SME
Štvrtok, 21. november, 2019 | Meniny má Elvíra

Slovenská domácnosť minie na potraviny mesačne pätinu svojich výdavkov

Údaje ukázala najnovšia analýza.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Bežná slovenská domácnosť minie mesačne na nákup potravín približne pätinu zo svojich výdavkov.

Uviedla to v analýze Eva Sadovská, analytička WOOD & Company, pri príležitosti Svetového dňa potravy, ktorý sa pripomína 16. októbra.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Potraviny patria medzi nevyhnutné tovary a služby, ktoré nakupujeme na dennej báze. Čím viac nám každý mesiac ukroja z našich rodinných rozpočtov, tým menej finančných prostriedkov nám zostáva na iné tovary a služby," zdôraznila.

Slovensko zaostáva

Za európskym priemerom Slovensko zaostáva, pretože náklady na potraviny a nealkoholické nápoje tvoria z celkových nákladov domácností Európskej únie v priemere 12 percent.

Upozornila, že počas 1. polroka 2019 boli na Slovensku ceny potravín a nealkoholických nápojov medziročne vyššie o 3 percentá. V júli tempo ich medziročného zdražovania zrýchlilo na 4,7 percenta, v auguste na 5,2 percenta.

Súvisiaci článok Slovenské domácnosti sú zadlžené viac ako živnostníci a firmy Čítajte 

"Podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR sme si v septembri 2019 za potraviny a nealkoholické nápoje priplatili o 4,9 percenta viac ako vlani," informovala.

Hoci potraviny v posledných mesiacoch dražejú, v rámci Európskej únie sú podľa analýzy na Slovensku aj naďalej ôsme najnižšie ceny potravín a nealkoholických nápojov.

"Na druhej strane, u všetkých našich susedov z V4 (v Maďarsku, Českej republike či Poľsku) nakúpime potraviny v priemere lacnejšie ako u nás," podčiarkla.

"Na Slovensku síce nehladujeme, ale poriadny obed každý druhý deň nie je samozrejmosťou pre 15 percent slovenských domácností.

Najviac sa tento problém týka starších ľudí žijúcich osamotene alebo domácností jedného dospelého s maloletým dieťaťom (v oboch prípadoch asi tretina).

Naopak, najmenej sa do spomínanej situácie dostávajú domácnosti s dvoma dospelými osobami a jedným alebo dvoma deťmi.

Spomedzi takto zložených domácností si poriadny obed nemôže dovoliť každý druhý deň iba asi 6 percent," priblížila.

Potravinami plytváme menej

Uviedla tiež, že podľa údajov Eurostatu je obdobná situácia ako na Slovensku ešte u Litovčanov a Rumunov (v rozpätí 14 až 16 percent).

Najhoršie je na tom v rámci celej Únie Bulharsko, kde si mäsový obed alebo jeho vegetariánsku alternatívu nemôže dovoliť každý druhý deň až takmer tretina domácností.

Naopak, najlepšie sú na tom Švédsko, Dánsko a Írsko, kde sa spomínaný problém týka maximálne dvoch domácností zo 100.

"Hoci sa sťažujeme na rast cien potravín a na ich nákup nám odchádza až pätina výdavkov, podľa prieskumov na Slováka pripadá ročne až 111 kg potravinového odpadu, teda 0,3 kg potravinového odpadu denne.

Je to isté, ako keď si kúpite každý deň v reštaurácii hlavné jedlo a bez toho, aby ste sa ho čo aj len dotkli, ho rovno vyhodíte do koša. Aj napriek tomu v rámci Únie plytváme potravinami pomenej.

Podľa štatistík končí v odpade najviac potravín v prepočte na obyvateľa v Holandsku. Najmenej sa plytvá potravinami v Grécku, na Malte, ale aj u našich susedov v ČR," spresnila analytička.

Napriek tomu, že potravinový odpad vzniká už pri samotnej výrobe, počas prepravy, v obchodoch, či v hoteloch a v reštauráciách, najviac sa ho podľa analýzy vyprodukuje práve v našich domácnostiach s odhadovaným podielom asi 40 percent.

Kuchynský odpad treba kompostovať

"Na Slovensku najčastejšie v odpadových nádobách domácností končia chlieb a pečivo, ovocie a zelenina, mliečne výrobky, ale aj zvyšky uvareného nedojedeného jedla.

Biologicky rozložiteľný odpad (odpad zo záhrad či potravín) sa podieľa dlhodobo na zmesovom komunálnom odpade asi 40 až 50 percent.

Súvisiaci článok Slováci držia svoje financie na uzde. Ich výdavky sú nižšie ako príjmy Čítajte 

Práve kuchynský bioodpad, ktorý vzniká počas celého roka, je jeho neprehliadnuteľnou súčasťou. Existujú ale spôsoby, ako množstvo takéhoto bioodpadu eliminovať," upozornila.

V súlade s princípmi cirkulárnej ekonomiky je podľa Sadovskej ideálne nevytvárať žiadny alebo aspoň zbytočný potravinový odpad.

Pomôcť by mohol rozumnejší prístup k samotným nákupom potravín, správne uskladňovanie potravín, ale napríklad aj poznanie rozdielu medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti.

Ak už kuchynský odpad vznikne, je dobré ho v rámci možností kompostovať, alebo ho umiestniť do hnedých odpadových nádob v obci podľa inštrukcií zberovej spoločnosti.

Sadovská dodala, že 16. október ako "Svetový deň potravy" bol vyhlásený v roku 1979 na konferencii Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo FAO. Uznávaný je vo viac ako 150 krajinách po celom svete.

Kým v bohatších krajinách sa počas tohto dňa rieši téma nových technológií pri produkcii potravinových surovín, v chudobnejších sa rieši, naopak, základný problém, a to nedostatok potravín a hladovanie.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  2. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  3. Zažite svoj vlastný úspech
  4. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  5. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  6. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  7. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  8. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  9. Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu
  10. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť
  1. CUPRA si podmanila parížske nebo
  2. Radšej škola ako metla
  3. Prečo študovať techniku na Slovensku?
  4. Zažite svoj vlastný úspech
  5. EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť
  6. Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě
  7. Vyberte si z ponuky Black Friday, ktorý trvá až dva týždne
  8. Slováci sa najčastejšie stretávajú pri spoločnom stole na večeru
  9. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  10. Tipy na lyžovačku v Rakúsku
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 12 767
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 12 575
  3. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 7 659
  4. Tipy na lyžovačku v Rakúsku 7 324
  5. Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť 6 744
  6. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 6 672
  7. Dokážu dávať škôlkári pozor na ceste? Otestovali sme ich 6 523
  8. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 850
  9. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 5 408
  10. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 4 886

Téma: Potraviny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Slovensko

Neprehliadnite tiež

Peking odmieta správy o komplikáciách v rokovaniach so Spojenými štátmi

Finančnými trhmi v posledných dňoch otriasajú protirečivé informácie.

Čína a USA sú stále v obchodnej vojne.

Danko trvá na zavedení digitálnej dane

Podvody na daniach sa robia preto, lebo legislatíva má trhliny, myslí si šéf SNS.

Andrej Danko.
Vizualizácia projektu Šírava Park.

Daniari pri utajených zmluvách porušili princípy obstarávania, tvrdí po kontrole ÚVO

Kontrakty za milióny uzavreli aj s firmou z portfólia Michala Suchobu.

odchadzajúci šéf Finančnej správy František Imrecze.