SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

České reštaurácie žiadajú rozvozové firmy o solidaritu

Reštaurácie platia za rozvoz 40 percent.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - MARKO ERD)

PRAHA. Zhoršujúca sa situácia počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu spôsobila, že česká vláda pristúpila k novým opatreniam a okrem iného opätovne zatvorila reštaurácie.

Tie sú teraz odkázané na výdaj cez okienko alebo rozvoz. Práve rozvozové firmy sa dostali pod paľbu kritiky, keďže bez ohľadu na ekonomickú situáciu reštaurácií svoje poplatky neznížili.

Ako uviedol server iDNES.cz, majitelia reštaurácií aj Svaz obchodu a cestovního ruchu ich preto vyzvali, aby prejavili solidaritu a aspoň dočasne poplatky, ktoré dosahujú viac než 40 %, znížili.

Skryť Vypnúť reklamu

Reštaurácie žiadajú solidaritu

Autori výzvy - Svaz obchodu a cestovního ruchu, Asociace malých a středních podniků a Asociace hotelů a restaurací - vyslali podobný odkaz aj stravenkovým firmám.

Žiadajú ich, aby im do júna 2021 znížili poplatky, ktoré v praxi dosahujú 6 až 7 % z nominálnej hodnoty stravenky, a pomohli tak zachrániť reštauračný biznis pred kolapsom.

Podľa firiem v gastronomickom sektore by toto solidárne gesto mali rozvozové firmy ako Dáme jídlo, Wolt, ale aj Rohlík.cz a Košík.cz urobiť, pretože zatiaľ čo reštaurácie bojujú o každého hosťa, tak rozvozový biznis výrazne rastie.

"Prestáva sa nám to rentovať. My zlacňujeme, aby sme niečo predali, ale rozvozové firmy si svoje marže držia. Z denných menu si účtujú 25 %, z a la carte 30 %," posťažoval sa zlínsky podnikateľ Zdeněk Babulík, ktorý prevádzkuje reštaurácie Myslivna a Legenda.

Skryť Vypnúť reklamu

Rozvoz využíva iba preto, aby nemusel vyhadzovať jedlo v období, keď sa práve nepredáva. Momentálne je to každé druhé jedlo. "Navyše, keď niekto platí stravnými lístkami, je to katastrofa, sme v mínuse," dodal.

Ekonomicky to príliš nedáva zmysel ani podľa ďalších oslovených vlastníkov reštaurácií.

"Keď sa vezme do úvahy priemerná ziskovosť gastronómie 10 %, tak sme v totálnej pasci. Navyše, my musíme hradiť aj náklady na obaly, ako sú škatuľky, tašky a podobne," povedal Luboš Kastner, spolumajiteľ skupiny Hospodska, ktorá má päť reštaurácií v Plzni a jednu v Prahe.

Rozvozové firmy sa obhajujú tým, že aj ony majú svoje náklady, ktoré zahrnujú marketing, dopravu alebo mzdy. Účtujú si aj za to, že gastronomickým podnikom nájdu zákazníka, ktorý by k nim ináč neprišiel.

Skryť Vypnúť reklamu

Najväčšia firma na trhu Dáme jídlo svojim zákazníkom bez vlastnej rozvozovej flotily účtuje maržu 30 %.

"Slúži na to, aby sme našim reštauračným partnerom dokázali sprostredkovať nových zákazníkov a dokiaľ reštaurácia využíva náš rozvoz, tak predovšetkým na pokrytie nákladov na rozvoz naším kuriérom," hovorí riaditeľ Filip Fingl. Dodáva, že vďaka komunikácii s hosťami šetrí majiteľom reštaurácií čas a náklady na personál.

Zákazníkov skúšajú oslovovať radšej samy

Reštaurácie sa rozvozu zvyčajne skôr vyhýbajú a skúšajú zákazníkov oslovovať samy, napríklad prostredníctvom sociálnych sietí. To však v súčasnom období nestačí. Niektoré koncepty sa navyše na rozvoz nehodia. Ideálna na doručovanie je napríklad pizza, sushi alebo burgery.

Skryť Vypnúť reklamu

"Naše jedlá sa na rozvoz nehodia, využívame ho však v jednej našej reštaurácii. Prichádzame tým v podstate o celú maržu," povedal Ondřej Rákosník, spolumajiteľ siete talianskych reštaurácií La Collezione, kam patrí desiatka podnikov vrátane Aromi alebo La Finestra In Cucina.

Rozvoz preto zabezpečuje vlastnou cestou, teraz však radšej zatvoril a ľudí poslal na brigádu, pretože samotný rozvoz nedáva ekonomický zmysel. Voči rozvozovým firmám je však zmierlivejší než kolegovia z reštauračného sektora. Ako povedal, je stúpencom voľného trhu.

"Nechcem nikoho súdiť, či je to lacné alebo drahé. Ani oni nerobia jednoduchý biznis a viacero firiem už skrachovalo," dodal Rákosník.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  5. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Nie je to len chlapská záležitosť
  10. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  1. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  2. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  3. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  4. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  5. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  6. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  7. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  8. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  9. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 458
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 578
  3. Aká je chémia vôní 13 122
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 679
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 536
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 073
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 696
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 286
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 900
  10. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 7 421
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Koronavírus SARS-CoV-2

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Vírusy a vírusové ochorenia, Česká republika, Daňové priznanie 2018, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Porovnanie Slovenska a Maďarska

Občas si nahovárame, že sme na tom s úrovňou demokracie a politickej zodpovednosti lepšie.

Lučanský je na NAKA už hodiny, usvedčujú ho kajúcnici

Zadržali ho po tom, ako prišiel na dohodnutý výsluch.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský.
Ilustračné foto
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Polovica štátnych akcioviek vymenila šéfov. Netransparentne

Najférovejšie vyberali na ministerstve hospodárstva.

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.

Neprehliadnite tiež

Dostavba Mochoviec sa znova predraží

Dostavba mochovských blokov si vyžiada zhruba 6,2 miliardy eur.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) počas brífingu po pracovnej návšteve 3. bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Do regiónov pôjde ďalšie milióny eur na zníženie dopadov pandémie

Remišová schválila výzvu pre krajské mestá a samosprávy zameranú na podporu ochrany verejného zdravia.

Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová.

Doležal: Lyžiarske strediská sa zatvoria minimálne do januára

Pandemická komisia odporučí sprísnenie opatrení.

Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Talianska ekonomika klesne o takmer deväť percent, odhadujú analytici

Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa v roku 2021 by sa mala odraziť od dna.

Nosenie rúšok je v Taliansku povinné už aj vonku.