SME
Nedeľa, 17. október, 2021 | Meniny má HedvigaKrížovkyKrížovky

Pekári ostro kritizujú vyššiu minimálnu mzdu, hovoria o bezohľadnom zásahu

V priebehu roka dôjde k zvýšeniu nákladov štyrikrát a bez kompenzácií.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME - Gabriel Kuchta)

BRATISLAVA. Pekári vnímajú schválené zvýšenie minimálnej mzdy z 520 eur na 580 eur ako bezohľadný zásah do stability potravinárskeho sektora.

Podľa nich návrh nariadenia nereflektuje stav potravinárskeho odvetvia a je prijaté bez akéhokoľvek vyčíslenia vplyvov na podnikateľský sektor.

Rok nabitý zvyšovaní nákladov na mzdy

Pekári upozorňujú na to, že napriek ekonomickej nestabilite odvetvia boli za obdobie posledných dvoch rokov nútení znášať opakované a podstatné zvyšovanie mzdových nákladov, pričom nedostali možnosť tieto zvýšené náklady kompenzovať do podoby zvýšenia cien.

Skryť Vypnúť reklamu

"Pekári sa museli od roku 2018 popasovať už v tom čase so zásadným zvýšením minimálnej mzdy zo 480 eur na 520 eur, následne počas obdobia od mája 2018 do súčasnosti museli čeliť ďalšiemu zásadnému zvyšovaniu mzdových nákladov v podobe zavedenia nových príplatkov, respektíve ich zvýšenia," uviedla v stanovisku pre médiá predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

"Za obdobie od 1. januára 2019 do 1. januára 2020 teda dôjde k zvýšeniu nákladov štyrikrát, pričom takúto intenzitu záťaže v podobe kontinuálneho zvyšovania mzdových nákladov jednoducho nie je možné zvládnuť," doplnila Tatiana Lopúchová.

Pellegrini neragoval na výzvy

Zároveň pekári uviedli, že opakovane žiadali predsedu vlády o osobné stretnutie a navrhovali aj kompenzačné opatrenia v podobe zmiernenia legislatívnych dosahov sociálneho balíčka, avšak táto iniciatíva ostala podľa nich bez akejkoľvek odozvy.

Skryť Vypnúť reklamu

"Sme mimoriadne sklamaní, že napriek našim snahám a pokusom o dialóg vážne problémy potravinárstva premiéra zjavne nezaujímajú," skonštatovala Lopúchová.

Zvýšené náklady bez akejkoľvek kompenzácie

Slovenskí pekári upozorňujú na to, že sú jedni z mála výrobcov, ktorí nemali možnosť presunúť výrobu z príplatkovo exponovaných časov do štandardných pracovných hodín.

Súvisiaci článok Múka po žatve nezlacnie, tvrdí komora poľnohospodárov Čítajte 

"Ak chcú mať spotrebitelia čerstvé pečivo na stole každý deň, pekári musia vyrábať v noci, ako aj cez víkendy či sviatky a musia tak znášať plnú váhu zavedených príplatkov bez možnosti akejkoľvek kompenzácie," upozornila na to Lopúchová.

V pekárenskom priemysle je až 81 percent odpracovaných hodín zaťažených uvedenými príplatkami. Podľa zväzu pekárov sa Slovensko nevyhne opätovnému a veľmi zásadnému zdraženiu vstupných cien.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa predstaviteľov zväzu by však stačilo prijať spolu s minimálnou mzdou aj jednoduché kompenzačné opatrenia, ktoré by umožnili pekárom postupne stabilizovať svoje odvetvie.

"Takýmito nástrojmi sú napríklad zachovanie úrovne príplatkov minimálne na úrovni roku 2019 a neviazať ich na minimálnu mzdu 580 eur, ktorá bude platiť v roku 2020, prípadne zrušiť odvodové zaťaženie pre zamestnancov a zamestnávateľov z tej časti mzdy, ktorá je zaťažená príplatkami za prácu vo sviatok, prácu cez sobotu a nedeľu a počas noci. Žiaľ, na túto tému s nami okrem ministerstva pôdohospodárstva nikto nechcel diskutovať," dodala Lopúchová.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  5. Ľudia v núdzi potrebujú pomoc, nakúpte potraviny aj pre nich
  6. K online predplatnému získate 30€ na nákup v sieti Intersport
  7. ŠFRB:Výstavbu a kúpu nájomných bytov podporujeme reálnymi krokmi
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus
  10. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  1. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  2. Nie je to prvýkrát, čo sa Vám bolesť chrbta vrátila?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Wüstenrot rástol v predaji životného i neživotného poistenia
  5. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  6. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  7. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov
  8. S deťmi za zdravím do Vysokých Tatier
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Šetrenie energie v domácnosti: Diaľkové meranie pomáha sporiť
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 19 322
  2. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 9 735
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 7 195
  4. V centre Bratislavy je na predaj 5-izbový apartmán. Takto vyzerá 6 356
  5. Bratislavu bude sprevádzať luxus 4 914
  6. Bratovražedná vojna navždy zmenila Ameriku 4 561
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 4 055
  8. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 746
  9. Aký polystyrén je najlepší na zatepľovanie? Sivý robí divy 3 297
  10. Odišli, ale nezabúdame. Spomínajte s Korzárom 2 870
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Výroba osobných vozidiel v septembri medziročne klesla o 53,1 percenta.


TASR 59m
Ilustračná fotografia.

V celom Rakúsku bolo prvýkrát zaregistrovaných viac než 100 000 elektromobilov.


TASR 2 h
Prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský.

Dopravcovia zápasia s nedostatkom vodičov.


SITA 3 h
Ilustračné foto.

Sabatikal by mohol spôsobiť vo firmách aj výpadky zamestnancov.


TASR 3 h

Blogy SME

  1. Tomáš Tenczer: Prečo šéfovia neznášajú home office
  2. INEKO: Vďaka biosimilárnym liekom Slovensko ušetrí 32 miliónov eur ročne
  3. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  4. Jiří Ščobák: Na změnu zdravotní pojišťovny už zbývá jen pár dní
  5. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  6. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  7. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  8. Martin Ondráš: Stratili sme potravinovú sebestačnosť. Stratíme aj bezpečnosť potravín?
  1. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 19 207
  2. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 9 532
  3. Martin Kugla: Zachráňme Petržalku! 7 050
  4. Pavel Dvořák: Toto sú nepokojné časy 6 200
  5. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 241
  6. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 4 548
  7. Stanislav Martinčko: Ide 17.10. Smer-SD do Rimavskej Soboty ďakovať sebe sám za dobre odvedenú robotu ?? 3 376
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 285
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  2. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  5. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu