SME
Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián

Lepšiu ochranu osobných údajov podľa odborníkov zanedbávajú firmy aj štát

Ľudia sa prestali báť dopadov z neplnenia GDPR, myslí si audítor.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: SME- GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR) rok po jeho zavedení ignorujú podľa odborníkov mnohé firmy, ako aj štát. Na lepšiu ochranu údajov si podľa nich nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

Bez dôsledného zabezpečenia je podľa odborníkov takmer nemožné ochrániť osobné údaje ľudí.

"Prichádzajú cloudové služby, nová internetová technológia G5, internet vecí, Industry4. Toto všetko zvyšuje aktivitu v kybernetickom priestore nielen užívateľov, ale aj hackerov," konštatuje audítor spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

Článok pokračuje pod video reklamou

Lepšie sa pripravili banky a poisťovne

Na účinné riadenie ochrany osobných údajov sú podľa advokáta spolupracujúceho s TÜV SÜD Slovakia Pavla Nechalu lepšie pripravené sektory, ktoré majú skúsenosti so zložitou zákonnou reguláciou.

"Môžeme tam zaradiť bankový sektor, poisťovníctvo, utility. Naopak, zavedenie GDPR je výzvou pre výrobné podniky, ale aj marketingové agentúry," priblížil.

Straka hodnotí pozitívne dopad GDPR na počet nevyžiadanej pošty, SMS a predajných telefonátov, ktoré klesli približne na polovicu.

Na druhej strane vníma istý stupeň rezignácie v procese implementácie GDPR zo strany komerčných spoločností, ako aj štátu.

"Ľudia sa akosi prestali báť dopadov z neplnenia GDPR. Stav zabezpečenia opäť ostal v rovine predpísanej dokumentácie, ale to nestačí. Databázy zostávajú nešifrované, údaje nezabezpečené, dohľadateľnosť nulová a odhaľovanie incidentov je veľká neznáma," doplnil audítor.

Firmy peniaze nevyčlenili, hľadajú lacné riešenia

Podľa odborníkov si mnohé firmy, ale tiež štát nevyčlenili financie na to, aby dokázali dodržať náročnejšie požiadavky na ochranu osobných údajov. Organizácie preto často siahajú po "lacných" riešeniach.

Odborníci vidia problém aj v tom, že v celej Európskej únii bolo udelených len minimum pokút.

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov zatiaľ uložil tri tisíceurové pokuty. Rozhodnutie o nich nie je zatiaľ právoplatné.

Nechala očakáva nástup uplatňovania práv dotknutých osôb. "Niektoré práva dotknutých osôb nebudú firmy a inštitúcie jednoducho schopné zabezpečiť bez dôkladnej implementácie a riadenia ochrany osobných údajov," uzavrel.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur
  2. Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  8. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  9. Slováci sú chlebovým národom
  10. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 14 002
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 170
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 13 014
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 600
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 233
  6. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 838
  7. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 7 802
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 329
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 6 810
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 6 765

Téma: Daňové priznanie 2018


Článok je zaradený aj do ďalších tém GDPR - zákon o ochrane osobných údajov

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako o Gorile klamala Anna Bubeníková

Nominantka SDKÚ pôsobila vo Fonde národného majetku devätnásť rokov.

Anna Bubeníková.
Komentár Petra Schutza

Prezidentka je optimistkou bez dôvodu

Niežeby sa dôvera ku krokom polície i prokuratúry dala rovno vylúčiť.

Peter Schutz

Gorila vyhnala do ulíc zástupy ľudí, pochodovali Za spravodlivé Slovensko

Organizátori vyzvali na odchod Trnku, Jankovskú, Fica aj Kováčika.

Pochod iniciatívy Za slušné Slovensko podporili tisíce ľudí
Dnes píše Jaroslav Rumpli

Asi najsmutnejšie je mlčanie Ivana Mikloša

Kolopič sa neprizná, ani keby ho lámali na kolese.

Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš.

Neprehliadnite tiež

Slovenská sporiteľňa útočí fixáciou, ktorú trh zatiaľ nepoznal

Cenová vojna pokračuje, no bitka sa presúva aj na nový front.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.

Praha a Budapešť v piatok posilnili, Varšava klesla

Český akciový trh v piatok posilnil.

Ilustračné foto.

USA a Čína podpíšu obchodnú dohodu do polovice novembra, očakáva Trump

Krajiny minulý týždeň ohlásili prvú fázu obchodnej dohody.

Prezident Donald Trump.