SME
Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

Potravinári odštartovali projekt zameraný na kvalitné stravovanie

Zdravý tanier má pomôcť správne sa rozhodnúť pri výbere jedál

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: SME - Marko Erd)

BRATISLAVA. Potravinárska komora Slovenska odštartovala projekt Zdravý tanier, ktorý má pomôcť bežnému človeku správne sa rozhodnúť pri výbere jedál počas dňa, a tým si udržiavať dobré zdravie bez závažnejších ochorení.

Komora zabezpečila aj vytlačenie názorného letáka, ktorý bude distribuovaný do ambulancií praktických lekárov.

Dôležité potraviny

Projekt iniciovala Potravinárska komora pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, Slovenskej obezitologickej asociácie a projektu Ministerstva zdravotníctva SR Preventívne postupy.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Zdravý tanier sa neusiluje ľudí obmedzovať. Práve naopak, chce im dať slobodu v rozhodovaní, keďže informácie, na základe ktorých by sa ľudia mohli racionálne a zdravo stravovať, sú často ťažšie dostupné, málo komunikované, či nedostatočne zrozumiteľné pre všetky skupiny obyvateľstva. Keď viete, čo telo potrebuje a čo mu ktorá potravina dodá, stratí sa neistota. Rozhodovanie pred každým jedlom je tak razom ľahšie," priblížil prezident Potravinárskej komory Daniel Poturnay.

Zdravý tanier pomáha v lepšej orientácii

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) víta túto aktivitu, ktorá podľa nej prispieva k lepšej informovanosti spotrebiteľa.

"Kvalitné potraviny a správna skladba stravy sú základom zdravia. Sme tým, čo jeme. Je preto dôležité, aby sa spotrebiteľ dokázal zorientovať v spleti často si protirečiacich odporúčaní o zdravom stravovaní, ktoré nám prináša dnešná digitálna doba. Zdravý tanier pomáha v lepšej orientácii a zároveň nabáda, aby sme si viac všímali etikety potravinárskych výrobkov," podčiarkla na tlačovej konferencii šéfka rezortu pôdohospodárstva.

Čo telu chýba

Podľa lekára Petra Minárika, odborníka na výživu, ktorý spolupracoval na príprave Zdravého taniera, najnovšie zdravotné poznatky naznačujú, že ľudia sa nemusia vzdať všetkých obľúbených jedál ani potravín, aby dosiahli želanú postavu a zdravé telo.

"Zdravý jedálniček musí byť vyvážený a hlavne pestrý. Dominovať by v ňom mala rastlinná strava, ale pritom treba myslieť aj na prísun bielkovín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mäse, či mliečnych produktoch. S použitím tohto nástroja sa človek môže skontrolovať, aká zložka stravy mu ešte chýba v danom dni, a na základe toho si vždy správe vybrať," priblížil.

Súvisiaci článok S chlebom a pečivom sa plytvá najmä v rodinách a školách Čítajte 

Minárik zároveň spresnil, že odporúčania sú rozdelené na počet porcií, ktoré má zdravý človek prijať každý deň: 5 až 7 porcií zeleniny a ovocia, v ideálnom pomere 3 až 5 v prospech zeleniny a 2 porcie v prospech ovocia, ďalej 3 až 4 porcie pečiva, cestovín alebo obilnín, s dôrazom na celozrnné výrobky, 2 až 3 porcie najmä nízkotučných mliečnych výrobkov alebo rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom a 2 až 3 porcie bielkovín, najmä z chudého mäsa alebo rybieho mäsa s obsahom esenciálnych tukov, prípadne strukovín.

Dodal, že odporúčania nezabúdajú ani na dostatočný príjem tekutín a zdravý pohyb, ktoré sú rovnako dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu, ako je strava.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  7. Ktorá farba je tá tvoja?
  8. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  9. ... viac ako vzdelanie
  10. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 852
  2. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 9 146
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 8 836
  4. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 6 655
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 528
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 784
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 505
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 338
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 5 069
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 5 032

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Dva roky po: Vražda presiakla aj do nášho jazyka

Slová Brucho, volavka či paparazzovanie už nikdy nebudú znieť ako pred vraždou.

Ján a Martina.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dva roky po vražde sme len na začiatku

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili pred dvomi rokmi.

Podcast Dobré Ráno.
Českí dokumentaristi Vít Klusák a Barbora Chalupová.

Neprehliadnite tiež

Kongresové centrum.

Najvyššie kontrolné inštitúcie Slovenska a Ruska sa dohodli na spolupráci

Predstavitelia inštitúcií rokovali na spoločnom bilaterálnom seminári v Bratislave.

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík po skončení 189. schôdze vlády SR v stredu 11. decembra 2019.

Španielska polícia zlikvidovala tajný závod na výrobu cigariet

Polícia a Europol zatkli dvadsať ľudí z Británie, Ukrajiny a Litvy.

Ilustračné foto

Cena zlata sa dostala na sedemročné maximum

Dôvodom je rastúci dopyt po bezpečných aktívach.

Ilustračné foto.