SME
Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Dopyt po chlebe a pečive vzrástol, pekári zvýšili výrobu

Ide o mierne zvýšený dopyt, nie o dramatický nárast.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Niektorí slovenskí mlynári reagovali na zvýšený dopyt po slovenských múkach z dôvodu koronavírusu tak, že zvýšili výrobu a posilnili pracovné zmeny.

"V konkrétnom mlyne štandardne napríklad pracujú na tri zmeny, v týchto dňoch práve pre koronavírus nabehli na štvorzmennú prevádzku. Výrobné a baliace linky idú naplno aj počas víkendu," uviedla hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Mierne zvýšený dopyt

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory je pravdou, že niektorí slovenskí potravinári v tomto období pociťujú zvýšený záujem o domáce výrobky, či už čerstvé alebo trvanlivé.

Skryť Vypnúť reklamu

"Hovoríme najmä o dvoch výrobných segmentoch – o pekárenskom a mlynskom segmente. Podľa pekárov vždy, keď je na trhu kríza alebo sa robí panika, vždy je dopyt po pekárskych výrobkoch, je to totiž základná potravina a spotrebiteľ ju do zásoby nakupuje za každých okolností. Situácia spôsobená koronavírusom naozaj zapríčinila, že nárast, či už po čerstvom alebo trvanlivom pečive, je. Hovoríme o mierne zvýšenom dopyte, nie o dramatickom náraste. Obchody pekári stíhajú zásobovať," ozrejmila Holéciová.

Nevyužité kapacity

Výroba čerstvého pečiva na Slovensku by sa mohla bez väčších problémov zvýšiť na dvojnásobok.

Vychádza to zo štatistík slovenských pekární, podľa ktorých sú v súčasnosti kapacity domácich pekárenských spoločností pri výrobe čerstvého pečiva využívané len na 51 percent.

Skryť Vypnúť reklamu

„Ak vychádzame z predpokladu, že jeden obyvateľ Slovenska skonzumuje ročne približne 80 kilogramov čerstvých pekárenských výrobkov, pri 100-percentnom využití kapacít dokážu slovenskí pekári zásobiť takmer 4 milióny obyvateľov,“ povedala predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

Podľa posledných kompletných štatistických ukazovateľov sa totiž v roku 2018 u nás vyrobilo 146 800 ton čerstvého pekárenského sortimentu, pričom kapacita pekární je aktuálne až 288 100 ton.

"Ohľad na domáce výrobky je dôležitý, pretože v prípade uzatvorenia hraníc je potravinová sebestačnosť nevyhnutnosťou. V týchto dňoch sme svedkami prudkého nárastu záujmu o múku či cestoviny, ale aj o čerstvé pekárske výrobky. Ich dôležitosť pre náš život si však uvedomujeme až v časoch, keď je ohrozené zdravie občanov,“ doplnila Tatiana Lopúchová.

Skryť Vypnúť reklamu

Prednosť slovenským výrobkom

Situácia ohľadom nákazy a zvýšeného dopytu po výrobkoch sa však podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory netýka každého jedného potravinárskeho segmentu.

Súvisiaci článok Čo robiť, keď vám zrušili let alebo sa bojíte nastúpiť do lietadla? Čítajte 

"Napríklad slovenskí cukrovarníci nezaznamenali zvýšený dopyt spotrebiteľov po cukre tak, ako je to v prípade múky, chleba a pečiva. Podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (zväz je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory), keby zákazník nakupoval výlučne slovenskú produkciu, tak by sme mohli byť v tejto oblasti sebestační. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preto naďalej apeluje na zákazníkov, aby sa v obchodoch rozhodovali najmä podľa krajiny pôvodu a preferovali slovenské potraviny,“ dodala Holéciová.

Skryť Vypnúť reklamu

Koronavírus SARS-CoV-2

Najnovšie poznatky a informácie o ochorení Covid-19 a novom koronavíruse SARS-CoV-2, ktorý mal prvotné ohnisko nákazy v čínskom meste Wu-chan.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  3. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  4. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  2. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  3. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  4. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  5. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  9. 26 years of providing you with essential information
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 238
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 309
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 404
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 393
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 7 049
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 606
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 446
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 6 191
  9. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 172
  10. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 025
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Koronavírus SARS-CoV-2

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Vírusy a vírusové ochorenia
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Béla Bugár.

Bugár by z tejto Matovičovej vlády vystúpil.

10 h

Ako prebieha koaličná kríza.

6 h
Ilustračné foto.

Nové pravidlá platia od stredy 3. marca.

9 h

Neprehliadnite tiež

Firma vraj prebaľovala čínske respirátory a označovala ich ako rakúske výrobky.

8 h
Martin Smatana.

Ani jeden z testov podľa neho neumožní zmenu v testovacej stratégii.

11 h
Pri plánovaní domu treba zvážiť zložité tvary a výstupky, ktoré môžu viesť k výrazným tepelným stratám.

Aký má byť ekologický dom.

22. feb
Prístav kedysi postavili až pre dvesto lodí.

Developersky lukratívna oblasť Bratislavy dostane štátnu ochranu.

12 h