SME
Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Potravinári odštartovali projekt zameraný na kvalitné stravovanie

Zdravý tanier má pomôcť správne sa rozhodnúť pri výbere jedál

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME - Marko Erd)

BRATISLAVA. Potravinárska komora Slovenska odštartovala projekt Zdravý tanier, ktorý má pomôcť bežnému človeku správne sa rozhodnúť pri výbere jedál počas dňa, a tým si udržiavať dobré zdravie bez závažnejších ochorení.

Komora zabezpečila aj vytlačenie názorného letáka, ktorý bude distribuovaný do ambulancií praktických lekárov.

Dôležité potraviny

Projekt iniciovala Potravinárska komora pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Slovenskej spoločnosti všeobecných praktických lekárov, Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, Slovenskej obezitologickej asociácie a projektu Ministerstva zdravotníctva SR Preventívne postupy.

Skryť Vypnúť reklamu

"Zdravý tanier sa neusiluje ľudí obmedzovať. Práve naopak, chce im dať slobodu v rozhodovaní, keďže informácie, na základe ktorých by sa ľudia mohli racionálne a zdravo stravovať, sú často ťažšie dostupné, málo komunikované, či nedostatočne zrozumiteľné pre všetky skupiny obyvateľstva. Keď viete, čo telo potrebuje a čo mu ktorá potravina dodá, stratí sa neistota. Rozhodovanie pred každým jedlom je tak razom ľahšie," priblížil prezident Potravinárskej komory Daniel Poturnay.

Zdravý tanier pomáha v lepšej orientácii

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (SNS) víta túto aktivitu, ktorá podľa nej prispieva k lepšej informovanosti spotrebiteľa.

"Kvalitné potraviny a správna skladba stravy sú základom zdravia. Sme tým, čo jeme. Je preto dôležité, aby sa spotrebiteľ dokázal zorientovať v spleti často si protirečiacich odporúčaní o zdravom stravovaní, ktoré nám prináša dnešná digitálna doba. Zdravý tanier pomáha v lepšej orientácii a zároveň nabáda, aby sme si viac všímali etikety potravinárskych výrobkov," podčiarkla na tlačovej konferencii šéfka rezortu pôdohospodárstva.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo telu chýba

Podľa lekára Petra Minárika, odborníka na výživu, ktorý spolupracoval na príprave Zdravého taniera, najnovšie zdravotné poznatky naznačujú, že ľudia sa nemusia vzdať všetkých obľúbených jedál ani potravín, aby dosiahli želanú postavu a zdravé telo.

"Zdravý jedálniček musí byť vyvážený a hlavne pestrý. Dominovať by v ňom mala rastlinná strava, ale pritom treba myslieť aj na prísun bielkovín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mäse, či mliečnych produktoch. S použitím tohto nástroja sa človek môže skontrolovať, aká zložka stravy mu ešte chýba v danom dni, a na základe toho si vždy správe vybrať," priblížil.

Súvisiaci článok S chlebom a pečivom sa plytvá najmä v rodinách a školách Čítajte 

Minárik zároveň spresnil, že odporúčania sú rozdelené na počet porcií, ktoré má zdravý človek prijať každý deň: 5 až 7 porcií zeleniny a ovocia, v ideálnom pomere 3 až 5 v prospech zeleniny a 2 porcie v prospech ovocia, ďalej 3 až 4 porcie pečiva, cestovín alebo obilnín, s dôrazom na celozrnné výrobky, 2 až 3 porcie najmä nízkotučných mliečnych výrobkov alebo rastlinných alternatív k mliečnym výrobkom a 2 až 3 porcie bielkovín, najmä z chudého mäsa alebo rybieho mäsa s obsahom esenciálnych tukov, prípadne strukovín.

Skryť Vypnúť reklamu

Dodal, že odporúčania nezabúdajú ani na dostatočný príjem tekutín a zdravý pohyb, ktoré sú rovnako dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu, ako je strava.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 872
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 773
  3. Aká je chémia vôní 13 423
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 816
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 692
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 238
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 764
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 407
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 019
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Gröhling by mohol na revanš blokovať Matovičov plán, ale neurobí to

Do Vianoc otvoria aj školu, kam chodia Matovičove dcéry.

Lídri strán po rokovaní u prezidentky.
Dobré ráno

Dobré ráno: Lučanský mal brať úplatky. Kedy sa skončí zatýkanie?

Čo to vypovedá o štáte v ktorom sme žili?

Prokurátor Maroš Žilinka.

Neprehliadnite tiež

Ropný koncern Chevron zoškrtá rozpočet na prieskum a kapitálové výdavky

Cieľom je zvládnuť pokles cien ropy a zachovať dividendy.

Chevron.

V trnavskej automobilke sa stále nedohodli na novej kolektívnej zmluve

Zákonom určený termín pre mediáciu bol dvakrát predĺžený.

Ilustračné foto.

Medziročne zbankrotovalo o 136 percent viac ľudí

Najviac osobných bankrotov bolo vyhlásených v Bratislavskom kraji.

Živnostníci: Štát skryto zvyšuje dane

Slovenský živnostenský zväz znepokojila novela dani z príjmov.

Prezident Slovenského živnostenského zväzu Stanislav Čižmárik.