SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Únia hydinárov poukázala na výskyt salmonely v poľských výrobkoch

Nekvalitná poľská hydina sa dováža napriek prísnym opatreniam.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: TASR/ÚVZ)

BRATISLAVA. Napriek prísnym hygienickým a zdravotným opatreniam sa do slovenských obchodov dováža poľské hydinové mäso, ktoré malo skončiť v kafilériách. Uviedol to Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

"Skutočnosť, že z Poľska sa na Slovensko dováža nekvalitné hydinové mäso, sa potvrdila aj kontrolami Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR vykonanými počas mesiaca apríl," upozornil.

Stiahli štyri hydinové výrobky z Poľska

Kontroly podľa neho opätovne potvrdili, že lacné poľské hydinové mäso dovážané na naše územie je nevyhovujúce, keďže za posledných 9 dní boli z trhu stiahnuté štyri hydinové výrobky s krajinou pôvodu Poľsko, napríklad kuracie prsia (výrobca: Firma Handlowo-Produkcyjna "JANAS", chladené kuracie štvrte (výrobca: Firma KABANOS Kojs Miroslaw i Joanna Kojs - Kowalczyk sp. Jawna) alebo chladené kuracie štvrte (výrobca: Zaklady Miesne Wieslaw Lesniak), ako aj kuracie prsia chladené (výrobca: P.P.H.U. BIELA, Stanislav Biela).

Skryť Vypnúť reklamu

Spoločným nedostatkom bola podľa neho prítomnosť Salmonella Enteritidis vo výrobkoch.

Podozrivo extrémne nízke ceny

Únia hydinárov Slovenska sa podľa Molnára preto chce poďakovať Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR a Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR za zvýšenú intenzitu kontrol dovážaného hydinového mäsa v obchodnej sieti v SR.

"Poľské hydinové mäso je na Slovensko dovážané za podozrivo extrémne nízke ceny, ktoré vyvolávajú následné znižovanie cien slovenskej produkcie, veľké straty pre slovenských producentov hydinového mäsa a ohrozenie ich existencie v súčasnej krízovej situácii. Ceny poľských producentov sú výrazne pod úrovňou výrobných nákladov a ohrozujú hospodársku súťaž na našom trhu. Takéto ceny sú pre slovenských spracovateľov a chovateľov hydiny likvidačné," podčiarkol Molnár.

Skryť Vypnúť reklamu

Na trhu je viac hydiny zo zahraničia

Podotkol, že posledný prieskum zastúpenia jednotlivých druhov potravín v obchodných reťazcoch pôsobiacich na slovenskom trhu realizovaný Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou preukázal, že na slovenskom trhu je iba 45 percent slovenského hydinového mäsa.

Súvisiaci článok Mičovský plánuje zmeniť polia v prospech ekologického poľnohospodárstva Čítajte 

"Preto je dôležité, aby spotrebitelia dávali prednosť slovenskému hydinovému mäsu a pozorne čítali údaje o krajine pôvodu uvedené na etikete hydinového mäsa. V prípade, ak je na nich uvedené chované: Slovenská republika (Slovensko, SR), zabité: Slovenská republika (Slovensko, SR), majú garanciu, že ide o slovenské hydinové mäso, ktoré je kvalitné, bezpečné, zdravé, čerstvé a niekoľkokrát skontrolované veterinárnymi inšpektormi," zdôraznil riaditeľ Únie hydinárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Viac kontrol, účinnejšie opatrenia

Z vyššie uvedených dôvodov sa podľa Molnára obracia Únia hydinárov Slovenska na štátne inštitúcie s požiadavkou na pokračovanie a zintenzívnenie kontrol dovážaného poľského hydinového mäsa na náš trh a na prijatie účinných opatrení na zamedzenie dovozu lacného a nekvalitného hydinového mäsa do SR.

Je to jediná cesta, ako ochrániť domácich výrobcov hydiny, ale najmä spotrebiteľov, ktorých zdravie je týmito výrobkami ohrozené.

Antibiotiká, posypová soľ, salmonela

Pripomenul, že Únia hydinárov Slovenska už niekoľko rokov upozorňuje na neustále sa objavujúce aféry so zahraničnými, predovšetkým poľskými potravinami.

Tie sa za posledných 10 rokov spájajú s viac ako 40 potravinovými aférami.

Iba v prípade hydinového mäsa a vajec sa zaznamenali škandály, ako zakázaný rastový hormón v poľských kŕmnych zmesiach, poľské hydinové mäso s plesňami, posypová soľ v poľských hydinových mäsových výrobkoch, poľské hydinové rezne s obsahom antibiotík, skrmovanie zakázanej mäsokostnej múčky v Poľsku, poľské hydinové výrobky s obsahom kačacieho a husacieho mäsa so salmonelou, poľské hydinové mäso s obsahom zakázaných rastových antibiotík, poľské kuracie mäso s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľské vajcia s obsahom karcinogénnych látok a s vysokým obsahom dioxínov a fipronilu.

Skryť Vypnúť reklamu

"Veľký škandál bol aj s poľským hovädzím mäsom," dodal riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 282
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 716
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 387
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 995
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 128
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 792
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 417
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 283
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 099
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 960
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič (v popredí) počas tlačovej konferencie.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 241-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 361 obetí. Na Slovensku sa skončilo celoplošné testovanie, platia nové opatrenia.

13 h

Bratislava a Kežmarok sú nakoniec zelené.

1 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ďalší testovací „úspech“

Peter Tkačenko

Matovič potrebuje ostatných rovnako ako oni jeho.

2 h

Neprehliadnite tiež

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Gumených rukavíc niet v celej Európe, pripomína Sulík.

26m
Za vysokými stratami nie je len pandémia, ale aj ťažkosti s programom výroby nového širokotrupého lietadla 777X.

Za vysokými stratami nie je len pandémia, ale aj ťažkosti s programom výroby nového širokotrupého lietadla 777X.

2 h
Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier predstavil aktuálnu prognózu vývoja nemeckej ekonomiky.

Prognózu upravila v dôsledku pokračujúcej pandémie.

2 h

V minulosti elektronické známky väčšmi nakupovali zahraniční vodiči.

3 h