BRATISLAVA. Klobásy s bravčovinou, údená šunka či rôzne druhy bravčového mäsa by pred Veľkou nocou zdražovať nemali. Zákazníci si za ne priplatia v obchodoch až po sviatkoch. Analytici odhadujú, že ceny narastú do desiatich percent.
Kilo bravčového karé bez kosti sa vo februári predávalo na Slovensku priemerne za štyri eurá a 60 centov. Po desaťpercentnom zdražovaní by priemerná cena za kilo mohla dosiahnuť zhruba päť eur.
Ceny bravčového mäsa dosahujú rekordné hodnoty na svetových burzách. Dôvodom je africký mor ošípaných v Číne. Nákaza ničí čínske farmy s ošípanými a produkcia bravčoviny klesá. Krajina preto nakupuje mäso z Európy.
Viaceré obchody ešte dopredávajú zásoby a ceny si s dodávateľmi dohadujú na určitý čas vopred. Preto sa zvyšovanie cien v našich obchodoch zatiaľ veľmi neprejavilo.