SME
Streda, 2. december, 2020 | Meniny má BibiánaKrížovkyKrížovky

Väčšina slovenských hotelov a reštaurácií nesleduje, koľko vyhadzuje potravín

Mnoho zariadení sa nikdy nestretlo s termínom zero waste.

(ilustračné foto)(ilustračné foto) (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Na Slovensku je stále veľa hotelov a reštaurácií, ktoré nesledujú množstvo vyhodených potravín a doteraz sa nestretli ani s termínom zero waste.

Tvrdia síce, že odpad nejakým spôsobom triedia, väčšinou však len odvážajú kuchynský odpad, ale papier, plasty a iné obaly hádžu do košov spolu s ostatným odpadom.

Ukázal to prieskum, ktorý si dal vypracovať veľkoobchod METRO na vzorke 300 svojich zákazníkov.

Prevádzky nesledujú, koľko odpadu vyprodukujú

"Až 58 percent gastronomických prevádzok nevie, koľko odpadu mesačne vyprodukuje. V dobe, kedy sa z každej strany ozýva, aké dôležité je v podnikaní myslieť aj na ekológiu, je to zarážajúce číslo. Poznať množstvo odpadu je totiž základom, aby prevádzky mohli pristúpiť ku krokom, ktoré povedú k jeho zníženiu," komentuje výsledky prieskumu Anežka Kováliková, ambasádorka udržateľnosti veľkoobchodu.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Index: Nesplachujte zvyšky jedál do záchoda, stojí to milióny eur Čítajte 

Termín zero waste medzi prevádzkami tiež nie je veľmi známy, až 64 percent z nich sa s ním nikdy nestretlo. Napriek tomu oslovení respondenti uvádzajú, že odpad triedia, pozitívne stanovisko poskytlo až 90 percent z nich.

Najčastejšie prevádzky odvážajú kuchynský odpad a triedia použitý olej, no možností na zodpovedné správanie voči prostrediu je ďaleko viac.

"Biologicky rozložiteľný odpad tvorí nadpolovičnú väčšinu vyprodukovaného odpadu aj v samotných domácnostiach. Je preto hlavnou triediteľnou zložkou, ktorú vieme premeniť na kompost ako zdroj živín. Vysoký podiel tvoria následne papier a plasty. Triedením zvyšujeme mieru recyklácie. Neplytvanie zdrojmi ako voda - energie, je rovnako dôležitým nástrojom vedúcim k udržateľnosti prevádzok," uvádza Petra Csefalvayová z Inštitútu pre cirkulárnu ekonomiku (INCIEN).

Skryť Vypnúť reklamu

Prieskum poukázal aj na prevádzky, ktoré si sledujú množstvo vyhodených potravín - je ich 42 percent. Vyše polovica z nich vytvorí mesačne do sto kilogramov odpadu, 14 percent z oslovených prevádzok má dokonca kompostér.

Zvýšené nároky na financie

Firmy, ktoré podnikajú kroky smerujúce k udržateľnosti priznávajú, že im toto správanie prináša zvýšené nároky na financie a často by potrebovali pomôcť a poradiť.

Až 57 percent z oslovených prevádzok má dodatočné náklady spojené s triedením odpadu a 89 percent by privítalo podporu vo forme konzultácií.

Veľkoobchod v spolupráci s INCIEN a Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov pripravilo Memorandum o dodržiavaní zero waste princípov. Memorandum sa snaží upozorniť na to, ako ľudia zaobchádzajú s potravinami.

Skryť Vypnúť reklamu

Preto vytýčilo päť základných princípov, ktoré sú pri zmene dôležité. Patria sem: rešpektovanie človeka a jeho zdravia, využívanie kvalitných potravín od lokálnych výrobcov, šírenie potravinovej solidarity, rozumné zaobchádzanie s potravinami vrátane recyklácie a kompostovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny
  2. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí
  3. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  4. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  5. Študuj v malom a ži vo veľkom
  6. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tracíciou!
  7. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  8. Máš dosť teórie a poučiek? Študuj, cestuj, pracuj a ži!
  9. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  10. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  1. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  2. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  3. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  6. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  7. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  8. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  9. Novinka medzi prefabrikátmi
  10. Virtuálne prechádzky ako pomoc turistom pri orientácií
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 16 492
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 321
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 13 908
  4. Aká je chémia vôní 12 184
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 379
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 878
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 657
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 273
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 778
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 5 931
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Hotely

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Prieskumy volebných preferencií
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér Igor Matovič počas stredajšej tlačovej konferencie.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Gröhling je zrelý na demisiu

V Hirošime otvorili školy dva mesiace po naozajstnej atómovke.

Peter Tkačenko
Donedávna herečka Ellen Page, dnes herec Elliot Page.

Neprehliadnite tiež

Kamenický: Rozpočet je na okraji záujmu, pomoc v koronakríze je nedostatočná

Vláda podľa bývalého ministra financií rezignovala na pokrízovú konsolidáciu.

Opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Ryanair je blízko k podaniu novej objednávky na boeingy 737 MAX

Cena lietadla predstavuje zhruba 125 miliónov dolárov.

Boeing 737 MAX.