SME
Streda, 22. september, 2021 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Väčšina slovenských hotelov a reštaurácií nesleduje, koľko vyhadzuje potravín

Mnoho zariadení sa nikdy nestretlo s termínom zero waste.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Na Slovensku je stále veľa hotelov a reštaurácií, ktoré nesledujú množstvo vyhodených potravín a doteraz sa nestretli ani s termínom zero waste.

Tvrdia síce, že odpad nejakým spôsobom triedia, väčšinou však len odvážajú kuchynský odpad, ale papier, plasty a iné obaly hádžu do košov spolu s ostatným odpadom.

Ukázal to prieskum, ktorý si dal vypracovať veľkoobchod METRO na vzorke 300 svojich zákazníkov.

Prevádzky nesledujú, koľko odpadu vyprodukujú

"Až 58 percent gastronomických prevádzok nevie, koľko odpadu mesačne vyprodukuje. V dobe, kedy sa z každej strany ozýva, aké dôležité je v podnikaní myslieť aj na ekológiu, je to zarážajúce číslo. Poznať množstvo odpadu je totiž základom, aby prevádzky mohli pristúpiť ku krokom, ktoré povedú k jeho zníženiu," komentuje výsledky prieskumu Anežka Kováliková, ambasádorka udržateľnosti veľkoobchodu.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Index: Nesplachujte zvyšky jedál do záchoda, stojí to milióny eur Čítajte 

Termín zero waste medzi prevádzkami tiež nie je veľmi známy, až 64 percent z nich sa s ním nikdy nestretlo. Napriek tomu oslovení respondenti uvádzajú, že odpad triedia, pozitívne stanovisko poskytlo až 90 percent z nich.

Najčastejšie prevádzky odvážajú kuchynský odpad a triedia použitý olej, no možností na zodpovedné správanie voči prostrediu je ďaleko viac.

"Biologicky rozložiteľný odpad tvorí nadpolovičnú väčšinu vyprodukovaného odpadu aj v samotných domácnostiach. Je preto hlavnou triediteľnou zložkou, ktorú vieme premeniť na kompost ako zdroj živín. Vysoký podiel tvoria následne papier a plasty. Triedením zvyšujeme mieru recyklácie. Neplytvanie zdrojmi ako voda - energie, je rovnako dôležitým nástrojom vedúcim k udržateľnosti prevádzok," uvádza Petra Csefalvayová z Inštitútu pre cirkulárnu ekonomiku (INCIEN).

Skryť Vypnúť reklamu

Prieskum poukázal aj na prevádzky, ktoré si sledujú množstvo vyhodených potravín - je ich 42 percent. Vyše polovica z nich vytvorí mesačne do sto kilogramov odpadu, 14 percent z oslovených prevádzok má dokonca kompostér.

Zvýšené nároky na financie

Firmy, ktoré podnikajú kroky smerujúce k udržateľnosti priznávajú, že im toto správanie prináša zvýšené nároky na financie a často by potrebovali pomôcť a poradiť.

Až 57 percent z oslovených prevádzok má dodatočné náklady spojené s triedením odpadu a 89 percent by privítalo podporu vo forme konzultácií.

Veľkoobchod v spolupráci s INCIEN a Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov pripravilo Memorandum o dodržiavaní zero waste princípov. Memorandum sa snaží upozorniť na to, ako ľudia zaobchádzajú s potravinami.

Skryť Vypnúť reklamu

Preto vytýčilo päť základných princípov, ktoré sú pri zmene dôležité. Patria sem: rešpektovanie človeka a jeho zdravia, využívanie kvalitných potravín od lokálnych výrobcov, šírenie potravinovej solidarity, rozumné zaobchádzanie s potravinami vrátane recyklácie a kompostovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  6. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  7. Znalec slovenského brandy
  8. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  1. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  2. Znalec slovenského brandy
  3. Lekárne sa stanú miestom prevencie a edukácie pacientov
  4. Projekt KRAJa na podporu včelárov priniesol svoju úrodu
  5. Prečo čakať, keď teraz je najvyšší čas vykurovať eko-vedome?
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Škola ich učí pracovať v tíme a pod tlakom
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  9. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  10. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 095
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 353
  3. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 600
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 443
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 352
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 061
  7. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 2 903
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 2 563
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 524
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 023
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár.

Koaliční lídri Kollárov odchod neriešili.


5 h

Neprehliadnite tiež

Minister financií Igor Matovič a premiér a exminister financií Eduard Heger.

Rozpočtovú zodpovednosť treba opraviť.


57m
Parlament rokuje o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi.

Na zoznam pri posudzovaní invalidného dôchodku pridali autizmus.


SITA 4 h
Prázdne regály v obchodoch.

Tlak patrí k dopadom nárastu cien zemného plynu.


SITA 5 h
Predseda strany Hlas Peter Pellegrini.

Manifest má poslúžiť pre diskusiu vlády a odbornej verejnosti.


SITA 7 h

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  2. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Medzipohlavné rozdiely v deľbe práce
  3. Inštitút strategických politík: Ničivá druhá vlna COVID-19 v Indii môže predznamenať úpadok Módího moci
  4. Miroslav Pollák: Utečenci a „ekonomickí migranti“
  5. Milan Kuruc: Čomu pomohol odporúčaný homeoffice?
  6. Martin Ondráš: Stratili sme potravinovú sebestačnosť. Stratíme aj bezpečnosť potravín?
  7. Jakub Šimek: Ako po pandémii predbehnúť Estónsko je otázka za 20 bitcoinov
  8. Anton Kovalčík: Bŕŕŕ... exit. Dodatok.
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 19 175
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 16 306
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 817
  4. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 7 087
  5. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 565
  6. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 5 988
  7. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 4 942
  8. Peter Chudý: Budú obvinení všetci policajní vyšetrovatelia na Slovensku? Alebo pokrivené uznesenie o vznesení obvinenia vyšetrovateľom NAKA. 4 874
Skryť Zatvoriť reklamu