SME
Streda, 22. január, 2020 | Meniny má Zora

Rusko sa po piatich rokoch sankcií dostalo medzi najlepších výrobcov syrov

Manželia Kovtunovci získali zlatú medailu na World Cheese Awards.

Načítavám video...

KOROĽOV. Elvira Kovtunová vyrobila svoj prvý syr pred štyrmi rokmi v hrnci, doma v kuchyni. Jej syry, aj keď je prevažne samouk, sú z hľadiska výroby také dobré, že sa spolu s manželom rozhodli zmeniť svoju vášeň na podnikanie.

Minulý mesiac sa manželia, ktorí sa zoznámili ešte na strednej škole a dnes majú tri deti, stali prvými ruskými držiteľmi zlatej medaily na World Cheese Awards. Cena, ktorú získal ich tvrdý syr "Peshernyi", je ekvivalentom Oscarov vo filmovom priemysle.

"Nemyslel som si, že je to možné," povedal manžel Viačeslav Kovtun pre agentúru AFP v ich malej továrni v priemyselnom meste Koroľov neďaleko Moskvy.

"Teraz verím vo všetko."

Článok pokračuje pod video reklamou

Syry a mliečne výrobky sú výnimkou

Úspech tejto rodiny ukazuje, ako ďaleko sa dostala výroba syrov v Rusku od roku 2014, keď prezident Vladimir Putin zakázal dovoz potravín zo Západu v reakcii na sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu za anexiu Krymu a krízu na Ukrajine.

Súvisiaci článok Ruskí výrobcovia syra velebia sankcie a dúfajú, že budú pokračovať Čítajte 

Mnohí Rusi si pred sankciami zvykli na francúzske a talianske syry. Moskva tak využila príležitosť a zaviedla stratégiu "náhrady dovozu". Podporila miestnych podnikateľov, ktorí sa snažili založiť podniky, aby nahradili dovážaný tovar.

Výsledky boli často zmiešané. Veľa zákazníkov sa sťažovalo na vyššiu cenu a často horšiu kvalitu ruských výrobkov. Ale mliečne výrobky a výroba syrov sa stali svetlou výnimkou.

Podľa ruskej asociácie výrobcov mlieka sa výroba syrov a syrových výrobkov zvýšila medzi rokmi 2013 a 2018 o tretinu na 670-tisíc ton ročne.

Minulý týždeň prezident Putin priznal, že bol "trochu znepokojený", keď boli zavedené prvé represívne opatrenia, ale uplynulých pár rokov ukázalo, že sankcie priniesli "výhody našej ekonomike".

Rusko na medzinárodnej mape syrov

Po celej krajine sa objavili stovky malých mliekarní, a niektoré z nich, ako napríklad podnik Kovtunovcov, získavajú najlepšie známky od medzinárodných kritikov.

Elvira a Viačeslav, obaja štyridsiatnici, spustili výrobu len v roku 2018. Neočakávali úspech tak rýchlo. Keď Elvira minulý mesiac zavolala manželovi, aby mu oznámila novinku o cene, vzlykala.

"Bál som sa. Myslel som, že sa stalo niečo strašné," povedal s úsmevom.

Po vyhlásení cien sa víťazný syr rýchlo vypredal a webové stránky firmy skolabovali pre obrovský záujem.

Nemyslel som si, že je to možné. Teraz verím vo všetko.

Viačeslav Kovtun, ktorý s manželkou získal zlatú medailu na World Cheese Awards

Tento rok bojovalo o ceny viac ako 3800 syrov zo 42 krajín v talianskom Bergame, kde sa výrobkom udeľuje okrem zlatej, striebornej alebo bronzovej ceny aj superzlatá. Vlani pritom neprijali žiadne ruské prihlášky, ale v tomto roku získali spoločnosť "Cheese & Beer" manželov Kovtunovcov a traja ďalší ruskí výrobcovia syrov celkovo deväť ocenení.

