LINDESNES. "Toto malé okienko máme neďaleko kuchyne. Zakaždým, keď pred ním pláva nejaká trochu zvláštna ryba, zastavím sa a pýtam sa sám seba, akú by asi mala chuť," hovorí šéfkuchár.
Pre neho i pre hostí v prvej podmorskej reštaurácii v Európe sa každé jedlo vymyká všednosti, píše agentúra AFP.
Predstavenia z morského života
Táto architektonická kuriozita nazvaná Under sa nachádza v Lindesnes na samom juhu Nórska a ponúka už niekoľko týždňov večeru v reštaurácii pod morom. Tu si môžete vychutnať ako Poseidonove obľúbené pokrmy, tak jedinečnú vyhliadku v hĺbke piatich metrov pod morom.
Keď prejdete chodbou z betónu na brehu Severného mora, dovedie vás dlhé dubové schodisko do reštaurácie s obrovským oknom. Za touto veľkou obrazovkou, ktorá má viac ako 36 metroch štvorcových a podľa jej tvorcov sa podobá periskopu, sa neustále odohrávajú predstavenia z morského života.
"Under v nórčine znamená 'pod' v zmysle ponorený a podmorský, takisto to znamená niečo ako úžasný '," vysvetľuje Stig Ubostad, ktorý podmorskú reštauráciu vlastní spolu s bratom.
"Je to nepochybne najväčšia reštaurácie na svete a jediná v Európe," zdôrazňuje.
Loading
...
Upozorňuje na otázky životného prostredia
Nie sú tu žiadni klauni ani žraloky, ako je tomu vo viac-menej podobných podnikoch na Maldivách či v Dubaji. Ale je tu úžasný les chalúh, kadiaľ podľa ročného obdobia plávajú tresky, tulene alebo kajky morské.
"Je to región na samom juhu, kde sa poloslaná voda z východu stretáva so slanými vodami Atlantiku, preto je tu veľká rozmanitosť živočíchov," vysvetľuje biológ Trond Rafoss, ktorý sa špecializuje na morské druhy a ktorý sa na projekte podieľal.
Okrem osobitej architektúry a skvelej gastronómie má Under ďalší zásadný cieľ: upozorňovať na otázky životného prostredia.
Zamestnanci reštaurácie z rôznych krajín sú vyškolení, aby mohli hostí medzi jedlom informovať o morskom balete, ktorý možno inšpiroval Julesa Verna.
"Hostia sem prichádzajú za dobrodružstvom, ale to, čo vidia, nie je žiadne akvárium. Možno je to ryba, ktorá sa na nás pozerá ako v akváriu," podotýka Rafoss. "Nikdy nebudete sklamaní: príroda vás nikdy nesklame," dodáva.
Používajú miestne produkty
Reštaurácia, ktorú navrhla firma Snøhetta, ktorá je autorom slávnych budov, ako je opera v Osle či vstup do Pamätníka 11. septembra v New Yorku, podáva päťkrát týždenne 40 druhov jedál.
Šéfkuchár Nicolai Ellitsgaard z Dánska a jeho podriadení zostavujú sezónne menu predovšetkým na báze morských produktov, ako je dezert z piatich druhov morských rias. "Snažíme sa používať miestne produkty, ktoré nikto iný naozaj nepoužíva," hovorí šéfkuchár.
Reštaurácia nie je pre všetkých: menu o 16 až 18 chodoch tu stojí 2250 nórskych korún. Avšak miesta v nej sú rezervované šesť mesiacov dopredu.
"Je úžasné vstúpiť sem a vidieť to prekrásne svetlo. Modrá a zelená voda, interiér ladiaci s morom, to všetko vyvoláva dojem, že sa potápate," hovorí päťdesiatdeväťročný profesor Dag Jacobsen, ktorý sem prišiel s manželkou a priateľmi.
Pokiaľ ide o milovníkov katastrofických filmov, môžu byť pokojní: plexisklo silné 25 centimetrov bolo vyvinuté tak, aby odolalo búrkam.
"Mali sme na to tím poradcov," hovorí spolumajiteľ reštaurácie Stig Ubostad. "Nie je nič bezpečnejšieho," dodáva.