SME
Piatok, 19. apríl , 2019

Za praktiky bitúnkov môže aj zlý systém, píšu Hospodárske noviny

Chovateľom by pomohlo preplácanie nákladov spojených s úhynom zvierat.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: TASR/AP)

BRATISLAVA. Chovateľom by podľa odborníkov pomohlo obnovenie sanitárnych bitúnkov či preplácanie nákladov spojených s úhynom zvierat.

Konštatujú to Hospodárske noviny v súvislosti s prípadmi kúpy chorého hovädzieho dobytka slovenskými bitúnkami.

Chovatelia, zootechnici, veterinári a majitelia bitúnkov aj predstavitelia vyššej štátnej správy naznačili, že dôvodom takéto konania je, že štát finančne nepomáha chovateľom hovädzieho dobytka.

Náklady spojené s úhynom zvieraťa

"Sme asi jediná krajina v Európe, ktorá náklady spojené s odstraňovaním a likvidáciou uhynutých a chorých zvierat necháva na pleciach chovateľov," povedal výkonný riaditeľ Zväzu chovateľov mäsového dobytka Peter Polák.

V prípade, že zviera ochorie, náklady na liečenie hradí farmár. Za jeho utratenie zaplatí veterinárovi minimálne 100 eur, za likvidáciu v kafilérii 300 eur za tonu a náklady na dopravu zvieraťa.

V susednej ČR majú chovatelia k dispozícií osem súkromných kafilérií a v niektorých prípadoch s nákladmi pomôže farmárom štát preplatením náhrady za likvidáciu.

V susedných krajinách funguje preplácanie

"Náhrada zahŕňa aj náklady na porážku chorých zvierat a na neškodné odstránenie ich kadavérov. V odôvodnených prípadoch sa poskytne aj na náhrada za neškodné odstránenie ich produktov," uviedol hovorca českého agrorezortu Vojtěch Bílý.

Preplácanie náhrad funguje v Maďarsku či Poľsku, v Rakúsku majú tzv. nákazovú pokladnicu.

V minulosti fungovalo na Slovensku päť kafilérií, v súčasnosti ostala jedna, ktorá by sa mala postarať o telá uhynutých zvierat z celého Slovenska.

Pred vstupom do Európskej únie v roku 2004 fungovali v SR tzv. sanitné bitúnky. Podľa Paulíny Kojnok zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy to boli priestorovo oddelené časti bežných bitúnkov, ktoré boli prispôsobené na zabíjanie zvierat s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Mäso takýchto zvierat putovalo do výseku a potom do kafilérie. Mäso z takéhoto bitúnku bolo označené na etikete ako spracované v sanitnom bitúnku. V súčasnosti sa mäso označuje ako požívateľné alebo nepožívateľné.

V minulosti fungovalo na Slovensku päť kafilérií, v súčasnosti ostala jedna v Mojšovej Lúčke, ktorá by sa mala postarať o telá uhynutých zvierat z celého Slovenska.

"Kapacita kafilérie je vyťažená asi na 80 percent," priblížila jej konateľka Alexandra Krajčíová Orčíková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Ekonomika

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 34 130
  2. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 9 457
  3. Idete stavať dom? Päť vecí, ktoré potrebujete vedieť 7 407
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 7 059
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 622
  6. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru 4 201
  7. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 4 126
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 3 950
  9. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 3 896
  10. Volkswagen Touareg ALL INCLUSIVE je ešte príťažlivejší 3 760