SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Matečná: Rekreačné poukazy otvárajú slovenským pekárom nové odbytové cesty

Pocítila to aj najväčšia liptovská pekáreň.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. (Zdroj: Ján Krošlák TASR)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Zavedenie rekreačných poukazov má pozitívny dosah nielen na cestovný ruch, ale aj na slovenských výrobcov čerstvého pečiva.

Pocítila to aj najväčšia liptovská pekáreň, ktorej produkcia chleba a pečiva pre hotely a penzióny narástla zhruba o 70 ton mesačne.

Poukázala na to ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (SNS) počas piatkovej návštevy Liptovských pekární a cukrární Včela - Lippek v Liptovskom Mikuláši.

"S rastúcim počtom prenocovaní u hotelierov sa zvyšuje počet hostí aj hotelovým stravovacím zariadeniam a reštauráciám. Z toho profitujú aj slovenskí dodávatelia, ktorí ich zásobujú potrebnými surovinami a výrobkami," uviedla ministerka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najväčšia liptovská pekáreň okrem Liptova zásobuje aj regióny Tatier, Horehronia či Spiša. Podľa šéfa pekární Slavomíra Moravčíka v regióne Nízkych Tatier produkcia pre hotely a penzióny narástla zhruba o 7 až 8 percent, v regióne Vysokých Tatier približne o 13 až 14 percent.

"Po rozhovoroch so slovenskými hoteliermi sme zistili, že to spôsobil nárast ubytovania, a hlavne ich slovenských hostí," podotkol Moravčík.

Súvisiaci článok Až polovicu potravinového odpadu vyprodukujú domácnosti. Ministerstvo vyzýva aj ku kompostovaniu Čítajte 

Liptovské pekárne vyprodukujú denne 200.000 rožkov a 15.000 kusov chleba. Vo svojich štyroch prevádzkach - v Liptovskom Mikuláši, Liptovskom Hrádku, Likavke a Svite - vyrábajú 268 druhov produktov, denne spotrebujú 100 ton múky.

"Dopekanie mrazeného pečiva v priestoroch predajní, ktoré na Slovensku pretláčajú zahraničné obchodné reťazce, je síce efektívnym marketingovým nástrojom, ktorý využíva čuchové zmysly zákazníkov.

Skryť Vypnúť reklamu

Čerstvosť však len navodzuje, takéto pečivo má totiž veľmi krátkodobú životnosť - už štyri hodiny po dopečení začína starnúť. V porovnaní s čerstvým navyše obsahuje prísady na udržanie vody a okrem toho vytvára väčšiu uhlíkovú stopu, pretože musí precestovať stovky kilometrov," povedal generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský. Doplnil, že zákazníkom preto odporúča siahnuť po skutočne čerstvom pečive.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hygge ako životný štýl
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 004
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 785
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 783
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 620
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 238
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 967
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 461
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 297
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 167
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 153
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Gabriela Matečná
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pohľad do miestnosti vo Fakultnej nemocnici v Trnave, v ktorej sa podáva vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

10 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Zoznam zmien platných od 27. januára.

10 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

7 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia

Objem predaja šampanského klesol v roku 2020 približne o 18 %.

7 h
American Express.

Z pohľadu tržieb však firma prekonala očakávania.

8 h
Vakcína od Johnson & Johnson.

Dôvodom oslabenia zisku vo štvrtom kvartáli 2020 boli vyššie výdavky na výskum.

11 h
Podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič počas vyhlásenia o Európskej aliancii pre batérie (EBA) v sídle Európskej komisie 26. januára 2021 v Bruseli.

Štátnu pomoc poskytne dvanásť členov únie vrátane Slovenska.

11 h