SME
Nedeľa, 15. december, 2019 | Meniny má Ivica

Väčšina slovenských hotelov a reštaurácií nesleduje, koľko vyhadzuje potravín

Mnoho zariadení sa nikdy nestretlo s termínom zero waste.

(ilustračné foto)(ilustračné foto)(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Na Slovensku je stále veľa hotelov a reštaurácií, ktoré nesledujú množstvo vyhodených potravín a doteraz sa nestretli ani s termínom zero waste.

Tvrdia síce, že odpad nejakým spôsobom triedia, väčšinou však len odvážajú kuchynský odpad, ale papier, plasty a iné obaly hádžu do košov spolu s ostatným odpadom.

Ukázal to prieskum, ktorý si dal vypracovať veľkoobchod METRO na vzorke 300 svojich zákazníkov.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prevádzky nesledujú, koľko odpadu vyprodukujú

"Až 58 percent gastronomických prevádzok nevie, koľko odpadu mesačne vyprodukuje. V dobe, kedy sa z každej strany ozýva, aké dôležité je v podnikaní myslieť aj na ekológiu, je to zarážajúce číslo. Poznať množstvo odpadu je totiž základom, aby prevádzky mohli pristúpiť ku krokom, ktoré povedú k jeho zníženiu," komentuje výsledky prieskumu Anežka Kováliková, ambasádorka udržateľnosti veľkoobchodu.

Prečítajte si tiež: Index: Nesplachujte zvyšky jedál do záchoda, stojí to milióny eur Čítajte 

Termín zero waste medzi prevádzkami tiež nie je veľmi známy, až 64 percent z nich sa s ním nikdy nestretlo. Napriek tomu oslovení respondenti uvádzajú, že odpad triedia, pozitívne stanovisko poskytlo až 90 percent z nich.

Najčastejšie prevádzky odvážajú kuchynský odpad a triedia použitý olej, no možností na zodpovedné správanie voči prostrediu je ďaleko viac.

"Biologicky rozložiteľný odpad tvorí nadpolovičnú väčšinu vyprodukovaného odpadu aj v samotných domácnostiach. Je preto hlavnou triediteľnou zložkou, ktorú vieme premeniť na kompost ako zdroj živín. Vysoký podiel tvoria následne papier a plasty. Triedením zvyšujeme mieru recyklácie. Neplytvanie zdrojmi ako voda - energie, je rovnako dôležitým nástrojom vedúcim k udržateľnosti prevádzok," uvádza Petra Csefalvayová z Inštitútu pre cirkulárnu ekonomiku (INCIEN).

Prieskum poukázal aj na prevádzky, ktoré si sledujú množstvo vyhodených potravín - je ich 42 percent. Vyše polovica z nich vytvorí mesačne do sto kilogramov odpadu, 14 percent z oslovených prevádzok má dokonca kompostér.

Zvýšené nároky na financie

Firmy, ktoré podnikajú kroky smerujúce k udržateľnosti priznávajú, že im toto správanie prináša zvýšené nároky na financie a často by potrebovali pomôcť a poradiť.

Až 57 percent z oslovených prevádzok má dodatočné náklady spojené s triedením odpadu a 89 percent by privítalo podporu vo forme konzultácií.

Veľkoobchod v spolupráci s INCIEN a Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov pripravilo Memorandum o dodržiavaní zero waste princípov. Memorandum sa snaží upozorniť na to, ako ľudia zaobchádzajú s potravinami.

Preto vytýčilo päť základných princípov, ktoré sú pri zmene dôležité. Patria sem: rešpektovanie človeka a jeho zdravia, využívanie kvalitných potravín od lokálnych výrobcov, šírenie potravinovej solidarity, rozumné zaobchádzanie s potravinami vrátane recyklácie a kompostovania.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  9. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Lámete si hlavu nad vianočným darčekom?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  5. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  6. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  7. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  8. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  9. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  10. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 35 012
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 32 147
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 25 633
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 869
  5. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 12 663
  6. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 11 267
  7. Kam na výlet so svojimi známymi 11 215
  8. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 510
  9. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 9 391
  10. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 321

Téma: Prieskumy volebných preferencií


Článok je zaradený aj do ďalších tém Hotely

Neprehliadnite tiež

Čína sa stala svetovým lídrom v produkcii kaviáru

Kaviár v ponuke reštaurácií označených michelinskou hviezdičkou môže pochádzať z nečakanej destinácie.

Čína odložila plánované odvetné clá na americké autá a iné tovary

Peking a Washington dosiahli predbežnú dohodu o obchodných vzťahoch.

Robert Lighthizer.

Richter: Minimálne penzie by mali byť vyplatené už v januári

Sociálna poisťovňa prizná minimálny dôchodok všetkým, ktorí majú aspoň 30 rokov dôchodkového poistenia.

Staronový minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter zo Smeru považuje za prospešné obnovenie sociálnych podnikov: "Pre tých, ktorí majú záujem pracovať, treba vytvoriť podmienky."
Anketa

Kniha pod stromček? Pozrite si tipy ôsmich top manažérov

Čo čítajú šéfovia Esetu, O2, Martinusu, ČSOB, Ikey a ďalších firiem.

Knižné tipy