SME
Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

Lepšiu ochranu osobných údajov podľa odborníkov zanedbávajú firmy aj štát

Ľudia sa prestali báť dopadov z neplnenia GDPR, myslí si audítor.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SME- GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR) rok po jeho zavedení ignorujú podľa odborníkov mnohé firmy, ako aj štát. Na lepšiu ochranu údajov si podľa nich nevyčlenili peniaze, hoci kybernetické hrozby narastajú.

Bez dôsledného zabezpečenia je podľa odborníkov takmer nemožné ochrániť osobné údaje ľudí.

"Prichádzajú cloudové služby, nová internetová technológia G5, internet vecí, Industry4. Toto všetko zvyšuje aktivitu v kybernetickom priestore nielen užívateľov, ale aj hackerov," konštatuje audítor spoločnosti TÜV SÜD Slovakia Igor Straka.

Skryť Vypnúť reklamu

Lepšie sa pripravili banky a poisťovne

Na účinné riadenie ochrany osobných údajov sú podľa advokáta spolupracujúceho s TÜV SÜD Slovakia Pavla Nechalu lepšie pripravené sektory, ktoré majú skúsenosti so zložitou zákonnou reguláciou.

"Môžeme tam zaradiť bankový sektor, poisťovníctvo, utility. Naopak, zavedenie GDPR je výzvou pre výrobné podniky, ale aj marketingové agentúry," priblížil.

Straka hodnotí pozitívne dopad GDPR na počet nevyžiadanej pošty, SMS a predajných telefonátov, ktoré klesli približne na polovicu.

Na druhej strane vníma istý stupeň rezignácie v procese implementácie GDPR zo strany komerčných spoločností, ako aj štátu.

"Ľudia sa akosi prestali báť dopadov z neplnenia GDPR. Stav zabezpečenia opäť ostal v rovine predpísanej dokumentácie, ale to nestačí. Databázy zostávajú nešifrované, údaje nezabezpečené, dohľadateľnosť nulová a odhaľovanie incidentov je veľká neznáma," doplnil audítor.

Skryť Vypnúť reklamu

Firmy peniaze nevyčlenili, hľadajú lacné riešenia

Podľa odborníkov si mnohé firmy, ale tiež štát nevyčlenili financie na to, aby dokázali dodržať náročnejšie požiadavky na ochranu osobných údajov. Organizácie preto často siahajú po "lacných" riešeniach.

Odborníci vidia problém aj v tom, že v celej Európskej únii bolo udelených len minimum pokút.

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov zatiaľ uložil tri tisíceurové pokuty. Rozhodnutie o nich nie je zatiaľ právoplatné.

Nechala očakáva nástup uplatňovania práv dotknutých osôb. "Niektoré práva dotknutých osôb nebudú firmy a inštitúcie jednoducho schopné zabezpečiť bez dôkladnej implementácie a riadenia ochrany osobných údajov," uzavrel.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získaj náskok pred štartom
  2. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  3. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  5. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  6. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  2. Dáma s pávím pierkom
  3. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  7. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  8. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  10. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 067
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 819
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 376
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 804
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 551
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 521
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 146
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 728
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 126
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 644
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: GDPR - zákon o ochrane osobných údajov

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Daňové priznanie 2018
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Očkovanie vo Veľkej Británii.

Výsledky z Izraela, Veľkej Británie a USA.

24. feb
Modelka a učiteľka angličtiny Viola Macáková.

Sexuálny motív bol vylúčený.

4 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Po Sputniku prišiel okrúhly stôl

Peter Tkačenko

Pán Kirill bude sklamaný.

3 h
Červené oddelenie na Klinike pneumológie v Ružinove.

Pandémia Covid-19 si na Slovensku vyžiadala už 6 859 obetí. V nemocniciach je hospitalizovaných 3 873 pacientov.

12 h

Neprehliadnite tiež

Terasy podnikov musia byť opäť zatvorené.

Obsadenosť podnikov navrhujú stanoviť na 50 percent.

2 h
Veronika Remišová.

"Naším spoločným cieľom je, aby sa eurofondy využívali transparentne," hovorí vicepremiérka.

3 h
Ceny potravín by mohli dokonca klesnúť.

Pekári i hydinári chcú pomoc od štátu.

3 h

Desatina firiem okrem nárastu miezd plánuje aj zvyšovanie odmien aj benefitov.

4 h