John Farrand, generálny riaditeľ súťaže, uviedol, že Rusko sa tak zaradilo na medzinárodnú mapu syrov. Podľa neho fakt, že krajina nemá takú tradíciu výroby syra a zdedené postupy, ako je to vo Francúzsku alebo v Taliansku, môže byť v niektorých ohľadoch výhodou.

"Bez tlaku tradícií môžu výrobcovia inovovať a vytvárať niečo priekopnícke a jedinečné," uviedol Farrand.

Podporil ich aj naznámejší ruský syrár

Elvira strávila niekoľko rokov zdokonaľovaním výroby svojho syra s orechovým a ovocným nádychom. Recept na syr, ktorý zreje sedem mesiacov v pivnici, je prísne stráženým tajomstvom.

Manželia teraz vyrábajú 20 mäkkých a tvrdých typov syra vrátane camembertu a syru brie s hľuzovkami. Zamestnávajú niekoľko ľudí a hoci vyrábajú päť dní v týždni, dopyt prevyšuje ponuku.

Jedným z ľudí, ktorí najviac podporili Kovtunovcov, bol ich konkurent Oleg Sirota, pravdepodobne najznámejší ruský syrár. "Čím viac dobrých syrov máme, tým viac ľudí nám bude dôverovať," uviedol 31-ročný šéf zväzu ruských výrobcov syra.

Sirota spomenul, ako ho Viačeslav, ktorý v tom čase vlastnil stavebnú firmu, v roku 2016 oslovil na benzínovej stanici neďaleko Moskvy a uviedol, že sa chce naučiť podnikať v oblasti výroby syra a je pripravený predať svoju spoločnosť.

"Bol som ohromený," povedal Sirota. Teraz si navzájom pomáhajú, plánujú rozšíriť svoje činnosti a oceňujú Putina za, podľa Sirotu, ruskú "syrovú horúčku".

Podľa Viačeslava moderní výrobcovia syrov v podstate pokračujú v tradícii. "Nevymýšľame nič nové," povedal. "Pred sto rokmi sme vyrábali veľa syrov a vyvážali do Európy a Pobaltia. Teraz obnovujeme recepty našich predkov."

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  4. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  5. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  6. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  7. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  8. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  9. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  10. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  2. Šperk, ktorý sa neodkladá do šperkovnice
  3. Hlavným partnerom súťaže Podnikateľka Slovenska sa stala BILLA
  4. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  5. Kúpeľný park Kováčová spustil predaj nových pozemkov
  6. Noerr advise NEI on acquisition of Kinex
  7. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  8. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  9. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  10. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 19 536
  2. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 12 784
  3. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 11 027
  4. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 950
  5. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 166
  6. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 261
  7. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 202
  8. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 7 656
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 566
  10. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 512

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Kriak.
Komentár Zuzany Kepplovej

Prečo majú protesty význam naozaj vždy

Antifa protesty vraj len nafúknu kotlebovcov.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Mobil najbohatšieho muža sveta hackol saudskoarabský princ

Útok môže súvisieť s vraždou novinára.

Výkonný riaditeľ Amazonu Jeff Bezos.
Cynická obluda

Zákerný útok neoliberálov

Cynická obluda k aktuálne najzábavnejšej kauze slovenského internetu.

Neprehliadnite tiež

Ikea.
Člen UNAS Vladimír Sopúch (tretí zľava), člen UNAS Eugen Gunár a člen predsedníctva Únie Autodopravcov Slovenska (UNAS) Stanislav Skala počas brífingu po rokovaní zástupcov Ministerstva dopravy a výstavby SR a autodopravcov o úprave zliav zo sadzieb mýta.
Búracie práce na stavenisku na Rázsochách.
Komentár Eduarda Žitňanského

Bitka o nájomné byty

Cena za úsporu je privysoká. Ako vždy, keď sa štát montuje niekam, kam nemá.

Eduard Žitňanský