SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Pekári chcú byť pri diskusii o otvorených predajniach počas nedele

Odvetie zamestnáva na Slovensku takmer 12 000 ľudí.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: Archív SME - Gabriel Kuchta)

Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →


BRATISLAVA. Pekári žiadajú vládu, aby boli súčasťou debát o otvorení predajní počas nedele. Uviedol to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Z rozhodovania o tom, či budú počas nedele otvorené maloobchodné prevádzky, by nemali byť vypustení výrobcovia. Toto žiadajú slovenské pekárenské spoločnosti od predstaviteľov vlády.

"Na Slovensku podniká 700 pekárenských prevádzok, ktoré zamestnávajú spolu takmer 12 000 zamestnancov. Drvivá väčšina z nich má výrobu naviazanú na dodávky do maloobchodných prevádzok počas nedieľ.

Skryť Vypnúť reklamu

Preto zastávame názor, že by sme nemali byť vynechaní z debát týkajúcich sa problematiky otvorenia či ponechania zatvorených prevádzok aj po odznení pandémie nového koronavírusu," povedala Tatiana Lopúchová, predsedníčka zväzu, ktorý zastrešuje dve tretiny všetkých výrobcov pečiva na našom trhu.

Zmysel pre výrobcov

Z hľadiska platnej legislatívy pekárom vyplýva povinnosť dodať maloobchodným prevádzkam čerstvý chlieb do 24 hodín od upečenia a čerstvé pečivo do 12 hodín od upečenia. Z toho dôvodu, ak pekár dodáva do predajní, jeho zamestnanci musia pracovať počas soboty aj nedele.

Súvisiaci článok Čo spôsobí zákaz predaja v nedeľu? Európa ide opačným smerom Čítajte 

"Dve vlny sociálneho balíčka prijaté v rokoch 2018 a 2019 zvýšili náklady na zamestnancov v priemere o 12 %. Aktuálne náklady na ľudí tvoria necelú polovicu nákladov na výrobu pekárenského sortimentu.

Skryť Vypnúť reklamu

Príplatky tak výrazne negatívne zasiahli do ekonomiky každej pekárenskej spoločnosti, avšak tie sú akceptované do odbytových cien len čiastočne.

Práve preto žiadame, aby sme boli prizvaní do debaty, či otvorené prevádzky dávajú zmysel aj výrobcom. Ak áno, tak za akých podmienok," podčiarkla Lopúchová.

Zároveň dodala, že dlhodobá výroba so stratou nie je možná. "Zároveň chceme predložiť argumenty, prečo by otvorenie nedeľných prevádzok do 12. hodiny, o čom sa diskutuje, bolo pre výrobcov ekonomicky absolútne nevýhodné. Pekári túto alternatívu považujú za neakceptovateľnú," zdôraznila.

Malé prevádzky v sobotu nepečú už teraz

Upozornila, že z prieskumu medzi pekárenskými spoločnosťami vyplynulo, že vzhľadom na vysoký nárast nákladov na pracovníkov museli niektoré z nich reagovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Až 55 % z opýtaných uviedlo, že boli donútení upraviť chod výroby. Časť z nich obmedzila, respektíve zúžila ponúkaný sortiment, ktorý dodávajú počas víkendu z dôvodu potreby menšieho počtu ľudí, niektorí si na výrobu najali brigádnikov, ale časť z nich aj musela zastaviť výrobu na nedeľnú dodávku.

"Ukončenie výroby počas sobôt, keď sa vyrába sortiment na nedeľu, je hraničným riešením. Mnohé, najmä tie menšie prevádzky v regiónoch Slovenska, však nemali inú možnosť.

Preto je nutné o možnostiach práce počas víkendu rokovať s predstaviteľmi štátu, aby na to nedoplatili ani výrobcovia, ani predajcovia a v konečnom dôsledku ani spotrebiteľ," uzavrela Lopúchová.

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 41 963
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 857
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 079
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 194
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 750
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 652
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 530
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 433
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 417
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 287
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Ekonomická kríza 2020

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

11 h

Lipšic dostal pomoc od politikov.

8 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Francúzsko podporuje Grécko v spore o námorné hranice v Egejskom a Stredozemnom mori.

9 h
Ilustračná fotografia.

Automobilka musí odškodniť majiteľov áut s nelegálnym softvérom.

10 h
Ilustračné foto

Koncern Alphabet sa k správe zatiaľ nevyjadril.

11 h
Ilustračná fotografia.

Žiadateľ musí splniť niekoľko podmienok.

11 h