SME
Štvrtok, 28. máj, 2020 | Meniny má ViliamKrížovkyKrížovky

Hotely a reštaurácie odhadujú straty na 560 miliónov eur

Ohrozených je takmer 68-tisíc pracovných miest.

Provizórny výdaj balených obedov v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu v reštaurácii v Trebišove.Provizórny výdaj balených obedov v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu v reštaurácii v Trebišove. (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Všetky články, ktoré informujú o mimoriadnych opatreniach a základných zdravotníckych informáciách o novom koronavíruse, budú na SME.sk odomknuté a prístupné pre každého. Považujeme to totiž za verejný záujem. Ak chcete podporiť novinárov a serióznu i overenú žurnalistiku, môžete tak urobiť kúpou predplatného →


BRATISLAVA. Dopad prijatých koronaopatrení na Slovensku bude pre sektor hotelov, reštaurácií a kaviarní (horeca) hrozivý.

Podľa aktuálnych prepočtov Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sa očakáva viac ako 50-percentný medziročný prepad tržieb, v objeme približne 560 mil. eur.

Zároveň je ohrozených viac ako 60 percent pracovných miest, čo v konkrétnych číslach znamená takmer 68-tisíc zamestnaných ľudí a tisíce ďalších naprieč dodávateľským reťazcom vo výrobe či distribúcii potravín a nápojov.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Informovala o tom Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.

Zatvorili prví, otvoria poslední

Asociácia zároveň dodala, že gastrosektor pri uvoľňovaní týchto opatrení čaká minimálne veľmi náročný máj a jún.

Gastro prevádzky patria k podnikom, ktoré museli ako prvé pre koronaopatrenia zatvárať, otvárať však budú ako posledné.

Veľký prepad tržieb a príjmov, problémy s udržaním pracovných miest, vysoké náklady na mzdy a nájom, existujúce fixné náklady, ako aj straty z nakúpených nevyužitých surovín, dostali prevádzky do ťažkostí už v prvom mesiaci zavedenia opatrení.

Ďalší mesiac, prípadne ešte dlhšie obdobie, budú viaceré podniky vo vážnych existenčných problémoch.

Výdaj využíva zhruba štvrtina prevádzok

Úľavu zatvoreným podnikom nepriniesla podľa ich prevádzkovateľov ani prvá fáza uvoľňovania koronaopatrení, ktorá len rozšírila okruh prevádzok, ktoré aj dovtedy mohli predávať cez okienko alebo cez donášku.

Skryť Vypnúť reklamu
Súvisiaci článok Ako žijú gastro podniky: Vôňu jedla nahradila chémia Čítajte 

„Výdaj jedla mohli predtým robiť iba reštaurácie a stánky s rýchlym občerstvením. Teraz je to umožnené aj kaviarňam, cukrárňam, bistrám a podobným zariadeniam,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák.

„Podľa našich odhadov túto možnosť využije možno štvrtina z nich. Ale to im ani zďaleka nenahradí tržby potrebné na prežitie. Pre podnik nemá zmysel otvárať, kým nebudú otvorené aspoň letné terasy. Sociálny kontakt a komunikácia sú totiž hlavným dôvodom, prečo ľudia navštevujú reštaurácie, kaviarne, či pivárne,“ dodal.

Plné fungovanie v poslednej fáze

Otváranie terás umožňuje až tretia fáza uvoľňovania opatrení, ktorá pri bezproblémovom vývoji situácie nastane koncom mája.

Úplné otvorenie a plné fungovanie gastroprevádzok prinesie až posledná fáza, ktorou sa vráti spoločnosť do bežného života.

Skryť Vypnúť reklamu

I napriek názorom odborníkov, že by sa tak mohlo stať začiatkom júna, prevádzkovatelia a dodávatelia do gastrosektora musia rátať s postupným rozbehom.

Reálnejšie preto vidia normálnu prevádzku až koncom júna, resp. začiatkom júla. Prežiť preto ďalší mesiac až dva bude pre tieto podniky podľa prevádzkovateľov veľmi náročné.

Súvisiaci článok Národná banka upravila odhad prepadu ekonomiky na 9 percent Čítajte 

Prevádzkovatelia si vážia schválenie prijatých štátnych záchranných schém, tie sú však zamerané len na preplácanie miezd, či odklad platieb odvodov a pomôžu tak iba čiastočne.

"Žiadne z prijatých opatrení nie sú smerované špecificky pre gastrosektor. Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska by pomohli konkrétne opatrenia, ktoré by pri otváraní naštartovali dopyt a spotrebu, napr. zníženie sadzby DPH na stravovacie služby, modifikácia financovania rekreačných poukazov, ale aj pretrvávajúca pomoc vo forme príspevku pri poklese tržieb minimálne na obdobie ďalších mesiacov," dodala Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  2. Benzín alebo akumulátor? Mýty a fakty
  3. Vyberte si tú správnu dezinfekciu šetrnú k pokožke
  4. 5 tipov, ako si vylepšiť intímny život v dlhodobom vzťahu
  5. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  6. Need an insight into the topic of investment and trust funds?
  7. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky
  8. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  9. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  10. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  1. Sunar s ešte lepšou receptúrou a v novom šate
  2. Night Vision: Jak dobre vidí vaša autokamera v noci?
  3. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  4. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  5. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  6. 5 tipov, ako si vylepšiť intímny život v dlhodobom vzťahu
  7. Minerálna vlna má vysokú pevnosť aj vo väčších hrúbkach
  8. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku
  9. VÚB už prerozdelila takmer 18 miliónov na záchranu firiem
  10. Plyn v domácnosti? Aj malé zmeny vám znížia účty za energie!
  1. Dopravcovia v čase koronavírusu. Dezinfikovali aj svoje bytovky 17 300
  2. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 16 512
  3. Magazín denníka SME: Tipy na výlety v Rakúsku 12 815
  4. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 11 572
  5. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 10 352
  6. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 10 268
  7. Ako vytriediť Mekáč doma? 9 707
  8. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 9 671
  9. 3 pravidlá pre ochranu trávnika v čase letných horúčav 9 656
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 592
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Koronavírus na Slovensku: Všetko dôležité na jednom mieste

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Koronavírus SARS-CoV-2, Hotely, Vírusy a vírusové ochorenia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Aj Fica verejne podporili niektorí členovia predsedníctva, bez boja sa nevzdá

Peter Pellegrini v utorok Roberta Fica vyzval, aby položil funkciu.

Predseda Smeru Robert Fico.
Dobré ráno

Dobré ráno: Pellegrini ešte nemá silu na poriadne buchnutie po stole

Pellegrini má zatiaľ menšiu podporu ako Fico.

Podcast Dobré Ráno.
Zľava predseda SaS Richard Sulík, podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, predseda hnutia OĽaNO a dezignovaný premiér Igor Matovič a predseda Sme rodina Boris Kollár počas spoločného brífingu hnutia OĽaNO, Sme Rodina, SaS a Za ľudí k predstaveniu mien členov novej vlády.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral nový smer

Výzvu na bezpodmienečnú kapituláciu Fico nemôže prijať.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.
Spolumajitelia spoločnosti Herbik Jakub Kalmár (vľavo), Martina Kráľovská (v strede) a Michal Janko (vpravo).

Fed: Vyhliadky ekonomiky USA zostávajú vysoko neisté

Ekonomická aktivita pokračovala v prudkom poklese vo všetkých regiónoch.

Európske akcie pokračovali v zotavovaní

Podporil ich plán obnovy po koronakríze, ktorý predložila Európska komisia.