SME
Utorok, 12. november, 2019 | Meniny má Svätopluk

Prichádza obľúbená májová bryndza, obchody ceny nedvíhajú

Základom kvality je zelená tráva.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Májová bryndza patrí k najobľúbenejším mliekarenským výrobkom u nás. Jej výroba sa spája s Veľkou nocou a dlhoročnou tradíciou vyháňania oviec na pašu v jarnom období.

Ovce si na čerstvej lúke vyberajú to najlepšie z trávy, a tak sa to najlepšie z lúk dostane aj do prvej čerstvej bryndze po zime.

Májová bryndza sa však nutne nemusí vyrábať iba v máji. Otepľovanie spôsobuje, že sa ovce vyháňajú na pašu aj v apríli, hovorí Marek Čepko z Farmy pod Vtáčnikom v prievidzskom okrese.

Článok pokračuje pod video reklamou

Bryndzu z tohto chovu vyhlásili vlani v septembri na Agrokomplexe v Nitre za najlepšiu na Slovensku.

Prečítajte si tiež: Orava, ani Liptov. Najlepšia bryndza je z hornej Nitry Čítajte 

Výroba závisí od chvíle, keď farmári odstavia jahňatá od dojčenia. Robievajú to približne dva týždne pre Veľkou nocou, vysvetľuje predseda Cechu bryndziarov Sven Harman.

Základné rozdelenie bryndze je na letnú a zimnú. "Júnová či júlová bryndza v ničom za tou májovou nezaostáva,“ hovorí Harman.

Pod Vtáčnikom doja ovce dvakrát denne. Na dobrej lúke s čerstvou trávou sa im bruchá, a tým aj vemená naplnia rýchlo, vysvetľuje Čepko.

Salaše ceny nezdvíhajú

Päťročné porovnanie cien zo 180 predajných miest ukázalo, že bryndza v máji nie je drahšia. V tomto období jej ceny klesajú.

Napríklad vlani stálo 125 gramov bryndze v máji priemerne 1,184 eura. Mesiac predtým to bolo 1,196 eura a v marci viac ako 1,2 eura.

Májová bryndza sa však predáva najmä mimo väčších obchodov a takmer výlučne ako vážená. Preto je vo vzorke zastúpená len zanedbateľne, a nie je viditeľný sezónny vplyv, vysvetľuje hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Salaš v Kamenci pod Vtáčnikom, ale napríklad ani Salaš Krajinka pri Ružomberku ceny májovej bryndze nezdvíhajú. Vysvetľujú, že mlieka je vtedy prirodzene viac, keďže sa rodia jahňatá.

Májová bryndza by mala byť jemná na jazyku, s príjemnou mliekovou chuťou.

Odborníci vyzdvihujú bryndzu, lebo je prospešná pre zdravie. Radí sa medzi tzv. probiotické funkčné potraviny. Je zdrojom bielkovín, minerálov, vitamínov a užitočných mikroorganizmov. Ovčí tuk tvoria najmä mastné kyseliny, ktoré nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi ani riziko srdcovo-cievnych problémov.

Kontrola odhalila baktériu

Probiotiká v bryndzi zostávajú iba ak nie je pasterizovaná. Pri nesprávnom spracovaní, napríklad, ak výrobca nedodrží hygienické postupy, však môže obsahovať patologické baktérie.

Napríklad v utorok Štátna veterinárna a potravinová správa informovala, že v senickej syrárni Havran našla v jednej šarži s dátumom spotreby 13. apríla 2019 listériu. Išlo o plnotučnú 125-gramovú Tesco bryndzu, šarža L01084.

"Bryndza bola stiahnutá z našich obchodov na žiadosť dodávateľa. Bezodkladne sme vykonali vlastné kontroly v obchodoch aj distribučných centrách, pričom všetky výsledky boli v poriadku,“ napísala šéfka tlačového oddelenia Tesco Stores Veronika Bush.

Zákazníci, ktorí si výrobok kúpili, môžu bryndzu vrátiť a dostanú späť peniaze.

Listéria je baktéria, ktorá sa na človeka prenáša pri styku s chorými zvieratami. Inkubačný čas je týždeň až jeden mesiac. Po požití nakazenej potravy alebo vody sa môže vyvinúť horúčkovité ochorenie podobné týfusu.

Pri všetkých prejavoch choroby je rozhodujúci imunitný stav a vek človeka. Najviac sú ohrození starší ľudia, tehotné ženy a ľudia s oslabeným imunitným systémom.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať
  2. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  3. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  4. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE
  7. VIVO! prišlo do Bratislavy
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch
  9. 7 dôvodov, prečo spoznať prírodnú kozmetiku od rodinnej firmy
  10. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy
  1. Prezentácia zahraničných partnerských univerzít na EUBA
  2. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  3. Nové palivo E10 zníži emisie v doprave
  4. Denisa Fedáková: Štyridsiatka nie je vôbec prekážkou
  5. Darčeky sa dajú tento rok kúpiť výhodnejšie
  6. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  7. Raj prírodného snehu Aflenzer Bürgeralm v regióne HOCHsteiermark
  8. Na rozvoj turizmu v Košickom kraji je pripravených 840-tisíc eur
  9. Obyčajné dáta sa dokážu premeniť na neobyčajné veci
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 13 911
  2. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 10 277
  3. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 9 895
  4. Pre prácu v banke sú nevyhnutné tri schopnosti. Máte ich? 8 228
  5. Nový Volkswagen Golf a jeho 7 zásadných noviniek 6 298
  6. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 5 298
  7. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 5 228
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 4 901
  9. Vykurujete plynom? Využite špeciálnu ponuku od ZSE 4 685
  10. VIVO! prišlo do Bratislavy 4 501