SME
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Potraviny a zvyšky jedál treba správne skladovať, radí hygienička

Pri polystyréne a alobale ide o čas, upozorňuje.

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: SME/Gabriel Kuchta )

BRATISLAVA. Pri potravinách je dôležité dbať na ich správne balenie a skladovanie, pripomína Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Jedným z najpopulárnejších obalov v domácnosti sú plastové nádoby. Neodporúčajú sa napríklad polystyrénové obaly.

Článok pokračuje pod video reklamou

Migrácia chemických látok

"Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane," hovorí vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Poprade Milada Syčová.

Plastové obaly sa podľa nej testujú na rôzne typy potravín - kyslé, mlieko a mliečne výrobky, suché i tukové, a sleduje sa čas i teplota testovania.

"Prečítajte si vždy písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok," radí Syčová.

Pri polystyréne a alobale ide o čas

Pri balení zvyškov jedál by sa ľudia nemali príliš spoliehať na polystyrénové obaly.

"Tie sú určené na jednorazové použitie. Riziko migrácie z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane," odporúča odborníčka.

Na čas by mali ľudia prihliadať aj pri používaní alobalu. Je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac na štyri hodiny, pričom kyslé a veľmi osolené jedlá by sa doň nemali baliť vôbec.

Syčová radí tiež nepoužívať opakovane tégliky a nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.

Uchovanie výživových hodnôt

Okrem balenia sú pre uchovanie výživových hodnôt jedál dôležité aj čas a teplota. Zvyšky pečeného, vareného, duseného či vysmážaného mäsa v celku možno pri teplote nula až štyri stupne Celzia uchovávať najviac 24 hodín.

Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, pri teplote päť až osem stupňov Celzia by sa mali zjesť najneskôr do 12 hodín.

Zeleninové, ovocné, strukovinové či rybacie šaláty pri teplote nula až štyri stupne Celzia vydržia 12 hodín, pri piatich až ôsmich stupňoch iba šesť hodín.

Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do štyroch stupňov Celzia 24 hodín, pri piatich až ôsmich stupňoch len 12 hodín.

Vajcia majú trvanlivosť 28 dní od znesenia. Pred použitím by sa nemali umývať, ak sú zašpinené, stačí ich utrieť čistou handričkou. Pokrmy s vajíčkami treba dôkladne tepelne spracovať. Potraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti obchody nesmú predávať.

Ako sa prenášajú mikroorganizmy

Mikroorganizmy sa prenášajú najmä rukami, utierkami a kuchynskými pomôckami, vyskytujú sa predovšetkým na doskách na krájanie a aj malý kontakt ich môže preniesť do jedla a viesť k ochoreniam spôsobeným konzumáciou kontaminovaných potravín.

ÚVZ preto odporúča umývať si ruky pred manipuláciou s potravinami a aj počas prípravy jedla, taktiež po každom použití toalety.

Vhodné je umývať a čistiť všetky pracovné plochy a náradie používané na prípravu jedla a chrániť priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  6. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  10. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 35 550
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 32 719
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 26 082
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 877
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 13 149
  6. Kam na výlet so svojimi známymi 11 643
  7. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 10 911
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 498
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 403
  10. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely 9 391

Téma: Potraviny


Neprehliadnite tiež

Danko: Máme vzorové štátne financie, krajina potrebuje investície

Rekreačné poukazy sú podľa Sulíka pre firmy zaťažením.

Andrej Danko.

USA zvažujú clá vo výške sto percent na ďalšie výrobky z Únie

Clá by sa mohli dotknúť írskej whisky aj francúzskeho koňaku.

Americký prezident Donald Trump.

Indonézia žaluje Úniu pre reštrikcie na palmový olej

Eurokomisia dospela k záveru, že pestovanie palmového oleja vedie k nadmernému odlesňovaniu.

Palmový olej je významnou exportnou položkou indonézskej ekonomiky. Krajina je najväčším producentom palmového oleja vo svete.

Nemecku hrozí odchod firiem pre málo kvalifikovaných ľudí, tvrdí Merkelová

Nemeckú vládu čaká rokovanie s odbormi aj zamestnávateľmi.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová.