SME
Štvrtok, 20. február, 2020 | Meniny má Lívia

Nóri otvorili prvú podmorskú reštauráciu v Európe

Unikátna reštaurácia ponúka večeru pod morom.

Pohľad na čiastočne ponorenú reštauráciu s názvom Under v nórskom Lindesnes.Pohľad na čiastočne ponorenú reštauráciu s názvom Under v nórskom Lindesnes.(Zdroj: TASR/AP)

LINDESNES. "Toto malé okienko máme neďaleko kuchyne. Zakaždým, keď pred ním pláva nejaká trochu zvláštna ryba, zastavím sa a pýtam sa sám seba, akú by asi mala chuť," hovorí šéfkuchár.

Pre neho i pre hostí v prvej podmorskej reštaurácii v Európe sa každé jedlo vymyká všednosti, píše agentúra AFP.

Článok pokračuje pod video reklamou

Predstavenia z morského života

Táto architektonická kuriozita nazvaná Under sa nachádza v Lindesnes na samom juhu Nórska a ponúka už niekoľko týždňov večeru v reštaurácii pod morom. Tu si môžete vychutnať ako Poseidonove obľúbené pokrmy, tak jedinečnú vyhliadku v hĺbke piatich metrov pod morom.

Keď prejdete chodbou z betónu na brehu Severného mora, dovedie vás dlhé dubové schodisko do reštaurácie s obrovským oknom. Za touto veľkou obrazovkou, ktorá má viac ako 36 metroch štvorcových a podľa jej tvorcov sa podobá periskopu, sa neustále odohrávajú predstavenia z morského života.

"Under v nórčine znamená 'pod' v zmysle ponorený a podmorský, takisto to znamená niečo ako úžasný '," vysvetľuje Stig Ubostad, ktorý podmorskú reštauráciu vlastní spolu s bratom.

"Je to nepochybne najväčšia reštaurácie na svete a jediná v Európe," zdôrazňuje.

Upozorňuje na otázky životného prostredia

Nie sú tu žiadni klauni ani žraloky, ako je tomu vo viac-menej podobných podnikoch na Maldivách či v Dubaji. Ale je tu úžasný les chalúh, kadiaľ podľa ročného obdobia plávajú tresky, tulene alebo kajky morské.

"Je to región na samom juhu, kde sa poloslaná voda z východu stretáva so slanými vodami Atlantiku, preto je tu veľká rozmanitosť živočíchov," vysvetľuje biológ Trond Rafoss, ktorý sa špecializuje na morské druhy a ktorý sa na projekte podieľal.

Okrem osobitej architektúry a skvelej gastronómie má Under ďalší zásadný cieľ: upozorňovať na otázky životného prostredia.

Zamestnanci reštaurácie z rôznych krajín sú vyškolení, aby mohli hostí medzi jedlom informovať o morskom balete, ktorý možno inšpiroval Julesa Verna.

"Hostia sem prichádzajú za dobrodružstvom, ale to, čo vidia, nie je žiadne akvárium. Možno je to ryba, ktorá sa na nás pozerá ako v akváriu," podotýka Rafoss. "Nikdy nebudete sklamaní: príroda vás nikdy nesklame," dodáva.

Načítavám video...

Používajú miestne produkty

Reštaurácia, ktorú navrhla firma Snøhetta, ktorá je autorom slávnych budov, ako je opera v Osle či vstup do Pamätníka 11. septembra v New Yorku, podáva päťkrát týždenne 40 druhov jedál.

Šéfkuchár Nicolai Ellitsgaard z Dánska a jeho podriadení zostavujú sezónne menu predovšetkým na báze morských produktov, ako je dezert z piatich druhov morských rias. "Snažíme sa používať miestne produkty, ktoré nikto iný naozaj nepoužíva," hovorí šéfkuchár.

Reštaurácia nie je pre všetkých: menu o 16 až 18 chodoch tu stojí 2250 nórskych korún. Avšak miesta v nej sú rezervované šesť mesiacov dopredu.

"Je úžasné vstúpiť sem a vidieť to prekrásne svetlo. Modrá a zelená voda, interiér ladiaci s morom, to všetko vyvoláva dojem, že sa potápate," hovorí päťdesiatdeväťročný profesor Dag Jacobsen, ktorý sem prišiel s manželkou a priateľmi.

Pokiaľ ide o milovníkov katastrofických filmov, môžu byť pokojní: plexisklo silné 25 centimetrov bolo vyvinuté tak, aby odolalo búrkam.

"Mali sme na to tím poradcov," hovorí spolumajiteľ reštaurácie Stig Ubostad. "Nie je nič bezpečnejšieho," dodáva.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  2. Jarné prázdniny na lyžiach? Jednoznačne v Jasnej
  3. ... viac ako vzdelanie
  4. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  5. Ktorá farba je tá tvoja?
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  2. Ktorá farba je tá tvoja?
  3. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  4. ... viac ako vzdelanie
  5. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  6. Prečo je Nitra rajom študentov?
  7. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  8. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcií a vzdeláva ich
  9. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  10. Do BILLA športovej rodiny pribudla biatlonistka Paulína Fialková
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 16 317
  2. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 063
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 10 396
  4. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 7 165
  5. Darujte od srdca pre rozum 6 833
  6. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 6 234
  7. SME proti extrémizmu na školách 5 591
  8. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 5 510
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 5 376
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 5 313

Hlavné správy zo Sme.sk

Pre kontaky s Kočnerom môžu Mamojku z Ústavného súdu vylúčiť

Funkčné obdobie ústavných sudcov je dvanásť rokov.

Mojmír Mamojka.
Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Petra Schutza

Mimoriadna schôdza nie je legitímna

Fico povedal, že schôdza je legitímna. Čo je, najjemnejšie povedané, zavádzanie.

Peter Schutz
Adriana Pašková počas Newyorského Týždňa módy

Neprehliadnite tiež

Koronavírus predstavuje riziko pre zotavenie svetovej ekonomiky, tvrdí menový fond

Rizikom je aj zmena klímy či obchodný spor Číny s USA.

Koronavírus má vplyv aj na ekonomiku.
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia.

Britská vláda predstavila nový bodový systém udeľovania víz

Plánované opatrenia vyvolali kritiku opozície z radov labouristov a Liberálnych demokratov.

Boris Johnson.