Brno 27. januára (TASR) - V ČR funguje v súčasnosti asi 50 pivovarov. Najmä tie menšie sa zlučujú do zoskupení, aby prežili. Šťastie majú tie, do ktorých vstúpil za posledných 12 rokov zahraničný kapitál. Dvaja českí giganti, známi na celom svete - Plzeň a Budvar - zatiaľ zostávajú v českých rukách. Otázka prežitia malých pivovarov je do budúcnosti veľkou neznámou: stále sa snažia variť pivo, aj keď hospodária prakticky bez ziskov.
V súčasnosti v Česku došlo k zdraženiu piva. Ako vždy s tým začal líder na trhu - Plzeňský pivovar. Milovníci jeho piva dostanú už od februára pol litra nápoja asi o 1 Kč drahšie. Plzeň v českých reštauráciách stojí od 18 do 23 Kč. Tomuto tendru sa prispôsobia od rovnakého dátumu Pražské pivovary, spotrebitelia za polliter zaplatia zhruba okolo 14 Kč namiesto terajších 12,50 Kč. Malé pivovary s cenovými úpravami vyčkávajú.
Predseda predstavenstva piateho najväčšieho pivovaru v Českej republike - a. s. Starobrno - Viktor Mautner Markof uviedol, že Česko je v strednej Európe krajinou, kde sú najnižšie ceny piva. Pritom suroviny, náhradné diely na technologické linky a pod. všetky pivovary vo svete nakupujú takmer za rovnaké ceny. "Preto väčšina pivovarov v ČR hospodári so stratami. Tí, ktorí vykazujú zisk, prakticky neinvestujú," konštatoval Mautner Markhof.
Podľa neho by bolo pre Starobrno ideálne dosiahnuť také ceny piva, aké sú v súčasnosti v Maďarsku, teda dvojnásobné. "To však nejde zo dňa na deň. Keby sme to urobili, skrachujeme. Ceny diktuje vedúci pivovar. Keby od zajtra predával napríklad pol litra za 4 Kč, tak to môžu všetky pivovary v Česku, vrátane nás, zavrieť," uviedol predseda predstavenstva. Predpokladá, že tento rok sa zvýši cena o trochu viac, než bude činiť inflácia.
Bude trvať niekoľko rokov, kým sa ČR dostane na ceny bežné v západnej Európe. Z názoru šéfov pivovarov vyplýva, že o čo pomalšie vzrastú ceny piva, o to viac firiem sa dostane do problémov. Najmä malé a stredné pivovary, ktoré nemajú väčšiu podporu zo zahraničia, nebudú môcť vymeniť staré zariadenia. V týchto podnikoch sú totiž napríklad varne staré už 50 rokov a to isté platí o plniacich zariadeniach. Tento stav prináša nielen vyššiu spotrebu energie, väčšie náklady na údržbu, ale vyžaduje aj viac pracovníkov. "Česko má obrovskú výhodu, že v tejto krajine umierajú pivovary pomaly. Súvisí to s obrovskou tradíciou a s emocionálnym spojením s mestami a mestečkami," pripomenul Mautner Markhof.
Podľa neho môžu napriek tomu malé pivovary konkurovať veľkým. "Musia si vytvoriť svoj sortiment, svoje špeciálne pivá, ktoré budú dodávať predovšetkým do svojich malých regiónov. Iba tak sa môžu uživiť, pretože vždy budú vyrábať drahšie ako veľké pivovary a navyše sa neodstanú do obchodných reťazcov," povedal. Podotkol, že ešte ťažšia bude situácia po vstupe ČR do Európskej únie. V tomto prípade nebudú mať Česi inú možnosť a budú nakupovať všetky zariadenia aj suroviny zo zahraničia, napríklad slad vo Francúzsku, sudy v Nemecku a fľašky vo Švajčiarsku.
Pivovar Starobrno má ročnú výrobu okolo 800 hektolitrov piva, v sudovom sa radí na 3. miesto v ČR. Jeho nosným sortimentom je 15-stupňové pivo Červený drak, Starobrno Premium exclusive a ležiak. Pivo exportuje predovšetkým do Rakúska, USA, Švédska, SNR, SR a Talianska. Vývoz činí 5 % z celkovej produkcie.
* spravodajca TASR Dana Meissnerová bam nel
* * *