SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Zamestnávateľské zväzy majú odlišný postoj k zmenám pri gastrolístkoch

Od marca si majú zamestnanci vyberať medzi gastrolístkom a príspevkom na stravu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Jozef Jakubčo)

BRATISLAVA. Zamestnávateľské zväzy na Slovensku majú odlišný názor na zavedenie finančného príspevku na stravovanie ako konkurencie ku gastrolístkom.

Asociácia zamestnávateľských zväzov (AZZZ) SR s týmto krokom nesúhlasí. Podľa asociácie to významne zvýši byrokraciu spojenú s personálnou agendou vo firmách. Rozšírenie foriem príspevku a zavedenie možnosti voľby zamestnancom nepovažuje asociácia za avizované zjednodušenie podnikania, ale presný opak.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) však zavedenie možnosti voľby medzi gastrolístkami a finančným príspevkom na stravu podporujú.

Skryť Vypnúť reklamu

Gastrolístky podľa RÚZ dlhodobo ochudobňujú zamestnancov, zamestnávateľov a poskytovateľov stravovania o poplatky emitentom poukážok a znižujú tak hodnotu stravnej jednotky. Vysoká je aj administratívna záťaž spojená s manipuláciou s gastrolístkami.

AZZZ a RÚZ o tom informovali v tlačovej správe.

Asociácia: V praxi si to vyžiada veľa úprav

"V prípade prijatia novely Zákonníka práce by sa totiž firmy museli nastaviť na štyri formy zabezpečenia príspevku na stravovanie pre svojich zamestnancov. V praxi si to vyžiada nielen úpravu účtovných softvérov, ale aj procesov vo firme," upozorňuje generálny sekretár AZZZ Oto Nevický.

Súvisiaci článok Štát verzus podnikatelia: ktoré opatrenia z kilečka sú top? Čítajte 

V každej firme totiž podľa neho môže vzniknúť situácia, keď si časť zamestnancov vyberie hotovosť, časť platenie finančného príspevku na účet, časť papierové stravné lístky, časť elektronickú formu a niektorí zamestnanci dovoz teplého jedla do firmy.

To, že ministerstvo navrhuje obmedziť možnosť voľby zamestnancom na maximálne raz za dva roky, podľa AZZZ veľmi nepomôže. Firmy totiž prijímajú a prepúšťajú ľudí častejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

"Reálne to nevyrieši jednorazový obežník raz za dva roky. Zároveň bude musieť zamestnávateľ viesť evidenciu, k akému dátumu si daný zamestnanec naposledy zvolil svoju preferenciu. Aby náhodou zamestnávateľ odmietnutím zmeny preferovanej formy neporušil Zákonník práce a nebol vystavený pokutám,“ tvrdí Nevický.

Systém stravného na Slovensku by sa mal zjednodušovať a odbyrokratizovať. Cestou k tomu môže byť povinná elektronizácia príspevku, teda plošné ukončenie používania papierových stravných lístkov a ich nahradenie kartami, či mobilnými aplikáciami.

"V Belgicku riešili rovnakú dilemu a hotovosť zamietli. Naopak, išli cestou moderných technológií, ktoré znížili byrokraciu na strane zamestnávateľov, ale aj reštaurácií. Zároveň tým zabezpečili účelnosť využitia stravného, na ktoré prispieva zamestnávateľ viac ako polovicu hodnoty,“ dodáva Nevický.

Skryť Vypnúť reklamu

Únia je za to, aby mali zamestnanci na výber

Iný názor na zavedenie finančného príspevku na stravovanie má RÚZ.

Gastrolístky predstavujú podľa zamestnávateľskej únie pre zamestnanca len fiktívnu pridanú hodnotu a v skutočnosti dlhodobo ochudobňujú všetky subjekty v reťazci, s výnimkou samotných emitentov, ktorí na nich neprimerane zarábajú.

"Gastrolístky dnes predstavujú zákonom garantovaný biznis pre niekoľko málo emitentov, ktorí každoročne na úkor desiatok tisíc firiem a ich zamestnancov zarábajú desiatky miliónov eur," uviedla RÚZ.

Ako tvrdí, významne na to doplácajú predovšetkým reštaurácie a iní poskytovatelia stravovacích služieb, ktorí musia platiť emitentom provízie často vyššie ako päť percent. RÚZ preto navrhuje, aby provízie emitentov boli zákonom obmedzené do výšky maximálne dvoch percent.

"Súčasný zákon núti zamestnancov a ich zamestnávateľov využívať gastrolístky. Preto presadzujeme zavedenie princípu dobrovoľnosti a možnosti výberu medzi gastrolístkami a peňažným príspevkom na stravu zamestnancov. Možnosť výberu by zostala na zamestnancoch a to buď prostredníctvom rozhodnutia ich zástupcov, ako sú odbory a zamestnanecká rada, alebo sa na forme dohodne väčšina zamestnancov ,“ uviedol viceprezident RÚZ Jozef Špirko.

Skryť Vypnúť reklamu

Systém chcú zmeniť od marca

Od začiatku marca budúceho roka dostanú zamestnanci možnosť vybrať si medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie.

Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, ktorý predložilo ministerstvo práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

Právo výberu sa má týkať len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo zmluvnom stravovacom zariadení.

Zároveň sa majú ponechať výnimky z možnosti voľby tam, kde už doteraz bol uplatňovaný finančný príspevok na stravovanie.

Zamestnávateľ bude podľa rezortu práce povinný upraviť pravidlá, akým spôsobom sa realizuje výber zamestnanca.

"Vzhľadom na rozmanitú veľkosť zamestnávateľov a rozličné podmienky u nich, zákon ponecháva tieto otázky na zamestnávateľov a upravuje len minimálne pravidlá, pričom umožňuje, aby si pre tieto účely vydal vnútorný predpis," uviedol rezort v dôvodovej správe k návrhu novely pracovného kódexu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  3. Pomáhajte čítaním
  4. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  5. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  7. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 991
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 446
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 363
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 959
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 857
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 730
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 998
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 810
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 409
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 663
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zákonník práce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Gastrolístky: Doxx
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Koronavírus: V štyroch nemocniciach Žilinského kraja sú covidové oddelenia plné (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 45 155. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 165 obetí.

Ilustračná fotografia.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Kováčika pre kauzu Bašternák už polícia nerieši. Dokonca chýba výpoveď

Okresný vyšetrovateľ bol nadštandarne ústretový.

špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorého zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v Bratislave vo štvrtok 22. októbra 2020.
Viliam Turan na archívnej fotografii.

Bundesbank očakáva pokračovanie rastu, avšak slabším tempom

Najnovší nárast infikovaných sa odrazí najmä v sektore služieb.

Ilustračné foto

Obchodníci hodnotia uplynulý sprísnený víkend ako štandardný

V sobotu a v nedeľu pracoval obchod s potravinami v zaužívaných medziach.

Ľudia vstupujú do obchodu v Bardejove 24. októbra.