SME
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Na slovenských stoloch v minulosti nechýbala jahňacina, dnes sa berie ako luxus

Z baraniny naši predkovia varili aj polievky na sladko.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Slovenská tradičná jahňacina je vhodná nielen na veľkonočný stôl.

Upozornilo na to Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV). Blížia sa veľkonočné sviatky, na stoloch Slovákov by podľa ministerstva nemala jahňacina chýbať.

Jahňacina nie je luxusom, mieni agrorezort

Prečítajte si tiež: Bravčové po sviatkoch zdražie, európske mäso skupuje Čína Čítajte 

V minulosti išlo o najviac konzumované mäso, ktoré na sviatky nemohlo chýbať. Dnes je považované skôr za luxus.

Cena je pritom však prijateľná, kľúčové je nájsť si svojho lokálneho dodávateľa.

Spotreba jahňaciny je na Slovensku nízka. Stačilo by pritom, aby každý skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy (kg) ovčieho mäsa.

Skryť Vypnúť reklamu

Dosiahol by sa tým rozvoj ovčiarstva a spotrebiteľ by tak pomohol nielen sebe, ale aj krajine.

Z baraniny kedysi varili aj sladkú polievku

Ovčie mäso bolo podľa MPRV na našom území v minulosti najviac konzumovaným mäsom. Konzervovalo sa údením a solením.

"Jahňatá na jar boli pre Slovensko symbolom poľnohospodárstva. Chceme, aby chovatelia oviec neboli na druhej koľaji a dosiahli sme na Slovensku oživenie tohto sektora."

Ministerka Gabriela Matečná

Zo solenej baraniny sa pripravovali polievky na slano, ale aj na sladko.

Lopatky a stehná sa zavesili do podstrešia, kde sa údilo, využívalo sa všetko, sadlo sa údilo a používalo ako bohatý zdroj energie do rôznych pokrmov.

"Jahňatá na jar boli pre Slovensko symbolom poľnohospodárstva. Chceme, aby chovatelia oviec neboli na druhej koľaji a dosiahli sme na Slovensku oživenie tohto sektora," uviedla Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR.

Jahňacina je zdravá, zdôrazňuje Matečná

Jahňacie mäso je podľa agrorezortu zdraviu prospešné najmä vďaka priaznivému pomeru nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomeru omega 6 a omega 3 mastných kyselín.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Prichádza májová bryndza, letná podľa výrobcu nie je horšia Čítajte 

Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické či protirakovinové účinky.

Jahňacie okrem toho obsahuje výrazne menej tuku. Jahňacina obsahuje veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mäsa.

Výnimočná je aj ako zdroj ľahko vstrebateľného železa - jedna porcia jahňacieho mäsa poskytuje zhruba 20 percent odporúčanej dennej dávky železa pre muža a 12 percent pre ženu.

Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napríklad B12 či B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervový systém.

Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých druhov mäsa. Pediatri ho preto odporúčajú podávať deťom medzi prvými druhmi mäsa, ktoré začnú požívať.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepríjemná chuť je podľa agrorezortu len mýtus

Prečítajte si tiež: Študent je náročný zákazník a sú menzy, ktoré sa tým riadia Čítajte 

MPRV poznamenalo, že mnoho ľudí odrádza mýtus o nepríjemnej chuti jahňacieho mäsa. Opak je však pravdou, správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete.

Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Aj mäso z dospelých oviec je vhodné na rôzne špeciality. Úpravy ovčieho mäsa sa netreba báť, môžeme z neho robiť všetko to, čo z iného mäsa.

Na Slovensku chované jahňatá tradičným spôsobom na pastve, majú najlepšiu bilanciu zdravia a chuti. Kľúčové je preto nájsť si vo svojom okolí chovateľa, ktorý vie dodať zdravé a kvalitné ovčie mäso z našich regiónov.

Slovenskí ovčiari zápasia s problémami

Ovčiarstvo na Slovensku však podľa MPRV zápasí s rôznymi problémami, ako je nízka cena mäsa, nízka spotreba ovčieho mäsa (ročne len okolo 0,13 kg na obyvateľa), dovoz ovčieho mlieka zo zahraničia, nezáujem o prácu v tomto odvetví a ďalšie.

Skryť Vypnúť reklamu

"Ak by každý z nás skonzumoval ročne aspoň tri kilogramy jahňacieho mäsa zo Slovenska, nielen že by spravil niečo prospešné pre svoje zdravie, ale prispel by tak k zastabilizovaniu a dokonca rozvoju ovčiarstva na Slovensku," vyzýva šéfka agrorezortu Gabriela Matečná.

Cieľom chovateľov, Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku a ministerstva je, aby sa mäso vyprodukované na Slovensku doma aj skonzumovalo.

Slovensko má podľa agrorezortu stále obrovský potenciál pre chov oviec. Aktuálne sa na Slovensku chová 340-tisíc oviec, ich chov má pritom aj mnoho vedľajších prínosov.

Jedným z nich je spásanie našich trávnych porastov a tým vytváranie rázu krajiny a obohacovanie pôdy či zlepšenie ekosystémov.

Chov oviec zároveň zabezpečuje vytváranie pracovných miest na vidieku, často na takých miestach, kde okrem poľnohospodárstva a lesníctva takmer niet iného uplatnenia. Dôležité je preto konzumovať ovčie mäso celoročne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  2. Bývanie v meste predlžuje život
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 471
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 424
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 949
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 383
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 8 793
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 760
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 271
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 256
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 995
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 770
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Božidara Turzonovová.
Monika Jankovská.
Veronika Machyniaková.
Stĺpček Osmelené

Prečo nechceme, aby muži nosili ženské róby

Harry Styles rozpútal debatu o mužoch v šatách.

Michaela Žureková

Neprehliadnite tiež

Európska centrálna banka počíta s pomalším oživovaním inflácie

Rastové vyhliadky ekonomiky eurozóny sa však zlepšili.

Ilustračná fotografia.

Podoba majetkových priznaní funkcionárov by sa mala zmeniť

Pracovná skupina má pripraviť systémovú zmenu.

Poslanec za stranu Za ľudí Tomáš Lehotský.

Rozdiely pretrvávajú. Vyjednávači obnovili rokovania o obchodnej dohode

Vyjednávač za britskú vládu David Frost tvrdí, že má cenu pokračovať v rozhovoroch.

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier a jeho tím prichádza na sobotňajšie rozhovory.

Ochranné rúška prudko zvýšili tržby módnej spoločnosti van Laack

Rúška sa ako produkt v tomto biznise mimoriadne podcenili, tvrdí šéf spoločnosti.

Ilustračná fotografia.