SME
Utorok, 11. máj, 2021 | Meniny má BlaženaKrížovkyKrížovky

Opatrenia výrazne limitujú poskytovanie hoteliérskych služieb

Hotelieri vítajú otváranie ekonomiky, kritizujú neskoré informovanie.

Hotel Carlton v Bratislave.Hotel Carlton v Bratislave. (Zdroj: SME/Gabriel Kuchta)

Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →


BRATISLAVA. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska privítala postupné otváranie ekonomiky v súvislosti s priaznivým vývojom pandémie koronavírusu.

Má však výhrady k tomu, že dôležité informácie o podmienkach zatiaľ obmedzeného fungovania ubytovacích a stravovacích zariadení sa dozvedajú neskoro, alebo krátko pred ich účinnosťou.

Chýbajú informácie a čas na prípravu

Ako v stredu uviedol generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák, ktorý je zároveň prezidentom Zväzu cestovného ruchu SR, chýbajú im informácie v predstihu o tom, aké prevádzkové či hygienické opatrenia musia tieto prevádzky zabezpečiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Reštart cestovného ruchu bude pomalý, počet turistov a ich návštevnosť sa bude zvyšovať tiež veľmi pomaly a v závislosti od toho, kedy a do akej miery sa budú rušiť aj ďalšie opatrenia.

Marek Harbuľák, enerálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska

"Javí sa nám, že nie sme pripravení na toto otváranie. Nič nebráni tomu, aby boli pre prevádzky dôležité informácie vypracované a zverejnené vopred. Naši rakúski kolegovia už koncom apríla vedeli, aké podmienky budú musieť zabezpečiť k termínu 15. mája, keď budú môcť otvoriť reštaurácie," upozornil Harbuľák.

Sú si podľa neho vedomí, že kompetentné úrady vyvíjajú maximálne úsilie, podávajú im však pomocnú ruku v podobe návrhov, ktoré zohľadňujú požiadavky na zvýšenú ochranu zamestnancov a hostí, a zároveň zohľadňujú aj veľmi dôležitý aspekt, a to ekonomické podmienky fungovania týchto podnikov.

Úrad verejného zdravotníctva SR zverejnil opatrenie o ďalšom otváraní obchodov a služieb 5. mája neskoro večer, hoci účinnosť nadobudlo 6. mája. Hotely a penzióny môžu poskytovať krátkodobé ubytovanie bez ostatných služieb (napríklad wellness), stravu iba na izbe s vlastnou kúpeľňou, resp. na terase reštaurácie pričom izby musia po hosťoch ostať 24 hodín voľné.

Skryť Vypnúť reklamu

Opatrenia výrazne limitujú poskytovanie služieb

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska neočakáva, že hotely či penzióny začnú od stredy hromadne otvárať.

Súvisiaci článok Obchodníci neveria v návrat do normálu spred krízy ešte v tomto roku Čítajte 

"A nie je to spôsobené iba krátkosťou času, odkedy sa dozvedeli, že môžu byť otvorení. Je to hlavne v nastavení prevádzkových a hygienických podmienok, kde vidíme rezervy. Aj z dôvodu, že stále platia ďalšie opatrenia, ktoré výrazne limitujú poskytovanie služieb a ich využívanie turistami," podotkol Harbuľák.

Pri uvoľňovaní režimu by sa podľa neho malo prihliadať aj na to, čo je skutočným motívom turistov pre návštevu regiónu a pobytu v hoteli.

Diera po zahraničnej klientele

V biznis hoteloch v Bratislave, Košiciach, Žiline či Trnave tvorí zahraničná klientela vyše 70 percent ubytovaných hostí.

Skryť Vypnúť reklamu

"Keďže máme zatvorené hranice, konferencie, kongresy, spoločenské, kultúrne a iné podujatia nie je možné organizovať, tieto hotely nemajú komu poskytovať svoje služby. To isté platí aj pre veľké množstvo hotelov, penziónov, ktoré sa zameriavajú na wellness, či iné relaxačné služby. Pokiaľ sa neodstránia v ďalšej fáze tieto dôležité prekážky, cestovný ruch nebude fungovať," tvrdí Harbuľák.

Mnohé zariadenia podľa neho preto ani neotvoria, pretože inak by ešte viac zvyšovali svoje straty, čo by ich definitívne položilo.

Stoly dva metre od seba

Prevádzky verejného stravovania ako reštaurácie, kaviarne, bary či pohostinstvá môžu otvoriť vonkajšie terasy.

Okraje stolov musia byť od seba dva metre, pri jednom stole môžu byť len dvaja alebo rodina s deťmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Povinná je dezinfekcia stolov a dotykových plôch po každom zákazníkovi (vrátane úchopových časti stoličiek a kresiel), ako aj hygienických zariadení každú hodinu.

