SME
Pondelok, 18. november, 2019 | Meniny má Eugen

Slovenská domácnosť minie na potraviny mesačne pätinu svojich výdavkov

Údaje ukázala najnovšia analýza.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Bežná slovenská domácnosť minie mesačne na nákup potravín približne pätinu zo svojich výdavkov.

Uviedla to v analýze Eva Sadovská, analytička WOOD & Company, pri príležitosti Svetového dňa potravy, ktorý sa pripomína 16. októbra.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Potraviny patria medzi nevyhnutné tovary a služby, ktoré nakupujeme na dennej báze. Čím viac nám každý mesiac ukroja z našich rodinných rozpočtov, tým menej finančných prostriedkov nám zostáva na iné tovary a služby," zdôraznila.

Slovensko zaostáva

Za európskym priemerom Slovensko zaostáva, pretože náklady na potraviny a nealkoholické nápoje tvoria z celkových nákladov domácností Európskej únie v priemere 12 percent.

Upozornila, že počas 1. polroka 2019 boli na Slovensku ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vyššie o 3 percentá. V júli tempo ich medziročného zdražovania zrýchlilo na 4,7 percenta, v auguste na 5,2 percenta.

Súvisiaci článok Slovenské domácnosti sú zadlžené viac ako živnostníci a firmy Čítajte 

"Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR sme si v septembri 2019 za potraviny a nealkoholické nápoje priplatili o 4,9 percenta viac ako vlani," informovala.

Hoci potraviny v posledných mesiacoch dražejú, v rámci Európskej únie sú podľa analýzy na Slovensku aj naďalej ôsme najnižšie ceny potravín a nealkoholických nápojov.

"Na druhej strane, u všetkých našich susedov z V4 (v Maďarsku, Českej republike či Poľsku) nakúpime potraviny v priemere lacnejšie ako u nás," podčiarkla.

"Na Slovensku síce nehladujeme, ale poriadny obed každý druhý deň nie je samozrejmosťou pre 15 percent slovenských domácností.

Najviac sa tento problém týka starších ľudí žijúcich osamotene alebo domácností jedného dospelého s maloletým dieťaťom (v oboch prípadoch asi tretina).

Naopak, najmenej sa do spomínanej situácie dostávajú domácnosti s dvoma dospelými osobami a jedným alebo dvoma deťmi.

Spomedzi takto zložených domácností si poriadny obed nemôže dovoliť každý druhý deň iba asi 6 percent," priblížila.

Potravinami plytváme menej

Uviedla tiež, že podľa údajov Eurostatu je obdobná situácia ako na Slovensku ešte u Litovčanov a Rumunov (v rozpätí 14 až 16 percent).

Najhoršie je na tom v rámci celej Únie Bulharsko, kde si mäsový obed alebo jeho vegetariánsku alternatívu nemôže dovoliť každý druhý deň až takmer tretina domácností.

Naopak, najlepšie sú na tom Švédsko, Dánsko a Írsko, kde sa spomínaný problém týka maximálne dvoch domácností zo 100.

"Hoci sa sťažujeme na rast cien potravín a na ich nákup nám odchádza až pätina výdavkov, podľa prieskumov na Slováka pripadá ročne až 111 kg potravinového odpadu, teda 0,3 kg potravinového odpadu denne.

Je to isté, ako keď si kúpite každý deň v reštaurácii hlavné jedlo a bez toho, aby ste sa ho čo aj len dotkli, ho rovno vyhodíte do koša. Aj napriek tomu v rámci Únie plytváme potravinami pomenej.

Podľa štatistík končí v odpade najviac potravín v prepočte na obyvateľa v Holandsku. Najmenej sa plytvá potravinami v Grécku, na Malte, ale aj u našich susedov v ČR," spresnila analytička.

Napriek tomu, že potravinový odpad vzniká už pri samotnej výrobe, počas prepravy, v obchodoch, či v hoteloch a v reštauráciách, najviac sa ho podľa analýzy vyprodukuje práve v našich domácnostiach s odhadovaným podielom asi 40 percent.

Kuchynský odpad treba kompostovať

"Na Slovensku najčastejšie v odpadových nádobách domácností končia chlieb a pečivo, ovocie a zelenina, mliečne výrobky, ale aj zvyšky uvareného nedojedeného jedla.

Biologicky rozložiteľný odpad (odpad zo záhrad či potravín) sa podieľa dlhodobo na zmesovom komunálnom odpade asi 40 až 50 percent.

Súvisiaci článok Slováci držia svoje financie na uzde. Ich výdavky sú nižšie ako príjmy Čítajte 

Práve kuchynský bioodpad, ktorý vzniká počas celého roka, je jeho neprehliadnuteľnou súčasťou. Existujú ale spôsoby, ako množstvo takéhoto bioodpadu eliminovať," upozornila.

V súlade s princípmi cirkulárnej ekonomiky je podľa Sadovskej ideálne nevytvárať žiadny alebo aspoň zbytočný potravinový odpad.

Pomôcť by mohol rozumnejší prístup k samotným nákupom potravín, správne uskladňovanie potravín, ale napríklad aj poznanie rozdielu medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti.

Ak už kuchynský odpad vznikne, je dobré ho v rámci možností kompostovať, alebo ho umiestniť do hnedých odpadových nádob v obci podľa inštrukcií zberovej spoločnosti.

Sadovská dodala, že 16. október ako "Svetový deň potravy" bol vyhlásený v roku 1979 na konferencii Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo FAO. Uznávaný je vo viac ako 150 krajinách po celom svete.

Kým v bohatších krajinách sa počas tohto dňa rieši téma nových technológií pri produkcii potravinových surovín, v chudobnejších sa rieši, naopak, základný problém, a to nedostatok potravín a hladovanie.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  2. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  3. Nestarnú, ale dozrievajú
  4. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  5. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  6. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  7. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  8. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  9. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  1. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  2. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  5. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  6. Róbert Boženík je nový patrón školského turnaja McDonald's Cup
  7. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  8. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  9. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 075
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 10 423
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 9 985
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 9 031
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 7 867
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 653
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 5 073
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 831
  9. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 4 097
  10. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou 3 852

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Slovensko

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na súde.
Marina Kočner.
Cynická obluda

Podstata socializmu

Nepamätáte si na socializmus? Tu je zhrnuté všetko, čo o ňom potrebujete vedieť.

Biela vrana Mária Sisáková.

Neprehliadnite tiež

Zasnežovanie v stredisku.

Najvyššiu kvalitu života v Taliansku ponúka mesto Trient

Bolzano, ktoré vlani získalo prvé miesto, sa prepadlo až na desiatu pozíciu.

Rím, Taliansko.

Tesla chce investovať do novej fabriky v Nemecku štyri miliardy eur

Výstavba fabriky začne v prvom kvartáli budúceho roka.

Zamestnanec Tesly pripravuje komponenty, ktoré sa stanú súčasťou palubnej dosky Modelu X.

Prvá bankomatová karta bola na Slovensku vydaná ešte v roku 1988

Prvá verzia online internetbankingu prišla na Slovensku v roku 1998.

Ilustračné foto.