej vlny, ktoré nechali bez povšimnutia slobodné povolania, množstvo ľudí na voľnej nohe, verejné podniky a mnoho ďalších skupín,“ dodáva viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.

Krajniak je podľa svojej hovorkyne Evy Rovenskej pripravený rokovať s každým, kto prejaví záujem o sociálny dialóg. "Reakciu KOZ však považuje za divadlo a dôrazne sa ohradzuje voči klamstvám zástupcov Konfederácie odborových zväzov o blokovaní plenárneho zasadnutia HSR," uviedla Rovenská. Rokovanie tripartity podľa nej nie je možné zrealizovať, pokiaľ sa KOZ nezúčastní na predsedníctve HSR. Zasadnutie predsedníctva HSR a plenárneho zasadnutia HSR svojou neúčasťou blokuje samotná KOZ, tvrdí hovorkyňa ministra práce. Upozornila na to, že 23. septembra tohto roka sa na ministerstve práce uskutočnilo rozporové konanie k zásadným pripomienkam ku koncepcii zavedenia režimu skrátenej práce, na ktorom sa zúčastnili aj piati zástupcovia KOZ vrátane prezidenta Mariána Magdoška.

Skryť Vypnúť reklamu

Predstavitelia KOZ podali v utorok podnet na Generálnu prokuratúru SR na ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka pre porušovanie zákonov. Šéf rezortu práce a sociálnych vecí podľa prezidenta KOZ Mariána Magdoška flagrantne porušuje zákony. "Verím, že Generálna prokuratúra SR tento podnet spravodlivo preskúma," povedal v utorok.

1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  3. Aj matematika sa dá skrotiť
  4. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  5. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  6. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť

Jaroslav Haščák.
Dobré ráno

Dobré ráno: Po Haščákovi môže prísť na rad Fico

Haščákovi hrozí 20 rokov za mrežami.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

S Haščákom v pyžame

Keby zaspieval, zničí nielen milovníka koly, ale aj povesť bývalých reformných strán.

Peter Schutz
Petra Vlhová (vľavo) a Veronika Velez-Zuzulová.