Obsluhujúci personál terasy musí mať tvárové rúška a medzi obsluhou stolov si dezinfikovať ruky. Naďalej je možná roznáška jedla, alebo odber so sebou ako doteraz.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska sa nazdáva, že v tejto fáze mohla byť povolená konzumácie jedál a nápojov aj v interiéroch reštaurácií.

Súvisiaci článok V marci najviac utrpeli ubytovacie zariadenia Čítajte 

"V obchodných prevádzkach sa premelie podstatne viac ľudí ako v zariadeniach verejného stravovania. Tie isté podmienky ako pre letné terasy sa mohli aplikovať aj pre vnútorné prevádzky, prípadne doplniť niektoré požiadavky, napríklad, zabezpečiť prirodzené vetranie bez klimatizácie," poznamenal Harbuľák s tým, že personál aj hostia tak či tak budú vstupovať do interiérov prevádzky.

Skryť Vypnúť reklamu

"Kým sa neumožní konzumácia v interiéri reštaurácií, kaviarní, pizzerií a iných prevádzok, kde sú vytvorené kapacity, bude to výrazne limitovať tržby týchto podnikov a ani zďaleka nebudú schopní dosahovať takú obrátkovosť a tržby, aby to malo aj ekonomicky efekt," myslí si Harbuľák.

Pomôže otváranie hraníc

Otvorené môžu byť aj vonkajšie turistické atrakcie, napríklad, nekryté časti časti zoologických a botanických záhrad, hrady či zámky. Kúpaliská a akvaparky zatiaľ ostávajú zatvorené, otvoriť by mali v ďalšej fáze uvoľňovania prevádzok.

"Otvorenie týchto služieb je kľúčové pre naštartovanie cestovného ruchu. Toto sú služby, ktoré motivujú veľkú časť turistov na trávenie voľného času a dovolenky v konkrétnej destinácii. A samozrejme postupné otváranie hraníc, napríklad, so susednými krajinami," uviedol Harbuľák.

Skryť Vypnúť reklamu

Reštart cestovného ruchu bude pomalý

Otvorenie kúpalísk a akvaparkov bude závisieť od aktuálnej epidemiologickej situácie.

"Verím, že situácia sa nezhorší a umožní čo najskoršie otvorenie aj týchto služieb. Dôležitá je bezpečnosť a zdravie zamestnancov a hostí, k čomu môžeme prispieť dodržiavaním stanovených pravidiel a predpisov," očakáva generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Otvorenie prevádzok podľa Harbuľáka vôbec neznamená, že to bude mať za súčasného stavu aj zmysel. Stále platia obmedzenia, ktoré výrazne limitujú počet turistov, ale aj obraty.

"Cestovný ruch bol vypnutý nariadením štátu takmer dva mesiace. Za tie dva mesiace sme mali len náklady a dlhy. Reštart cestovného ruchu bude pomalý, počet turistov a ich návštevnosť sa bude zvyšovať tiež veľmi pomaly a v závislosti od toho, kedy a do akej miery sa budú rušiť aj ďalšie opatrenia," upozornil Harbuľák.

Skryť Vypnúť reklamu

Považuje preto za oprávnenú požiadavku, aby zamestnávatelia mohli čerpať finančnú pomoc z balíka prvej pomoci až do konca tohto roka.

"A zároveň by sa mali pripraviť špecifické opatrenia na podporu toho-ktorého odvetvia, vrátane cestovného ruchu," dodal generálny manažér AHRS Marek Harbuľák s tým, že ich požiadavky a návrhy zaslali 17. apríla všetkým príslušným rezortom.

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  2. Zhodnotenie o desiatky percent. Toto sú najlepšie investície
  3. Poistkou dlhej životnosti kúpeľne je hydroizolácia
  4. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  5. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  6. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  7. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  8. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku
  9. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku
  10. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  1. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  2. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  3. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  4. Posúvajú svet k lepšiemu: Sociálni inovátori
  5. Kupujete nový spotrebič? V PLANEO Elektro naň dostanete zľavu
  6. Tip na rodinné kombi 4x4 v plnej výbave do 30 000 eur
  7. Poistkou dlhej životnosti kúpeľne je hydroizolácia
  8. New financial contribution for meals vs. meal vouchers
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  10. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  1. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 16 118
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 13 680
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 11 112
  4. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 10 523
  5. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 9 501
  6. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 7 979
  7. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 7 164
  8. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 6 967
  9. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 6 928
  10. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 6 380
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové vybavenie kuchyne.

Slovenská obchodná inšpekcia tieto výrobky vyhodnotila ako nebezpečné.

48m
Klientka v Ružinovskom dome seniorov na Sklenárovej ulici 23. februára 2021 v Bratislave.

Parlament schválil novelu zákona o sociálnych službách.

2 h
výkonná podpredsedníčka Európskej komisie zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová.

Celkový objem programu je 1,9 miliardy eur.

2 h
Budova Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Európska prokuratúra chce oblasti agrodotácií venovať zvýšenú pozornosť.

3 h