SME
Štvrtok, 29. október, 2020 | Meniny má KláraKrížovkyKrížovky

České reštaurácie žiadajú rozvozové firmy o solidaritu

Reštaurácie platia za rozvoz 40 percent.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - MARKO ERD)

PRAHA. Zhoršujúca sa situácia počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu spôsobila, že česká vláda pristúpila k novým opatreniam a okrem iného opätovne zatvorila reštaurácie.

Tie sú teraz odkázané na výdaj cez okienko alebo rozvoz. Práve rozvozové firmy sa dostali pod paľbu kritiky, keďže bez ohľadu na ekonomickú situáciu reštaurácií svoje poplatky neznížili.

Ako uviedol server iDNES.cz, majitelia reštaurácií aj Svaz obchodu a cestovního ruchu ich preto vyzvali, aby prejavili solidaritu a aspoň dočasne poplatky, ktoré dosahujú viac než 40 %, znížili.

Skryť Vypnúť reklamu

Reštaurácie žiadajú solidaritu

Autori výzvy - Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace malých a středních podniků a Asociace hotelů a restaurací - vyslali podobný odkaz aj stravenkovým firmám.

Žiadajú ich, aby im do júna 2021 znížili poplatky, ktoré v praxi dosahujú 6 až 7 % z nominálnej hodnoty stravenky, a pomohli tak zachrániť reštauračný biznis pred kolapsom.

Podľa firiem v gastronomickom sektore by toto solidárne gesto mali rozvozové firmy ako Dáme jídlo, Wolt, ale aj Rohlík.cz a Košík.cz urobiť, pretože zatiaľ čo reštaurácie bojujú o každého hosťa, tak rozvozový biznis výrazne rastie.

"Prestáva sa nám to rentovať. My zlacňujeme, aby sme niečo predali, ale rozvozové firmy si svoje marže držia. Z denných menu si účtujú 25 %, z a la carte 30 %," posťažoval sa zlínsky podnikateľ Zdeněk Babulík, ktorý prevádzkuje reštaurácie Myslivna a Legenda.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozvoz využíva iba preto, aby nemusel vyhadzovať jedlo v období, keď sa práve nepredáva. Momentálne je to každé druhé jedlo. "Navyše, keď niekto platí stravnými lístkami, je to katastrofa, sme v mínuse," dodal.

Ekonomicky to príliš nedáva zmysel ani podľa ďalších oslovených vlastníkov reštaurácií.

"Keď sa vezme do úvahy priemerná ziskovosť gastronómie 10 %, tak sme v totálnej pasci. Navyše, my musíme hradiť aj náklady na obaly, ako sú škatuľky, tašky a podobne," povedal Luboš Kastner, spolumajiteľ skupiny Hospodska, ktorá má päť reštaurácií v Plzni a jednu v Prahe.

Rozvozové firmy sa obhajujú tým, že aj ony majú svoje náklady, ktoré zahrnujú marketing, dopravu alebo mzdy. Účtujú si aj za to, že gastronomickým podnikom nájdu zákazníka, ktorý by k nim ináč neprišiel.

Skryť Vypnúť reklamu

Najväčšia firma na trhu Dáme jídlo svojim zákazníkom bez vlastnej rozvozovej flotily účtuje maržu 30 %.

"Slúži na to, aby sme našim reštauračným partnerom dokázali sprostredkovať nových zákazníkov a dokiaľ reštaurácia využíva náš rozvoz, tak predovšetkým na pokrytie nákladov na rozvoz naším kuriérom," hovorí riaditeľ Filip Fingl. Dodáva, že vďaka komunikácii s hosťami šetrí majiteľom reštaurácií čas a náklady na personál.

Zákazníkov skúšajú oslovovať radšej samy

Reštaurácie sa rozvozu zvyčajne skôr vyhýbajú a skúšajú zákazníkov oslovovať samy, napríklad prostredníctvom sociálnych sietí. To však v súčasnom období nestačí. Niektoré koncepty sa navyše na rozvoz nehodia. Ideálna na doručovanie je napríklad pizza, sushi alebo burgery.

Skryť Vypnúť reklamu

"Naše jedlá sa na rozvoz nehodia, využívame ho však v jednej našej reštaurácii. Prichádzame tým v podstate o celú maržu," povedal Ondřej Rákosník, spolumajiteľ siete talianskych reštaurácií La Collezione, kam patrí desiatka podnikov vrátane Aromi alebo La Finestra In Cucina.

Rozvoz preto zabezpečuje vlastnou cestou, teraz však radšej zatvoril a ľudí poslal na brigádu, pretože samotný rozvoz nedáva ekonomický zmysel. Voči rozvozovým firmám je však zmierlivejší než kolegovia z reštauračného sektora. Ako povedal, je stúpencom voľného trhu.

"Nechcem nikoho súdiť, či je to lacné alebo drahé. Ani oni nerobia jednoduchý biznis a viacero firiem už skrachovalo," dodal Rákosník.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  4. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  6. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  7. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  8. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  9. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  10. Pomáhajte čítaním
  1. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  2. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  3. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  4. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  5. Aplikácia, kde z pohodlia domova zlikvidujete škodovú udalosť?
  6. Škola môže vyzerať aj inak!
  7. UNIQA preberá na Slovensku aj dôchodkové fondy AXA
  8. Využite dovoz tovaru do 24 hodín a zadarmo
  9. Dopad krízy na firmu zmierni strednodobý prenájom vozidla
  10. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 33 674
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 24 394
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 22 250
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 068
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 818
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 11 796
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 396
  8. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 11 134
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 535
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 519
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Koronavírus SARS-CoV-2

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Vírusy a vírusové ochorenia, Česká republika, Daňové priznanie 2018, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Boj o moc, ambície a pomsta. Kauza STU

Čo sa to dialo na Slovenskej technickej univerzite.

Podcast Dobré Ráno.
Komentár Petra Schutza

Najsilnejšie protipandemické opatrenie je osobný lockdown

Zabudli povedať najdôležitejšiu informáciu.

Peter Schutz

Neprehliadnite tiež

Kde išlo o veľa, tam sa objavil. Kto je právnik Zoroslav Kollár?

Zadržaný právnik má zaujímavú minulosť.

Zoroslav Kollár prichádza na výsluch.

Volkswagen Slovakia začal pripravovať testovanie zamestnancov vo vlastnej réžii

Štát umožnil firmám nad 4 000 zamestnancov, aby urobili testovanie vo vlastnej réžii.

Karosérie prichádzajú už nalakované z Mladej Boleslavi.

Nemecké ministerstvo financií pripravuje nové kompenzácie pre firmy

Merkelová aktuálne tlačí na to, aby sa v novembri zaviedli plošné karanténne opatrenia.

Nemecký minister financií Olaf Scholz.

Chovatelia pre celoplošné testovanie pripravujú záložné tímy

Jednou z možností je aj povolanie dôchodcov, bývalých poľnohospodárov, no alternatív je viac.

Ilustračné foto.