SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú podľa spracovateľov opäť rásť

Ceny by mali stúpnuť o približne desať percent.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: SME - Tibor Somogyi)

BRATISLAVA. Zväz spracovateľov mäsa (ZSM) očakáva od začiatku decembra navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov na úrovni približne 10 až 12 %. V niektorých prípadoch sa môže zvýšiť cena až o 20 %.

Pre agentúru SITA to konštatovala výkonná riaditeľka zväzu Eva Forrai.

Situáciu na trhu považujú za kritickú

Súvisiaci článok Dovoz mäsa do Číny má rekordne vzrásť, Peking mení globálne trhy Čítajte 

Súčasnú situáciu na trhu možno z pohľadu spracovateľov mäsa označiť za kritickú.

„Rastúce ceny bravčových polovíc ako základnej výrobnej suroviny majú zásadný vplyv na cenotvorbu výsekového mäsa i mäsových výrobkov - výrobcovia sú preto nútení premietnuť ich aj do odberateľských cien,“ dodala riaditeľka ZSM.

Prognózy vývoja cien nie sú podľa Zväzu spracovateľov mäsa priaznivé ani pre rok 2020.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na základe vývoja celosvetovej situácie s africkým morom ošípaných zväz očakáva ešte ďalší nárast cien bravčového mäsa, pričom vzniknutú situáciu spracovateľom mäsa skomplikujú od 1. januára 2020 ešte aj rastúce mzdové náklady na zamestnancov a už avizované zvyšovania cien energií,“ pokračovala Eva Forrai.

Najviac chýba bravčové

Bravčového mäsa je v EÚ v súčasnosti akútny nedostatok. V dôsledku prepuknutia epidémie afrického moru ošípaných (AMO) v ázijských krajinách, ale i v EÚ sa prudko zvýšil dopyt týchto krajín po bravčovom mäse, čo dlhodobo spôsobuje kontinuálny rast jeho ceny.

Od začiatku roka ceny jatočne upravených bravčových polovíc stúpli takmer o 45 %.

Tento stav zároveň potvrdzujú aj výsledky už zrealizovaných aukcií na nemeckej burze, ktorej vývojom sa trh riadi.

Skryť Vypnúť reklamu

Postupný, ale intenzívny nárast cien bravčových jatočne upravených tiel (JUT) bol na burze prvotne zaznamenaný vo štvrtom týždni 2019 odkedy cena postupne rástla.

Po jedenásť týždňovej stagnácii vyvolávacej ceny na hodnote 1,85 eura za kilogram JUT, cena na burze znovu opäť stúpla v priebehu dvoch týždňov až o 5 %.

V rovnakom časovom období bol zaznamenaný aj nárast cien slovenských ošípaných a to v rozmedzí 40 - 45 %.

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 807
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 728
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 407
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 515
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 505
  6. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 351
  7. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 212
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 077
  9. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 032
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 2 885
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Operný spevák Peter Dvorský.

SND mu pripravilo operné gala.


23. sep
Priemerná úmrtnosť na umelej pľúcnej ventilácii bola počas druhej vlny pandémie koronavírusu takmer 21 percent.

Na Slovensku máme vyše 400 vysokoprietokových ventilácií.


23. sep

Vykonali viac ako 10-tisíc PCR testov.


4 h
Peter Sagan.

Kto sú najväčší favoriti na zisk dúhového dresu?


23 h

Neprehliadnite tiež

Britský premiér Boris Johnson (vľavo) na stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome.

Britániu kritizoval aj Joe Biden.


TASR 25m
Zber hrozna vo viniciach PD Vinohrady v Rači.

Vinári zároveň poukazujú na nepredané zásoby z minulého a predminulého roka.


TASR 31m
Ministerka pre investície Veronika Remišová.

Pôvodnú dotáciu 1,1 milióna eur navýšili o ďalší milión.


TASR 2 h
Ilustračná fotografia.

Problémy sa tak skoro zrejme nevyriešia, situáciu sťažuje aj nedostatok personálu.


TASR 2 h

Blogy SME

  1. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  4. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  5. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  6. Milan Kuruc: Čomu pomohol odporúčaný homeoffice?
  7. Martin Ondráš: Stratili sme potravinovú sebestačnosť. Stratíme aj bezpečnosť potravín?
  8. Jakub Šimek: Ako po pandémii predbehnúť Estónsko je otázka za 20 bitcoinov
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 610
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 893
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 063
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 485
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 981
  6. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 4 650
  7. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 798
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 686
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Zatvoriť reklamu