BRATISLAVA. Slovenskí ovocinári podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory opäť aj po tieto noci zachraňujú kvitnúcu úrodu.
Súbežne so záchranou budúcej úrody dopĺňajú zásoby materiálu, aby mali vôbec čím zohrievať mrazivý vzduch. Kým ešte začiatkom apríla vynaložili na záchranu ovocia viac ako milión eur, k dnešnému dňu už odhadujú náklady na viac ako 1,3 mil. eur.
„Sú to náklady na protimrazovú ochranu stromov vo výške, aké sme ešte nikdy nevynaložili v predchádzajúcich rokoch," uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska, ktorá je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Marián Varga.
Škody sa podľa ovocinárov prehlbujú stále viac a viac.

"Čerešne, ktoré v tomto období už odkvitali, majú už hnedé piestiky. Mrazy zasiahli okrem čerešní aj marhule, broskyne, jablone či hrušky. Každá teplota pod nula stupňov je pre ťažko skúšané stromy v tejto chvíli kritická, ktorá len zvyšuje škody. Obdobie jarných prízemných mrazov sa pritom ešte nekončí. Po minulé roky boli totiž mrazivé noci aj na prelome apríla a mája," ozrejmila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
V priemere vypestujú slovenskí ovocinári približne 50-tisíc ton úrody ovocia. Po tomto roku je podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory isté, že množstvo úrody sa zníži.
"Pôvodné odhady spred dvoch týždňov hovorili o množstve približne 30-tisíc ton,“ dodala Holéciová.
Všetko o koronavíruse a ochorení Covid-19
